RISE: Călătoriile camuflate ale unui colonel

Un colonel de poliție, decorat cu ordinul de stat „Credință Patriei” și cu o înaltă distincție bisericească, a făcut o gaură în bugetul Ministerului de Interne.

Timp de un an, angajatul cu epoleți a prezentat în contabilitatea instituției de forță mai multe documente fictive legate de deplasările de serviciu pe care le-a făcut pe ruta Chișinău-București. În realitate, el călătorea cu automobilul de serviciu, iar în documente indica – zbor cu avionul.

RISE Moldova a studiat procesul penal al colonelului și prezintă expedițiile sale camuflate, dar și ale unor subalterni care i-au călcat pe urme până în sala de judecată.

AM ÎNȚELES, DOMNULE COLONEL!

Colonelul de poliție Feodosii Sofianu, 62 de ani, a lucrat în Ministerul de Interne până în 2015, iar ultima funcție deținută a fost cea de şef al Direcției Radiocomunicații a Serviciului Tehnologii Informaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Subalternii l-au caracterizat drept o persoană autoritară.

El obișnuia să denigreze subalternii față de ceilalți colegi pentru orice fleac. Putea să dea careva indicații care, în mod evident, înjoseau demnitatea subalternului. De asemenea, subalternii cunoscând caracterul dumnealui, nu îndrăzneau să intre în polemici cu domnul Sofianu, iar relațiile dintre subaltern și dânsul fiind de genul: Am înțeles, domnule Colonel!” – se arată în mărturia lui Denis Mihaiescu, șeful Secției sisteme operative de radiocomunicații din cadrul MAI, pe care a depus-o în martie 2018.

În schimb, Sofianu era în relații apropiate cu superiorii. Mai exact cu fostul ministru de Interne, Dorin Recean, care i-a cununat fiica.

Dorin Recean, ex-ministrul Afacerilor Interne (2012-2015): „Într-adevăr, ulterior venirii mele (la minister – n.r.) a devenit un fel de rudă, dar el nu și-a schimbat poziția de când am venit eu. El era acolo la minister, a fost șef de direcție. […] Nu i-am acordat careva favoruri”.

RETRAGEREA

În 2012 colonelul a fost decorat de ÎPS Mitropolit Vladimir cu medalia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, o importantă distincție bisericească, „pentru aportul adus spre binele şi mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

În martie 2015, președintele Nicolae Timofti i-a oferit lui Sofianu – Ordinul „Credință Patriei” (Detalii, AICI). La scurt timp după aceea, cariera sa a luat sfârșit. Colonelul s-a retras din serviciul public fiind anchetat într-un dosar penal pentru abuz de serviciu.

În cea mai recentă declarație de venit, disponibilă în baza de date a Autorității Naționale de Integritate, Sofianu a indicat că deține o vilă, un apartament și un teren extravilan.

MÂNA DREAPTĂ A COLONELULUI

Denis Mihaiescu, 39 de ani, este șeful Secției sisteme operative de radiocomunicații din cadrul MAI.

De fapt, secția în care activează Mihaiescu face parte din Serviciul Tehnologii Informaționale a MAI care este cunoscut publicului larg, în special, pentru eliberarea cazierelor judiciare.

În ultima declarație de venit, Mihaiescu a menționat că este co-proprietarul unei case de locuit, a unui teren intravilan, și deține trei automobile.

CĂLĂTORIILE FICTIVE PE RUTA CHIȘINĂU-BUCUREȘTI

Oficial, în perioada februarie 2014 – martie 2015, Sofianu și Mihaiescu au călătorit la București în total de 19 ori.

Deplasările de serviciu au fost făcute în cadrul activităților din proiectul „Cross Border Infrastructure”.

Potrivit procurorilor, Sofianu a prezentat în contabilitatea MAI documente fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmările de achitare a acestora care în realitate nu au fost procurate şi valorificate.

Mai exact, cei doi făceau rezervări on-line pentru curse de avion tur-retur pe ruta Chișinău-București. Însă, în realitate, ei mergeau la București cu automobilul de serviciu sau cu trenul, doar de câteva ori s-au deplasat cu avionul, iar într-un caz nu s-au deplasat deloc.

În urma acestei scheme, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 103.491 de mii de lei.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.