[Rezumat ziua 22] Ambasada Rusiei la Chișinău caută cazuri de discriminare în Moldova

Ca în fiecare seară, îți prezentăm principalele evenimente care au avut loc în Moldova, Ucraina și în lume în cea de-a 22-a zi de război.

Moldova

Ambasada Rusiei caută persoane discriminate în RM

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a deschis o adresă specială, unde „cetățenii ruși din Moldova pot trimite plângeri în legătură cu cazurile în care au fost discriminați pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase sau de altă natură”. Președinta Maia Sandu a comentat anunțul făcut: „toți cetățenii care se află pe teritoriul țării indiferent de naționalitate sau limba pe care o vorbesc sunt în siguranță”. Menționăm că același lucru l-a făcut săptămâna trecută și Ambasada Rusiei în România. 

Unii ucraineni se întorc acasă

Fluxul persoanelor care traversează frontiera de stat a scăzut ușor. Potrivit lui Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră. De asemenea, toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina (21 internaționale și cinci interstatale), cât și cu România (opt internaționale), au fost și sunt funcționale. Din numărul total de 351 de mii de cetățeni străini intrați pe teritoriul RM din Ucraina, 247 de mii au traversat teritoriul țării către România, iar aproximativ 104 mii au rămas în Republica Moldova. În același timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat astăzi un număr considerabil de intrări în Ucraina prin Moldova – 13.773 de persoane.

Ucraina

Teatrul Dramatic din Mariupol a rezistat

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiți peste 1.000 de persoane, în mare parte copii, a fost bombardată astăzi de trupele ruse. Oamenii care se adăposteau în clădire au supraviețuit, a anunțat deputatul ucrainean Serghei Taruta. De asemenea, el a spus că adăpostul antiatomic a rezistat, iar oamenii încep să iasă de sub dărâmături. 

Menționăm că pe asfaltul din fața și din spatele clădirii era scris „Copii” în limba rusă, însă acest lucru nu i-a oprit pe agresori. 

Atacurile din Merefa au ucis 21 de oameni

21 de persoane au murit, iar 25 au fost rănite în urma bombardamentelor masive din Merefa, regiunea Harkiv. 

Potrivit Procuraturii regionale din Harkov, trupele ruse au atacat clădirea școlii și au lansat atacuri și asupra centrului orașului Merefa. În urma atacurilor, 21 de persoane au decedat și 25 au fost rănite.

Externe

Uzbekistanul cere încetarea războiului

Uzbekistanul cere încetarea războiului din Ucraina și refuză recunoașterea independenței republicilor separatiste, a declarat Abdulaziz Kamilov, ministrul uzbec de externe. El a menționat că țara sa vrea să aibă relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, însă este categoric împotriva războiului.  

„Noi susținem identificarea unei soluții pașnice în cazul acestui conflict și îndemnăm la rezolvarea acestuia prin mijloace politice și diplomatice. Dar, pentru a face toate astea este nevoie în primul rând ca toate ostilitățile și violențele să înceteze imediat”, a subliniat ministrul. 

Rusia ignoră deciziile internaționale

„Rusia va ignora decizia Curții Internaționale de Justiție privind încetarea războiului în Ucraina”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. 

Acesta nu este singurul caz când Rusia nu dă nicio importanță atât sancțiunilor impuse care, potrivit lui Putin, vor face țara mai puternică și unită, cât și faptului că a cerut să se retragă din Consiliul Europei înainte de a fi exclusă, iar oficialii ruși au declarat că în sfârșit pot reveni la pedeapsa cu moartea. 

Veșnicul mesaj al autorităților ruse

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Ministerului rus de Externe a vorbit iarăși despre „operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina”, care nu ar avea drept scop distrugerea statalității, înlăturarea actualului președinte și nu vizează populația civilă. „Această operațiune militară specială nu este îndreptată împotriva populației civile, nu urmărește scopul de a ocupa teritoriul țării, de a-i ruina statalitatea sau de a-l îndepărta pe actualul președinte. Continuăm să spunem asta la nesfârșit”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Ea nu a uitat să acuze mass-media „occidentală” că reflectă greșit evenimentele din Ucraina. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.