Rezidentii ZEL nu isi vor putea vinde productia alcoolica pe teritoriul Moldovei

Parlamentul a respins, vineri, un proiect de lege, prin care rezidentii zonelor economice libere (ZEL) au dreptul sa vinda pina la 5% din productia alcoolica fabricata in aceste zone pe restul teritoriului Republicii Moldova. Documentul a fost elaborat de Afanasie Smochina, deputat in Legislativul precedent.

Potrivit autorului legii, aceasta urma sa redreseze situatia dificila a rezidentilor ZEL, care participa la diferite expozitii pe teritoriul Moldovei, isi expun productia, dar nu o pot vinde, pentru ca legislatia in vigoare permite doar exportul.

Proiectul de lege a fost sustinut si de deputatul Aliantei "Moldova Noastra", ex-vicepremierul Ion Gutu, care a calificat drept anormala situatia in care "vizitatorii expozitiilor vor sa procure o sticla de bautura care le-a placut, dar legislatia imperfecta nu le permite acest lucru".

Guvernul a sustinut partial proiectul de lege, propunind ca limita productiei autorizate pentru comercializare sa constituie nu 5%, ci 1,5%.

Parlamentul insa, a decis sa respinga actul legislativ, dupa ce a audiat raportul Comisiei pentru politica economica, buget si finante, in care se mentioneaza ca documentul nu poate fi acceptat, pentru ca schimba conceptul propriu-zis al ZEL.

"Zonele economice libere au fost constituite pentru a promova exporturile, dar nu pentru a fabrica productie care sa fie comercializata ulterior pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat presedintele comisiei, Nicolae Bondarciuc.

Vicepresedintele comisiei, Alexei Ivanov, a mentionat ca proiectul de lege i-ar pune pe rezidentii ZEL in conditii de activitate inegale in raport cu ceilalti agenti economici. "Rezidentii zonelor economice libere beneficiaza de mai multe facilitati fiscale. Noi am acordat aceste facilitati mizind pe faptul ca productia lor va fi exportata. Acum nu putem permite ca aceasta productie sa fie comercializata pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova", a declarat Ivanov. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.