Rezervația „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

La sediul UNESCO din Paris a avut loc ceremonia de înmânare a Certificatului de înscriere a rezervației „Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în Republica Moldova.

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul şi biosfera” (MAB) a aprobat dosarul de înscriere a Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” în cadrul reuniunii din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie 2018.

Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei numără în prezent 686 de situri naturale de importanță internațională în 122 de țări.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Emil Druc, delegat permanent pe lângă UNESCO, a subliniat importanța înscrierii rezervației „Prutul de Jos” în rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată.

Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din Republica Moldova a fost susţinută de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, proiect din cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în programul „Consolidarea reţelei de arii naturale protejate pentru protecţia biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Delta Dunării şi Prutul Inferior – PAN Nature” implementat de Agenția Moldsilva.

Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este situată în partea de sud a Republicii Moldova în lunca inundabilă a râului Prut. Scopul principal al acesteia este de a proteja flora și fauna din lunca Prutului și lacului Beleu. Suprafața rezervației este de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriul este ocupat de apele lacului Beleu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.