Revista presei internaționale: Liderii UE aprobă Brexitul

Reuters scrie că liderii Uniunii Europene au convenit în mod formal o înțelegere privind Brexit la summitul de la Bruxelles, invitând britanicii să sprijine pachetul primului-ministru Theresa May, care se confruntă cu o opoziție furioasă în parlamentul britanic.

Cei 27 de lideri au luat doar o jumătate de oră pentru a încheia un tratat de 600 de pagini care să stabilească termenii pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 29 martie și o declarație de 26 de pagini care să contureze o relație de comerț liberă în viitor.

Refugiații iranieni sunt disperați pentru a ajunge în Europa de Vest, scrie Aljazeera. Bosnia se luptă să facă față unui mare aflux de refugiați iranieni care încearcă să ajungă în Europa de Vest prin Balcani și apoi în Serbia.

Deși traversarea râului Drina între Serbia și Bosnia a devenit mai periculoasă din cauza temperaturilor scăzute din lunile de iarnă, Bosnia se confruntă cu un mare aflux de refugiați iranieni. Refugiații sunt dispuși să efectueze traversarea uneori mortală, deoarece speră că Bosnia va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană.

BBC transmite reacția președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la protestatari care au atacat polițiștii în timpul unui protest împotriva scumpirii carburanților care a avut loc ieri în Paris.

„Rușine celor care au atacat. Nu există loc de violență în Republica Franceză”, a scris președintele pe Twitter.

La Champs-Elysées a avut loc un haos sâmbătă, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii. Ulterior, aceștia au îndreptat furia asupra creșterii costurilor de trai, în special în zonele rurale, și alte plângeri împotriva politicilor președintelui Macron.

„Cine bea o sticlă de benzină se va întoarce acasă”. Scrisoarea unui locuitor din Tatarstan care a mers la Moscova pentru a protesta, dar a fost acuzat de terorism. Meduza.io publică istoria acestui bărbat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.