Connect with us

Social

Republica Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea militară

Publicat

pe

Cooperarea dintre Armata României şi Armata Republicii Moldova este importantă pentru securitatea ţării noastre şi trebuie să rămână una la fel de bună, poate chiar să avanseze, pentru că există dorinţă, există potenţial şi, cel mai important, există voinţă politică.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul unui briefing de presă, desfăşurat astăzi cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, la Chişinău.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat reformării, dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale a Republicii Moldova. „Astăzi ţara noastră are o armată profesionistă, capabilă să-şi execute misiunile, inclusiv datorită ajutorului oferit de România”, a spus ministrul Sturza.

De asemenea, ministrul moldovean al Apărării a apreciat contribuţia partenerilor români la elaborarea cadrului legal-strategic în domeniul apărării, instruirea a 800 de militari ai Armatei Naţionale în instituţiile de profil din România, precum şi la pregătirea militarilor moldoveni, prin participare alături de militarii români la exerciţiile bilaterale şi cele multinaţionale.

Eugen Sturza a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul României la implementarea mai multor proiecte benefice pentru cetăţenii din toate regiunile Republicii Moldova, în special ”Proiectul NATO de distrugere a pesticidelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, proiect gestionat de Armata Naţională.

“România, în calitate de stat lider al proiectului, a contribuit cu 850 de mii de euro pentru reambalarea şi distrugerea pesticidelor din Republica Moldova. Acest aport înseamnă un mediu mai sănătos şi mai sigur, fără condiţii nocive, pentru cetăţenii ţării noastre”, a spus ministrul Sturza.

La rândul său, ministrul român al Apărării a declarat că cele două ţări îşi vor dezvolta cooperarea practică nu doar prin exerciţii, dar şi prin instruirea în mediul academic militar şi prin oferirea de expertiză pentru modernizarea Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”.

Mihai Fifor a apreciat contribuţia constantă a Republicii Moldova la misiunea NATO din Kosovo, specificând că aceasta reprezintă o dovadă a implicării ţării noastre în stabilizarea situaţiei de securitate din regiune, fiind apreciată de toţi aliaţii.

Totodată, oficialul român a încurajat implicarea activă a Republicii Moldova în acţiunile derulate la nivelul Alianţei, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităţilor de Apărare (DCBI).

De notat că în perioada 4-5 februarie curent, ministrul Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, se află într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia ministrului Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Agenția Servicii Publice –prima instituție din țară acreditată cu certificat anti-mită

Publicat

pe

De către

Agenția Servicii Publice este prima instituție din Republica Moldova acreditată cu certificat anti-mită internațional ISO 37001.

Acesta a fost eliberat în urma controalelor instituțiilor internaționale care au constatat că ASP implementează politici care exclud posibilitatea de mituire.

„Instituțiile au toate informațiile necesare și nu trebuie să transformăm cetățenii noștri în poștași, să-i punem în aceste situații absolut neconfortabile pentru ei. O să vedeți că oamenii economisesc bani și timp pentru că nu mai trebuie să meargă la mai multe instituții, să ia un certificat de la una și să-l ducă la alta”, a spus premierul Pavel Filip la inaugurarea celui de-al 35-lea Centru multifuncțional, în orașul Drochia.

Potrivit Guvernului, deschiderea Centrelor multifuncționale a generat economii pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni –  spre exemplu, în urma anulării obligativității de a obține cazierul judiciar, oamenii au economisit peste 200 de mii de lei.

„Sunt absolut sigur că noi vom realiza acest obiectiv ambițios pe care îl avem, ca până în anul 2020 cetățenii Republicii Moldova să nu mai aibă nevoie de certificate, ci doar de buletinul de identitate”, a menționat premierul.

În total, în țară vor fi deschise 38 de Centre multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, 35 în raioane și trei – în capitală.

 

Citește mai departe

Social

Călătoriile peste hotare în timpul unui tratament medical. Cum trecem frontiera cu medicamentele prescrise

Publicat

pe

De către

Intenționați să plecați peste hotare și urmați în acest timp și un tratament medical? Atunci ar trebui să cunoașteți care sunt regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale.

Medicamentele fac parte din categoria obiectelor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în geantă sau valiză n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoţite și de reţeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile când vameșii depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante. Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Totodată, potrivit legislației naționale, introducerea în țară a respectivelor substanțe este calificată ca contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 5 ani. Prin urmare, Serviciul Vamal vine cu recomandarea de a face rost de aceste medicamente doar în baza unei prescripții medicale, eliberată de medici specialiști.

Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol.

Totodată, Serviciul Vamal vă recomandă ca, în cazul în care călătoriți cu avionul, să consultați și reprezentanții companiei aeriene despre normele sau eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor.

Citește mai departe

Social

Fiscul a emis o atenționare pentru contribuabilii supuși verificărilor

Publicat

pe

De către

Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi un mesaj de atenționare către toți contribuabilii supuși verificărilor.

Instituția a precizat că inspectorul fiscal este obligat să se legitimeze imediat ce intră în contact de serviciu cu contribuabilul.

Legitimația reprezintă un document oficial ce adevereşte statutul juridic al funcționarului fiscal şi confirmă împuternicirile acestuia în exercitarea atribuțiilor. Excepţie este efectuarea cumpărăturii de control.

Controlul fiscal la fața locului poate fi efectuat doar în baza unei decizii scrise a conducerii SFS, iar agentul economic este în drept să ceară actul care confirmă această decizie. Respectiv, controalele fiscale se vor efectua numai în temeiul Deciziei privind iniţierea controlului.

La finalizarea controlului la faţa locului, inspectorul SFS va întocmi un act de control fiscal în care sunt menționate rezultatele controlului, fiind specificate încălcările depistate. Acest act este semnat de ambele părți participante la control, iar un exemplar este prezentat agentului economic supus verificării.

După constatarea cauzei, bunurile materiale se restituie contribuabilului, iar mijloacele băneşti – funcţionarului împuternicit. În cazul constatării unei fapte contravenționale inspectorul fiscal întocmește procesul-verbal cu privire la contravenție.

Totodată, în cazul în care contribuabilul supus verificării are dubii cu privire la legalitatea controlului sau identitatea persoanei ce se prezintă a fi funcționar fiscal, Serviciul Fiscal de Stat roagă insistent să fie sesizat la numărul de telefon 0 8000 1525, linia fierbinte, tasta 4, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat sau 0 22 82 34 06, Direcția Securitate Internă și Anticorupție a SFS.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com