Republica Moldova riscă să piardă piaţa Uniunii Europene

Şase ţări din Uniunea Europeană – Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Spania şi Elveţia – membre ale Conferinţei Europene a Miniştrilor Transporturilor (CEMT), intenţionează să reducă în jumătate, începând cu anul 2007, cota autorizaţiilor pentru tranzit internaţional, inclusiv pentru Republica Moldova. Decizia finală în acest sens urmează a fi aprobată în cadrul unei şedinţe CEMT, care se desfăşoară în zilele de 17-18 noiembrie, la Paris, la sediul central al CEMT.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto (AITA) din Moldova, Vladimir Florea, ne-a declarat că această restricţie va fi aplicată tuturor ţărilor care, în momentul de faţă, nu sunt membre ale Uniunii Europene. În cazul în care decizia va fi aprobată, Republica Moldova riscă să piardă accesul pe 50 la sută din piaţa internaţională, fapt ce va influenţa negativ exportul de mărfuri în ţările UE. Potrivit lui Florea, scopul general este a reduce esenţial, pe piaţa europeană, activitatea transportului din ţările ne-membre ale Uniunii Europene.

În perioada 2004-2005, autocamioanele moldoveneşti, care activează în sistemul TIR, au efectuat 201 de descărcări de marfă în Austria, 243 – în Belgia, peste 1.000 – în Germania, 78 – în Olanda. Totodată, au fost efectuate 300 de încărcături în Belgia, 1.375 – în Germania, 77 – în Spania, 278 – în Olanda, 266 – în Franţa.

Florea a menţionat că, prin reducerea cotei de autorizaţii pentru tranzit internaţional, ţările membre ale Uniunii Europene vor să îmbunătăţească şi situaţia ecologică a transportului internaţional. Astfel, pe viitor, se va permite tranzitul internaţional doar autocamioanelor de categoria EURO-3, EURO-4 şi EURO-5. Cele de categoria EURO-2 vor fi excluse de pe rute din ţările europene.

În cadrul conferinţei anuale a AITA, care a avut loc marţi, la Chişinău, şeful Direcţiei transport auto a Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, Vladimir Radu, a afirmat că, în legătură cu situaţia creată, a fost format un grup de lucru cu participarea reprezentanţilor ţărilor pentru care urmează a fi redusă cota autorizaţiilor pentru tranzit internaţional. Acest grup va lua o poziţie unică, care va fi prezentată şi discutată în cadrul şedinţei de la Paris.

Potrivit datelor AITA, actualmente în Republica Moldova sunt înregistraţi la Asociaţia AITA 316 de operatori de transport de pe rute internaţionale, care activează în sistemul TIR, şi gestionează peste 4500 de autocamioane. Până în prezent, Republica Moldova a beneficiat, anual, de circa 750 de autorizaţii CEMT pentru tranzit internaţional. / Ludmila MORARU // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare