Republica Moldova ramane fara cetateni

Republica Moldova, va înregistra, până în anul 2050 o reducere cu un milion de persoane a populaţiei sale şi va ajunge la 2.000.000 de locuitori, în cazul menţinerii actualelor tendinţe în domeniul demografic. Declaraţia în acest sens aparţine fracţiunii parlamentare a PPCD, care a cerut, joi, Parlamentului să adopte un complex de măsuri pentru stoparea colapsului demografic şi redresarea situaţiei în acest domeniu, informează AP FLUX.

Deputatul PPCD, Ion Varta, care a prezentat declaraţia, a menţionat, cu referire la un studiu recent efectuat de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), că, până în anul 2030, populaţia Republicii Moldova se va reduce până la un milion şi 500.00 de persoane.

Potrivit creştin-democraţilor moldoveni, unul dintre principalii factori care afectează procesele pozitive demografice din Republica Moldova este exodul masiv de populaţie care se îndreaptă cu preponderenţă către ţările bogate din Occident. „Colapsul economiei de tip sovietic, pauperizarea unor categorii sociale importante, tranziţia interminabilă, lipsa unor politici economice şi sociale coerente au provocat acest exod de populaţie fără precedent din Republica Moldova către ţările dezvoltate din Vestul Europei şi Federaţia Rusă”, a spus deputatul Ion Varta.

De asemenea, fracţiunea PPCD atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, în Republica Moldova, numărul divorţurilor este egal cu numărul căsătoriilor. „Procesul de depopulare accelerată a Republicii Moldova este însoţit de o scădere alarmantă a indicelui natalităţii şi de o creştere a indicelui mortalităţii. În perioada anilor 1990-2007, natalitatea s-a redus de la 18 la 10 nou-născuţi la mia de locuitori. În acelaşi timp, în aceeaşi perioadă, mortalitatea a înregistrat o creştere de la 10 la 12 persoane”, se spune în declaraţie.

În acest sens, Ion Varta a precizat că proporţiile catastrofei demografice din Republica Moldova sunt amplificate şi de creşterea numărului divorţurilor şi reducerea numărului de căsătorii şi că, la ora actuală, numărul căsătoriilor s-a egalat cu numărul divorţurilor. Reducerea natalităţii este alimentată, în mare măsură, de fenomenul sărăciei şi de asistenţa socială şi medicală inacceptabilă pentru categoriile socialmente vulnerabile. Costurile mari ale medicamentelor precum şi ale poliţei de asigurare îi privează pe mulţi cetăţeni moldoveni de posibilitatea de a beneficia de un tratament medical calificat”, a mai adăugat deputatul, citat de AP FLUX.

NICOLAE FEDERIUC  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.