Republica Moldova n-a adunat puncte, dar a castigat admiratori

Ca în fiecare an, Eurovisionul stârneşte controverse. Victoria de la Belgrad a rusului Dima Bilan, chiar dacă a fost una previzibilă, este îndelung comentată. Deşi, aşa cum spuneam, mulţi au pariat pe Dima, evoluţia lui nu a fost la fel de reuşită ca acea din 2005.

Nu putem neglija însă şi faptul că centrul de presă care a avut grijă de imaginea rusului şi-a făcut excelent lucrul. Poveştile care s-au scris despre Bilan au fost şi ele un ingredient care au vândut foarte bine imaginea lui Bilan şi au stârnit un viu interes pentru el. Cel puţin, la anul, când Eurovisionul se va desfăşura la Moscova sau Sankt Petersburg, Bilan ar trebui să fie căsătorit, dacă îşi va ţine promisiunile.

Şi după încheierea celei de a 53-a ediţii a Eurovisionului, discuţiile despre faptul că acesta este un concurs ai cărui câştigători sunt desemnaţi în conformitate cu interesele geopolitice ale Europei, revine în actualitate. Ceea ce se observă de câţiva ani încoace este faptul că adevăraţii câştigători, favoriţii publicului, sunt cei care se plasează pe locul doi, trei, patru, în primii zece.

Din păcate, pentru prima dată din cele patru la care a participat, Republica Moldova nu s-a plasat anul acesta în finală, chiar dacă reprezentanta ţării noastre a primit „binecuvântarea” specialiştilor în domeniu. Cu toate acestea, însă, nu se poate vorbi despre un eşec la Belgrad, cel puţin, asta reiese din declaraţiile pe care le-au făcut membrii delegaţiei oficiale, dar şi colaborările pe care le-a obţinut Geta Burlacu, concurenta noastră, după evoluţia din semifinala Eurovisionului.

Marţi, compania Orange Moldova, partenerul Eurovision în Moldova, a organizat o conferinţă de presă la care membrii delegaţiei şi Geta au răspuns întrebărilor presei şi au povestit despre cele întâmplate în culisele concursului de la Belgrad.

Mulţumesc echipei care a făcut ca prestaţia noastră să fie una decentă

Geta Burlacu: „În primul rând, vreau să vă spun că sunt foarte mândră că am fost la Belgrad şi am reprezentat Moldova. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost cu mine la Belgrad, care m-au susţinut şi care m-au făcut să mă simt bine. Mulţumesc presei, am aflat că în acest an a fost cel mai mare număr de jurnalişti care a fost vreodată la Eurovision şi vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost cu noi şi care au oglindit atât de frumos acest eveniment. Îi mulţumesc compozitorului Oleg Baraliuc şi poetului Victoria Demici care au scris o piesă atât de frumoasă, care a răsunat în toată Europa şi care a primit multe cuvinte frumoase şi de mulţumire de la oameni absolut necunoscuţi din diferite ţări. Vreau să mulţumesc că am avut posibilitate să acaparez un mare bagaj de cunoştinţe şi de experienţă. Şi, nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc echipei care a fost alături de mine în această perioadă şi a făcut ca prestaţia noastră să fie una decentă şi mulţumesc şi sponsorilor care ne-au susţinut în acest proiect”.

De asemenea, Geta ne-a împărtăşit şi impresiile ei în calitate de spectator la acest concurs: „Ca spectator din sală, pentru că finala am privit-o din sală, vreau să vă spun că din 25 de ţări cu show-uri arhifrumoase, au fost foarte puţini artişti care ar fi putut să captiveze sala nu doar de pe ecranele mari, dar şi din scenă. Până la urmă, oricâţi artişti ar participa la Eurovision şi indiferent de locurile pe care s-ar plasa, contează altceva. Au fost doar doi sau trei artişti care emanau energie din scenă, nu datorită show-ului, cântecului sau camerelor de luat vederi, dar datorită faptului că sunt artişti adevăraţi. Mie mi-au plăcut în finală Portugalia, Israelul şi Ucraina”, a mai spus interpreta.

Noi nu aveam dubii că vom trece în finală

Vitalie Cojocaru, managerul proiectului din partea Companiei Teleradio-Moldova: „Şi în acest an, din partea noastră cred că a fost o colaborare extraordinară atât cu interpreta Geta Burlacu, cât şi cu echipa care a însoţit-o. Vreau să mulţumesc partenerului nostru Orange, pentru o colaborare prodigioasă, la toate etapele, nu doar la cea ce ţine de etapa finală. Am avut permanent suportul companiei Orange, nemaivorbind de suportul financiar şi cel logistic. Vreau să mulţumesc şi presei care a fost cu noi, cu mici excepţii, presa s-a arătat a fi foarte înţelegătoare la lucrul pe care-l facem şi am lucrat într-o echipă şi, desigur, mulţumim publicului, pentru că a fost foarte receptiv la prestaţia noastră. Am avut parte de numeroase apeluri şi, totodată, ne abordau multe persoane care îşi exprimau regretul vizavi de rezultat. În seara semifinalei, noi nu aveam dubii că vom trece în finală. Dar a fost un concurs, sunt învingători care, pur şi simplu, s-au prezentat bine. Înţelegem acest lucru şi credem că şi dvs. înţelegeţi acest fapt. Aş mai avea ceva de remarcat, este vorba de unele canale de televiziune care au difuzat concomitent cu Moldova1 concursul Eurovision, iar licenţă exclusivă a avut doar Moldova 1. Noi deţinem înregistrările şi vom acţiona conform legislaţiei”.

Referindu-se la promovarea peste hotare a piesei „A century of love” a Getei Burlacu, dar şi la rezultatele obţinute, Vitalie Cojocaru a mai menţionat: „Din păcate, suntem o ţară mică şi nu avem foarte mulţi concetăţeni peste hotare care pot să voteze pentru noi, cum se întâmplă în cazul ţărilor musulmane, spre exemplu. Noi am analizat rezultatul televotingului şi eram foarte, foarte aproape de a trece în finală, nu ne-au ajuns doar câteva puncte. Mie mi-a plăcut numărul nostru şi nu e adevărat că dacă n-am fi schimbat show-ul la Belgrad, rezultatele ar fi fost altele. Pentru că atât anul acesta, cât şi anul trecut, în concurs au fost piese care nu au avut show sau au avut un show simplu. Amintiţi-vă de „Molitva” de anul trecut a Serbiei. Videoclipul piesei a fost promovat, CD-urile multimedia au fost expediate tuturor partenerilor, este vorba de 43 de ţări, şi cum am realizat noi programe speciale dedicate Eurovisionului, aşa au făcut toţi partenerii noştri. Există o convenţie care obligă toate ţările membre să promoveze piesele care participă la Eurovision. De asemenea, aceste CD-uri au fost date posturilor comerciale de radio, celor care au programe de divertisment interesante”.

Jerome Poulain, director marketing şi comunicare a companiei Orange: „Moldova nu a câştigat la Eurovision, dar Moldova şi-a câştigat un prieten nemaipomenit şi o artistă cu voce minunată de care Moldova poate să fie mândră. Credem că suportul pe care i l-am oferit Getei în acest an a fost la nivel înalt şi, de asemenea, suntem mândri de acest suport. Am obţinut aceste rezultate la nivel înalt datorită lucrului în echipă, împreună cu Teleradio-Moldova, împreună cu producătorii, împreună cu toată echipa. Una din activităţile organizate de noi a fost un chat în direct cu fanii, la care Geta a participat din Belgrad şi la care au participat 1500 de persoane, dintre care 1000 de utilizatori au trimis mesaje de încurajare şi susţinere Getei şi ceilalţi 500 au adresat întrebări. Am creat şi un blog personal al Getei pe care au apărut, de asemenea, foarte multe întrebări interesante. Şi pentru ca mai multe persoane să se bucure de spectacolul Eurovisionului, am organizat şi un concurs de SMS, al cărui câştigător este Oxana Tolcaciov, ea este câştigătoarea premiului mare şi a fost prezentă la Belgrad, la finala Eurovision. Pentru a celebra magia Eurovisionului, am organizat şi un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale la care au participat vedete internaţionale, accesul a fost gratuit şi credem că au venit în jur de 50 000 de persoane şi, în plus, în scuarul Operei Naţionale a fost un ecran la care cei prezenţi au putut viziona finala Eurovision. A fost o sărbătoare foarte frumoasă, dar cel mai important lucru credem noi este faptul că am participat la Eurovision şi suntem foarte bucuroşi, atât angajaţii companiei, cât şi clienţii companiei Orange, că am susţinut-o pe Geta, suntem bucuroşi de prestaţia noastră din acest an la Eurovision”.

Geta a cântat unul dintre cele mai bune 40 de cântece ale Europei anului 2008

Victoria Demici, autoarea textului: „Ceea ce s-a întâmplat la acest concurs este, în primul rând, mare sărbătoare, pentru că Geta a cântat printre cei mai buni peste 40 de interpreţi ai Europei. Ea a cântat acolo ca şi reprezentanta unei ţări mici şi prestaţia ei a fost, pur şi simplu, încântătoare, deoarece nu a făcut nicio greşeală de pronunţie, nu a existat nicio carenţă în melodia piesei, ea a fost foarte frumoasă, adevărată şi profundă. Geta este deja fericită, pentru că a cântat unul dintre cele mai bune 40 de cântece ale Europei anului 2008. În general, eu cred că arta nu trebuie judecată, din start este un fenomen lipsit de gratitudine să faci un concurs de artă, pentru că toată arta este frumoasă – jazz, pop, rock, dar din moment ce există un concurs, înseamnă că cineva trebuie să treacă mai departe şi altcineva trebuie să aibă o prestaţie bună. Şi în cazul Getei, când se apropiau fanii, delegaţi oficiali, personalităţi notorii din Europa şi spuneau că ea a fost încântătoare, frumoasă, că le-a plăcut piesa, că le-a plăcut cum s-a prezentat interpreta, aceasta a fost o victorie”.

Când priveşti lucrurile din interior înţelegi mult mai multe decât atunci când urmăreşti de mii de ori procesul dintr-o parte

Serghei Orlov, unul dintre producătorii Getei Burlacu: „Mai întâi de toate, vreau să spun că ar fi minunat dacă la următoarele noastre participări la Eurovision ar fi nişte parteneri la fel de minunaţi ca acei din acest an, deoarece o atenţie mai mare pentru Eurovision decât în acest an îmi apare că n-a existat la ediţiile anterioare. Partenerii noştri s-au ocupat de toate etapele, începând cu proiectele multimedia. Şi în ceea ce ţine de marketing, organizarea a fost la nivel înalt. Peste 2500 de jurnalişti prezenţi la Eurovision au primit materiale promoţionale, CD-ul cu poze, videoclipul piesei, informaţie despre Geta şi, de asemenea, piesa şi remixul pe care l-a făcut DJ-ul Dider Vanelli. În timpul aflării noastre la Belgrad am primit multe ecouri de la fani, de la jurnaliştii care erau prezenţi la Eurovision, care s-au apropiat de noi, unii erau încântaţi de piesă, altora le-a plăcut show-ul, toţi aveau păreri diferite, dar interesul pentru noi şi show-ul nostru a existat şi acest interes a dat roade. Ni s-au adresat artişti din diferite ţări care vor să înregistreze această piesă în limba ţării lor. Reprezentanta Finlandei a venit cu propunerea de a interpreta piesa Getei în limba finlandeză şi de a o include în noul ei album. Membrii juriului au invitat-o pe Geta la un festival de jazz din Finlanda. Ursuleţul nostru de pluş a devenit un talisman la Eurovision, toţi cei din centrul de presă vroiau să se fotografieze cu Geta şi cu ursuleţul ei. Momentele pozitive şi negative ale evoluării noastre cred că vor fi încă îndelung analizate, iar experienţa pe care am primit-o este foarte preţioasă, pe care n-o poţi primi nici în academii, conservatoare sau cursuri de marketing. Doar atunci când priveşti lucrurile din interior înţelegi mult mai multe decât atunci când urmăreşti de mii de ori procesul dintr-o parte. Iată de ce eu cred că această experienţă este foarte importantă şi ne va fi de folos nu doar nouă, ci şi celor care se ocupă sau intenţionează să facă show-biz în Moldova”.// Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.