Republica Moldova este un partener de nadejde al UNESCO

Interviu cu Dendev Badarch, reprezentant al UNESCO

– Zilele acestea, la Chisinau are loc conferinta internationala „Stiinta: tendinte globale si strategii nationale – rolul Academiei de Stiinte”. Care sunt obiectivele acestui forum?

– La forum participa reprezentanti ai tarilor din Europa de Est si de Sud-Est, iar obiectivele forului rezida in consolidarea relatiilor de colaborare intre academiile de stiinte din diferite tari, in particular in domeniile ce tin de UNESCO. O decizie privind necesitatea stabilirii unor legaturi mai stranse de colaborare intre aceste institutii a fost luata in 2005 de catre UNESCO. In cadrul forului de la Chisinau vor fi abordate un sir de probleme strategice in domeniul colaborarii regionale si internationale. Trebuie gasite cai de intensificare a rolului Academiei de Stiinte in contextul national si cel international, in vederea consolidarii rolului stiintei in societate.

– Care sunt prioritatile in activitatea biroului UNESCO in tarile sud-est europene?

– In 2002, prin decizia directorului general al UNESCO, biroul din Moscova a devenit oficiu regional pentru Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus si Federatia Rusa. De atunci, a fost desfasurata o activitate intensa in toate directiile ce tin de competenta UNESCO in aceste tari. Republica Moldova este un partener de nadejde al UNESCO, participand activ practic la toate programele in domeniile educatiei, stiintelor umanitare, culturii etc. In acest an, Republica Moldova marcheaza 15 ani de cand a devenit membru al UNESCO. Partenerul nostru, in Republica Moldova, este Comisia Nationala pentru UNESCO. Noi desfasuram cu succes in Republica Moldova numeroase programe in domeniul educatiei, in mare parte, datorita partenerilor locali. O activitate deosebita are loc in cadrul programului UNESCO „Educatie pentru Toti”. In 2006, s-a incheiat cu succes proiectul „Sporirea calitatii si accesului in sistemul educatiei prescolare in sate”, vizand, in special, copiii din familiile defavorizate. De asemenea, Republica Moldova este una din primele tari incluse in programul UNESCO „Education”, in cadrul initiativei globale pentru prevenirea HIV-SIDA.

Programul UNESCO in domeniul stiintelor naturale „Omul si biosfera” a atras atentia tuturor tarilor, pentru ca realizarea acestuia contribuie considerabil la rezolvarea unor probleme globale, legate de biodiversitate.

In domeniul culturii, as vrea sa mentionez proiectul care prevede includerea in Lista patrimoniului universal UNESCO a complexului cutural-istoric Orheiul Vechi. In cadrul proiectului se prevede elaborarea documentelor necesare, inclusiv harti si fotografii, in conformitate cu recomandarile UNESCO. In domeniile comunicatii si informatii, UNESCO realizeaza programe in scopul asigurarii accesului la informatie. In ultimii doi ani, biroul UNESCO a continuat activitatea sa pentru pastrarea mostenirii culturale. In 2006 a fost scos CD-ul „Colectia de arta din muzeele Republicii Moldova” in 3 limbi, in care au fost prezentate peste 150 de fotografii. Din pacate, intr-un scurt interviu nu este posibil sa vorbesc despre toate programele noastre.

– Cum apreciati proiectele UNESCO realizate in Republica Moldova?

– Va dau doua exemple. In 2006 s-a incheiat cu succes proiectul privind sporirea calitatii educatiei prescolare in sate. Rezultatele obtinute in cadrul acestui proiect au contribuit, in mare parte, la obtinerea unei finantari considerabile a Republicii Moldova, pentru sprijin in educatia copiilor. Alt exemplu vizeaza crearea Centrului pentru bioetica, care a dus la activizarea comunitatii stiintifice in scopul sustinerii initiativelor UNESCO. Proiectul „Dezvoltarea si promovarea cunostintelor in domeniul stiintei si tehnologiei cu accent deosebit pentru bioetica in Republica Moldova” a contribuit la promovarea bioeticii in scoala.

– Cine sunt partenerii biroului UNESCO in Republica Moldova, la realizarea proiectelor?

– Comisiile nationale, dupa cum a remarcat directorul general UNESCO, Coitiro Matsuura, sunt colaboratori de pret ai UNESCO. Prin legaturile directe cu guvernul, dar si printr-o colaborare unica cu intelectualii si societatea civila, comisiile nationale asigura o retea diversa de parteneriat, care contribuie la promovarea initiativelor si idealurilor UNESCO. In prezent, cand UNESCO este in cautarea unor posibilitati mai largi pentru consolidarea activitatilor sale la nivel de tara, comisiile nationale au un rol important pentru identificarea corecta a programelor necesare si realizarea lor eficienta, pentru diversificarea retelei de parteneriat, reprezentand societatea contemporana.

– Vor ramane prioritare pentru UNESCO directii atat de importante pentru Republica Moldova, cum ar fi migratia si drepturile omului?

– Migratia este unul din aspectele constante ale istoriei umane. Ea a contribuit la dezvoltarea sau invers, la decaderea unor civilizatii. Pe de o parte, sunt tari care privesc acest proces drept un stimul pentru dezvoltarea economiei, alte tari considera insa migratia drept un pericol. Iata de ce problema migratiei a fost inclusa in programele de activitate ale UNESCO in urmatorii 2 ani. De problema migratiei se ocupa si alte agentii ale ONU.

Dupa cum cunoasteti, in prezent se acorda o atentie prioritara respectarii drepturilor omului. Comunitatea internationala tot mai des ajunge la concluzia ca educatia in domeniul drepturilor omului contribuie la respectarea acestor drepturi. In 1994, ONU a declarat Deceniul educatiei in domeniul drepturilor omului, iar la 10 decembrie 2004 a fost elaborat Programul international de educatie in domeniul drepturilor. Planul de actiuni, elaborat in cadrul programului, a fost adoptat de tarile membre ale ONU in iulie 2005. In cadrul primei etape, in anii 2005-2007, atentia principala va fi indreptata spre sistemul educatiei scolare.

Proiectul „Educatia in domeniul drepturilor omului in Republica Moldova”, menit sa popularizeze strategiile, programele si documentele ONU privind drepturile omului, a demarat in 2007. In cadrul proiectului a fost publicat manualul „Drepturile omului. Mecanismele de aparare”, in baza caruia a fost elaborat un curs de 70 de lectii, care va fi citit la Universitatea de Stat din Moldova. Cred ca acest curs va fi audiat nu doar de catre studentii din Republica Moldova, dar si din alte tari.

– Au fost sustinute proiectele ce vizeaza drepturile omului in Transnistria?

– Programele noastre au la baza propunerile comisiilor nationale pentru UNESCO. Pentru ca nu am avut astfel de propuneri pana in prezent, nu am desfasurat programe pe teritoriul Transnistriei.

Ecaterina DELEU // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.