Republica Moldova amina liberalizarea pietei energiei electrice pina in 2007

Parlamentul a decis, joi, extinderea pina in iulie 2007 a termenului limita pentru liberalizarea pietei energiei electrice, la propunerea Guvernului, pe motiv ca la ora actuala nu au fost finalizate sistemele automatizate de evidenta a energiei electrice.

Vasile Mamaliga, viceministru al Industriei si Infrastructurii, a declarat ca in lipsa sistemului de evidenta automatizat devine imposibila administrarea eficienta a fluxurilor de energie electrica. El a precizat ca in prezent capacitatea de producere a surselor de energie autohtone acopera doar 30% din necesitati.

Deficitul de energie autohtona nu permite furnizorilor respectarea stricta a prevederilor actelor normative ce vizeaza mentinerea frecventei curentului la nivelul standard. De aceea, Executivul a propus ca pina la atingerea nivelului de producere a electricitatii de catre producatorii autohtoni in volum suficient, precum si pina la implementarea sistemului automat de evidenta sa fie aminata liberalizarea pietei.

Mamaliga a promis ca pina in toamna anului 2006 situatia se va ameliora, din contul constructiei a patru linii de tensiune inalta, cu Ucraina si Rominia, precum si gratie constructiei la Burlaceni a unei statii de producere a energiei electrice. Aceste masuri vor asigura o productie propriea energiei in volum de 60-70%.

Vitalia Pavlicenco, deputat al Aliantei Moldova Noastra, a declarat ca nici unul dintre argumentele aduse nu justifica decizia de extindere a termenului stabilit pentru liberalizarea pietei. "in iulie curent, Guvernul a respins initiativa de extindere a termenului, ca fiind inoportuna si doar in jumatate de an si-a schimbat radical pozitia. Cred ca motivul este dorinta de a pastra pozitia de monopolist al Energocom, intreprindere creata in graba si cu incalcarea tuturor normelor legale in 2004", sustine Pavlicenco.

Liberalizarea pietei urma sa fie efectuata pe etape pina la 10 martie curent de catre Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica. Conform datelor oficiale acest obiectiv a fost executat in proportie de doar 10%. Liberalizarea pietei presupune inclusiv si stabilirea unor tarife diferentiate la energia electrica pe nivele de tensiune, zonale, etc, precum si modificarea tarifului pentru consumatori. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare