Intr-o premiera parlamentara, reprezentantul Bancii Mondiale la Chisinau, Edward Brown, a fost convocat, in seara zilei de joi, in sedinta in plen a Parlamentului moldovean pentru a raspunde intrebarilor deputatilor.
Dupa o prezentare generala a Bancii Mondiale, facuta de Edward Brown, deputatul Aliantei “Moldova Noastra”, Ion Gutu, a cerut iertarea datoriilor externe ale Moldovei ca urmare a sfaturilor gresite si creditelor comerciale acordate in anii 90 ai secolului trecut, inclusiv de Banca Mondiala. “Au existat presiuni politice asupra Moldovei si a fost facuta o evaluare gresita a capacitatii sale economice, astfel Moldova a fost impusa sa ia credite comerciale. Costul problemei este de 157 de milioane de dolari si, daca am da in judecata Banca Mondiala, am avea castig de cauza,” a spus Ion Gutu.
Acesta a fost sustinut de mai multi deputati comunisti, inclusiv de Victor Stepaniuc si liderul fractiunii parlamentare a PCRM, Eugenia Ostapciuc.
Reprezentantul BM la Chisinau a declarat, insa, ca Moldova este victima propriilor statistici performante si nu se poate califica pentru restructurarea datoriei sale externe in conditiile actuale. “Am examinat diverse modalitati in care am putea usura povara datoriei externe pentru Moldova. Insa, in momentul in care Moldova a cerut acest lucru, fereastra oportunitatilor existente deja se inchisese. Cota datoriei externe in Produsul Intern Brut al Moldovei este astazi mult mai mica decat a tarilor din Africa, incluse in HIPC (Tarile Sarace si Inalt Indatorate) ce se califica pentru iertarea datoriilor si, daca privim realitatile economice, Moldova ar putea sa-si onoreze datoria externa fara dificultati”, a spus Brown.
Desi Moldova era data drept exemplu de tara reformatoare la inceputul anilor 90, aceasta a ramas in urma de Tarile Baltice, de exemplu, atat din cauza structurii economiei cat si a incetinirii reformelor, a declarat Brown, raspunzand unei intrebari a deputatului Vitalia Pavlicenco. Reprezentantul Bancii Mondiale a recomandat Chisinaului sa aprofundeze reformele structurale incepute, sa creeze conditii prielnice mediului de afaceri si sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice pentru a evita socurile externe.
“Capacitatile economice existente in Moldova au fost mai mult sau mai putin epuizate. Aveti nevoie acum de noi investii, or investitiile locale abia se ridica la 30% din Produsul Intern Brut, iar investiile straine directe sunt extrem de mici. De aceea trebuie sa continuati sa imbunatatiti climatul investitional, pentru ca, pe langa bani, companiile straine aduc si cunostinte, care sunt chiar mai importante,” a declarat Brown.
Deputatul comunist, Dmitri Todoroglo a criticat procesul de improprietarire a taranilor cu pamant, sprijinit de Banca Mondiala si Statele Unite. In opinia sa, terenurile au fost parcelate excesiv, iar acum este nevoie de fonduri duble pentru a consolida terenurile agricole.
In replica, reprezentantul Bancii Mondiale a declarat ca administratiei de la Chisinau ii lipseste capacitatea de a implementa recomandarile donatorilor straini, motiv pentru care ar trebui sa profite din plin, in primul rand, de asistenta pe care o ofera Uniunea Europeana in cadrul Programului noii vecinatati. // Reporter.MD