Ministerul Educaţiei optează pentru păstrarea actualei modalităţi de predare a religiei, la nivel opţional, şi doar cu consimţămîntul părinţilor, pentru a nu încălca prevederile Constituţiei Republicii Moldova, a Legii învăţămîntului şi a tratatelor internaţionale cu privire la protecţia drepturilor copiilor, transmite MOLDPRES.
Leonid Bujor, ministru al Educaţiei, a menţionat ieri, la o masa rotundă, că iniţiativa desfăşurării unui referendum cu privire la introducerea în şcoală a unui obiect de studiu este inoportună, deoarece nici într-un stat din lume nu a existat o practică unde printr-un referendum s-ar fi hotărît predarea unui curs şcolar.
Potrivit lui Bujor, Ministerul Educaţiei a instituit, la 14 iunie curent, un grup de lucru pentru elaborarea concepţiei predării religiei în şcoală, în componenţa căruia intră reprezentanţi ai ministerului, ai Mitropoliei Basarabiei şi ai unor confesiuni religioase înregistrate în Moldova. Deocamdată, Mitropolia Moldovei nu şi-a înaintat candidatura sa la acest grup.
Bujor a specificat că rolul religiei în educaţia tinerii generaţii este benefic şi că legislaţia naţională prevede predarea religiei în şcoală. Astfel, în prezent, în instituţii de învăţămînt preuniversitar este predat în clasele primare cursul de educaţie moral-spirituală. În acelaşi timp, în clasele a V-XII-a sînt predate cursuri opţionale cum ar fi "Religia", "Istoria religiei" şi "Educaţia creştin-ortodoxă".
Ieri, Curtea de Apel Chişinău a interzis organizarea referendumului privind studierea religiei în şcoli, în urma unei sesizări a unui grup de 17 ONG-uri, care au invocat că introducerea studierii obligatorii a religiei în şcoli este neconstituţională, notează MOLDPRES.