Reforma administrativ-teritoriala din 2003

Expertii IDIS "Viitorul" considera nejustificata preconizata revenire la sistemul de raioane
Infotag

Chisinau. Expertii Institutului pentru democratie si initiative sociale (IDIS) "Viitorul" afirma ca argumentele pe care le aduc reprezentantii partidului de guvernamint in favoarea trecerii de la sistemul de judete la cel de raioane sint neintemeiate.
Potrivit relatarilor agentiei INFOTAG, Victor Popa, expert IDIS, a mentionat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nici actuala guvernare nu crede ca revenirea la raioane ar putea contribui la solutionarea problemelor economice, politice si administrative, dar insista asupra acestei schimbari, date fiind promisiunile pe care le-a facut in campania electorala.

in opinia sa, pe fundalul unei tendinte generale europene, de constituire a unor regiuni mari si puternice, revenirea Moldovei la raioane mici, de tip sovietic, este lipsita de logica. in calitate de exemplu in acest sens el a adus Rominia, care examineaza posibilitatea trecerii de la sistemul de 40 de judete la cel de opt regiuni mari si puternic dezvoltate.

"Comunistii spun ca, in prezent, in administratia publica locala lucreaza un numar mare de functionari, dar acest numar va fi si mai mare dupa constituirea raioanelor. Prin urmare, se vor majora si cheltuielile legate de intretinerea aparatului. Un alt argument este ca alesii locali trebuie adusi aproape de cetateni, dar oamenii nu au nevoie de ca functionarii sa le fie aproape, ci de acces liber la serviciile publice, care, in momentul de fata, sint accesibile. Sirul exemplelor ar putea fi continuat la nesfirsit" – a mentionat Victor Popa.

Veaceslav Ionita, expert IDIS, s-a aratat convins de faptul ca situatia economica in republica, in general, si in teritorii, in particular, se va inrautati simtitor.

"Tot potentialul economic se va concentra in viitoarele centre raionale, iar satele vor degrada complet. in prezent, potentialul economic este repartizat relativ uniform: el exista atit in centrele judetene, cit si in orasele care fac parte din acest judet", a spus el.

Un miliard de lei aruncati pe vint

Ion Preasca 

 Jurnal de Chisinau, nr. 267, 26.03.2004

Reforma administrativ-teritoriala realizata de guvernarea comunista in martie 2003 are un impact negativ asupra administratiei publice locale din R. Moldova.

Costurile directe ale acestei reforme, ce a insemnat revenirea de la noua judete la 32 de raioane, sunt de peste un miliard de lei (82 mln de dolari), au constatat specialistii de la Institutul de Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul” si cei de la Business Consulting Institute (BCI). Prin urmare, costurile „reformei” sunt de 20 de ori mai mari decit sustineau anul trecut comunistii.
Cheltuielile de intretinere au crescut cu 51%

Veaceslav Ionita, doctor in stiinte economice si expert la IDIS „Viitorul”, a declarat pentru JURNAL ca, daca acum un an, specialistii de la cele doua institutii mentionate estimasera ca aceasta anti-reforma va necesita circa 740 mln lei, dupa un an au facut o reevaluare si au constatat o crestere a costurilor de implementare. „Numai intr-un an cheltuielile de intretinere a aparatului administratiei locale au crescut cu 51 %, din care doar 15% revin pe seama inflatiei si cresterii salariilor, restul de 35% fiind majorarea costurilor de intretinere. Aceasta crestere a fost generata de majorarea numarului de institutii publice in teritoriu de la 955 la 1.842 de unitati, care la rindul sau a dus la majorarea numarului de functionari. Astfel, daca inainte de reforma numarul functionarilor din cadrul serviciilor ministeriale din teritoriu era de 15.455, in prezent acesta a ajuns la 21.327 si va creste pina la 23.500, deoarece se prevede angajarea la fiecare primarie a cite unui lucrator social. in acelasi timp, a avut loc reducerea drastica a numarului de functionari din primarii, fapt ce a paralizat activitatea multor primarii”, sustine Ionita. E adevarat ca primarii au gasit o solutie legala prin angajarea de personal prin contracte individuale, fenomen ce se extinde.

Mentionam ca unul din argumentele folosite de vicepremierul comunist Vasile Iovv, la necesitatea revenirii la raioane, a fost reducerea numarului de functionari.

Comunistii au lasat primariile fara bani
Un alt fenomen negativ care s-a facut observat deja in primul an al acestei reforme este, potrivit expertului de la IDIS „Viitorul”, cresterea dependentei autoritatilor publice locale de cea centrala. in special e vorba despre dependenta financiara. „Daca pina in anul 2004 circa 50% din veniturile de la plata TVA ramineau la bugetele locale, iar aceasta reprezenta peste 250 mln lei pe an, din acest an au fost lipsite de aceasta sursa de venit. Prin urmare, autoritatile publice locale vor fi nevoite sa umble si sa cerseasca de la Guvern bani si nu vor putea realiza de exemplu reparatia drumurilor, sau a scolilor etc.”, a mai spus Ionita. Prin aceste actiuni se urmareste de fapt construirea unei verticale puteri de stat si eliminarea oricarei autonomii locale.

Trecerea la raioane a dus la extinderea saraciei
Potrivit lui Ionita, in urma acestei reforme s-a ajuns ca localitati cu o populatie de 500-600 oameni sa aiba primarie, fenomen ce duce doar la cresterea numarului de functionari si a cheltuielilor. „in toata Europa numarul de primarii se reduce, la noi creste. in Olanda, bunaoara, la o populatie de 15 mln de locuitori, in prezent sunt 560 de primarii, in timp ce in R. Moldova, la o populatie de 4 mln locuitori, sunt 902 primarii. Prin aceasta noi nu reducem saracia, ci o multiplicam”, e de parere expertul de la IDIS „Viitorul”.
De notat ca autorii studiului sustin ca, cu banii cheltuiti pentru revenirea la raioane, s-ar fi putut acoperi toate cheltuielile necesare pentru implementarea asigurarii medicale obligatorii sau pentru reconstructia autostrazilor de importanta nationala. Mentionam ca de raportul elaborat de BCI si IDIS s-a aratat interesat Fondul Monetar International, care ar putea, in baza datelor obtinute, sa refuze deblocarea finantarii R. Moldova. Cit despre autoritati, acestea tac milc, deoarece nu au facut o evaluare a costurilor reformei sau, daca le au, le ascund.

Acumularile in bugetele raionale depasesc veniturile fostelor judete, sustin oficiali din Guvern
Clubul oamenilor de afaceri „Timpul”
http://timpul.org/news_ro/economics_digest_ro/146498/

Veniturile proprii acumulate in bugetele raioanelor pe parcursul anului 2004 depasesc esential indicii respectivi inregistrati de catre fostele judete pana la implementarea reformei administrativ-teritoriale, sustin factori responsabili din Guvern.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, veniturile totale ale raioanelor s-au majorat cu 31,2 la suta sau cca 159 mln. lei fata de veniturile obtinute in bugetele judetene pe parcursul unui an, noteaza un comunicat al Serviciului de presa al Guvernului.
Astfel, daca veniturile proprii ale judetului Cahul, care dupa reforma a fost transformat in raioanele Cahul si Cantemir, au constituit aproximativ 40 mln lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor, doar in raionul Cahul in anul 2004 au fost acumulate surse financiare in marime de 41 mln lei.

Ministerul Finantelor atesta o majorare esentiala a acumularilor in raioanele ce au facut parte din fostele judete Edinet, Orhei, Lapusna, Soroca, Taraclia, Tighina si Ungheni.

In total, pe parcursul anului 2002 veniturile proprii ale judetelor au constituit 508,6 mln. lei, iar acumularile in bugetele raioanelor pe anul 2004 s-au estimat la 667,2 mln. lei.

Pe de alta parte, solicitat de REPORTER.MD, expertul IDIS "Viitorul", Veaceslav Ionita a declarat ca acumularile proprii in bugetele raionale au crescut in baza majorarii incasarilor fiscale si a numarului de agenti economici inregistrati. "In acelasi timp, si oamenii au devenit mai disciplinati la plata impozitelor, astfel ca cresterea veniturilor bugetelor raionale nu poate fi corelata cu reforma administrativ-teritoriala", a mai spus Ionita.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare