Reflectarea coruptiei in mass-media este superficiala

Administratia publica centrala, organele de drept si de control, dar si cetatenii de rand au fost in lunile aprilie-iunie curent, printre actorii cei mai mediatizati de mass-media din Moldova, in materialele la tema coruptiei.

Aceasta este una din concluziile celui de-al treilea raport trimestrial de monitorizare a mass-media, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in cadrul proiectului „Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media”, implementat cu suportul Guvernului SUA.

Totodata, in premiera de la inceputul proiectului de monitorizare (octombrie 2007), mijloacele de informare analizate au publicat/difuzat un numar semnificativ de materiale privind cazuri specifice de coruptie. In acelasi timp, s-a constatat ca a scazut numarul investigatilor jurnalistice la acest subiect, abordarea subiectelor de coruptie limitandu-se de cele mai multe ori la informatia prezentata in comunicatele si conferintele de presa, iar in reflectarea cazurilor de coruptie au fost vizati de regula, functionari de rang mic.

In raport se mai mentioneaza ca in perioada vizata, din cele 16 mass-media monitorizate, numarul materialelor ce tin de coruptie ramane in continuare impunator, insa, de obicei, au o singura sursa. Potrivit concluziilor raportului, materialele sunt preponderent lipsite de echilibru, oferindu-i-se persoanei care acuza, spatiu mult mai mare.

Potrivit coordonatoarei de program al Institutului Republican International in Moldova, Liliana Vitu, jurnalistii, limitandu-se la o singura sursa “se transforma intr-o tribuna care pur si simplu tirajeaza informatiile”. Mai mult, Vitu a invinuit urnalistii ca “nu se detaseaza de subiect, de parca ar fi actori ai evenimentului”.

De asemenea, raportul constata ca in perioada monitorizarii, au fost difuzate doar patru anchete reportericesti, fata de sapte din perioada ianuarie-martie 2008, fapt ce determina o tratare superficiala in mass-media a fenomenului coruptiei. In acelasi timp, in mai multe instututii de media (“Radio Moldova”, “Moldova 1”, “NIT”, “Antena C”, “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova”, se atesta o creare pozitiva a imaginii guvernarii. In lumina negativa, guvernarea este prezentata de “Pro TV”, “Eu TV”, “TV 7”, “Vocea Basarabiei”, “Timpul de dimineata”, “Jurnal de Chisinau”, “Ziarul de Garda” si “SP” din Balti.

Proiectul CIJ ”Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media” a inceput in octombrie 2007 si se desfasoara in cadrul Programului “Consolidarea capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova”, finantat de guvernul SUA prin intermediul Corporatiei “Provocarile Mileniului” si administrat de USAID.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.