Connect with us
"
"

Lifestyle

Record de piscine construite în România. Românii nu mai pot pleca în concedii, dar își construiesc piscine

Publicat

pe

Ne aflăm în plină perioadă de pandemie. Coronavirusul este și va rămâne printre noi pentru mult timp de acum încolo, dacă ne luăm după declarațiile specialiștilor. Ne-a schimbat destul de mult viețile în ultimele două luni și va continuă să o facă. Ne-a ținut departe de familii și prieteni, ne-a limitat multe drepturi și libertăți și nu se oprește aici.

Deși începând cu data de 15 mai vom avea parte de o ușoară relaxare, restricțiile impuse de autorități nu vor fi ridicate brusc și definitiv. Ele vor fi înlăturate sau reluate treptat, în funcție de cum evoluează situația în țara noastră.

Nu știm încă sigur dacă de pe 15 mai vom avea voie să plecăm în concedii, de exemplu. Declarațiile sunt contradictorii. Azi ni se spune că nu vom putea ieși din localitate fără motive serioase, mâine că o vom putea face.

O bună parte dintre cei care își rezervaseră locuri la mare la munte și-au anulat rezervările. De plecat în vacanță în străinătate cred că nici nu are sens să vorbim deocamdată. Nu știm cum vor sta lucrurile în vara asta, cu atât mai puțin la toamnă sau anul următor.

În acest context, tot mai mulți români caută metode de distracție și relaxare acasă pentru vara aceasta. Evident că avantajați sunt cei care locuiesc la curte. Mobilierul de grădină, foișoarele, grătarele, decorațiunile de exterior s-au vândut întotdeauna bine în această perioadă, însă acum procentul vânzărilor a crescut și mai mult.

Creștere la fel de mare se înregistrează la capitolul vânzări piscine. Reprezentanții firmelor din domeniu declară că se confruntă cu o cerere mult mai mare decât în anii trecuți, semn că românii au înțeles că anul acesta vor sta mai mult pe acasă, dar nu sunt dispuși să renunțe chiar la orice bucurie sau prilej de relaxare și distracție.

Numărul ridicat al comenzilor de piscine pentru acasă, fie ele metalice sau din beton, se explică în primul rând prin faptul că resursele financiare dedicate în alți ani concediilor în străinătate sunt acum redirecționate spre produse și servicii de care oamenii sunt siguri că se vor putea bucura.

A face o rezervare pentru o vacanță în Grecia, Spania, Portugalia sau Italia nu li se pare o idee prea bună multora dintre cei obișnuiți să călătorească. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nu au nicio certitudine că vor putea ajunge acolo sau că destinația este una sigură. În schimb, investiția într-o piesă de confort și bună-dispoziție, cum este o piscină, nu are cum să fie o idee rea.

Nu doar nesiguranța în ceea ce privește concediile a influențat aceste cifre. Oamenii au devenit mai precauți în materie de ieșiri și contacte prelungite cu un număr prea mare de oameni, se tem pentru sănătatea lor și a celor din familie. Cei care își petreceau weekend-urile în centrele de relaxare sau plăteau abonament la piscine publice declară acum că, și dacă li s-ar permite să își reia brusc activitatea normală, au rețineri în a merge în locuri atât de aglomerate.

Cât costă o piscină? Depinde de dimensiuni, de tipul de piscină, de accesoriile pentru care optezi. Există piscine mai scumpe și piscine ieftine. Prețurile piscinelor nemțești (cele mai căutate în România, datorită calității superioare despre care toată lumea vorbește) pornesc de pe la 2200 de euro, ceea ce nu reprezintă o sumă chiar uriașă, dacă ne gândim câte avantaje oferă o piscină construită în propria curte.

Ea devine pe rând loc de relaxare pentru cei mari, loc de joacă pentru cei mici, loc de socializare pentru întreaga familie. Satisface nevoia de a înota și de a te răcori într-un cadru intim, confortabil și sigur din punct de vedere sanitar, atâta vreme cât este corect igienizată.

Cu o investiție inițială cu valoarea aproximativ egală cu cea a unei vacanțe de zece zile în Egipt, all inclusive, cu întreaga familie, și cu niște costuri destul de mici de întreținere (media este 500 de lei pe sezon), piscinele se dovedesc a nu fi așa costisitoare cum am fi tentați să credem privind la pozele din reviste.

Vara se apropie și cererea este tot mai mare. Din fericire, construirea sau montajul unei piscine nu durează foarte mult, așa că doritorii încă mai au timp să ceară o ofertă pentru o piscină de care să se poată bucura chiar anul acesta.

P.

Diaspora

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp?

Publicat

pe

De către

Pandemia ne-a luat pe toți pe nepregătite. În luna ianuarie nimeni dintre noi nu știa ce ne așteaptă. De aceea, ne-am gândit să facem un exercițiu de imaginație și să vedem, dacă am putea călători în timp, ce ne-am spune nouă de acum 2-3 luni?

Ce mesaj mi-aș spune mie din trecut, dacă aș putea călători în timp?

Noi, fetele din redacție, dar și Prietenii Moldova.org, am făcut un exercițiu de imaginație și am încercat să vedem ce mesaj ne-am transmite nouă-înșine de acum două-trei luni, dacă am putea călători în timp. Tu ce sfaturi ți-ai da? Ce cumpărături ai face? Ce lucruri ți-ai spune?Trimite-ne un video cu un mesaj pentru tine din trecut la info@moldova.orgAna Gherciu, Andrei Bolocan, Sergiu Cibotaru, Nicoleta Colomeeț, Tatiana Beghiu, Georgeta Carasiucenco, Ivana Ivanovna, Angelica Frolov, Marcel Lazăr, Georgeta Carasiucenco, Angelica Frolov, Marcel LazărTatiana BeghiuMarcel Lazăr

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 15 mei 2020

Trimite-ne un video cu un mesaj pentru tine din trecut la [email protected]

Citește mai departe

Lifestyle

Au început primele testări în Europa. Când am putea avea un vaccin anti-COVID-19?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste 70 de echipe de cercetători din întreaga lume lucrează asupra unui vaccin pentru Covid-19. Unele universități au stopat proiectele la care lucrau pentru a se dedica în totalitate cercetării, iar testele se fac atât pe oameni, cât și pe animale. Primele testări pe oameni au început în SUA pe 16 martie, iar pe 23 aprilie primul vaccin a fost injectat unui voluntar în Marea Britanie. 

Cu toate astea, chiar dacă am putea avea un vaccin elaborat până la vară, oamenii de știință susțin că acesta ar putea ajunge în condiții sigure la populație în 12-18 luni. 

PE LUNG

Goana după vaccin

Deși e clar că răspândirea coronavirusului de tip nou poate fi diminuată prin distanțarea fizică, iar cercetătorii lucrează de zor la un tratament, victoria va fi deplină doar atunci când vom avea și un vaccin dezvoltat împotriva virusului. 

The Guardian scrie că aproape 80 de companii și instituții academice lucrează asupra producerii unui vaccin. Dintre acestea, cel puțin cinci deja își testează vaccinul pe oameni. 

Prima companie care a intrat în competiția pentru vaccinul anti Covid-19 este Moderna din Boston, SUA, care a injectat vaccinul experimental unui voluntar pe 16 martie. Deși tehnologia de care dispune Moderna i-a permis să genereze rapid o versiune, niciun vaccin provenit de la companie încă nu a fost licențiat. Multe dintre potențialele soluții testate acum ar putea ajunge la licențiere, ultimul stadiu de aprobare al unui vaccin. Totuși, chiar și acelea ar putea întâlni probleme mai târziu. 

Și la Pasteur Institute din Paris se lucrează la un potențial vaccin anti Covid-19, care se află încă în stadiul de laborator. Datorită faptului că Institutul are deja un vaccin licențiat pentru rujeolă, procesul este accelerat de tehnologiile existente.

Testarea unui potențial vaccin pe oameni a avut loc și pe continentul european. BBC scrie că în Oxford, Marea Britanie, două persoane au fost injectate, dintr-o listă de peste 800 de voluntari recrutați pentru studiu. Jumătate dintre ei vor primi vaccinul elaborat pentru Covid-19, iar cealaltă jumătate va primi un vaccin care protejează de meningită, dar nu și de Covid-19. Voluntarii nu vor ști care dintre vaccinuri le-a fost injectat, această informație o vor avea doar medicii. 

Ce este un vaccin și cum funcționează el?

Vaccinul funcționează ca un antrenament pentru sistemul nostru imunitar. Vaccinul indică spre virus sau bacterie, iar sistemul imunitar învață cum să lupte cu aceștia. Asta înseamnă că data viitoare, atunci când vom avea boala cu adevărat, corpul nostru va fi capabil să lupte cu ea. 

Atunci când oamenii de știință creează un potențial vaccin, el trebuie testat de multe ori în laborator, astfel încât produsul final să fie eficient și fără efecte adverse. Chiar și după aceste etape, vaccinul trebuie produs la o scară foarte largă, distribuit și livrat oamenilor din întreaga lume. 

Primul vaccin testat în Europa

Cercetătorii de la Oxford au creat vaccinul în mai puțin de trei luni. Sarah Gilbert, profesoară de vaccinologie la Jenner Institute, care a condus cercetarea referitoare la vaccin, declară că are „un grad înalt încredere în acest vaccin”.

„Desigur, este nevoie să-l testăm și să obținem datele de la oamenii testați. Trebuie să demonstrăm că vaccinul funcționează și să stopăm procesul de infecție printre oameni chiar înainte de a folosi vaccinul pentru întreaga populație.” Deși, mai devreme, Gilbert declara că este „80% sigură” că vaccinul va funcționa, acum preferă să nu dea o cifră exactă, spunând doar că este „foarte optimistă”. 

Cum vom ști dacă vaccinul funcționează?

Vaccinul este produs dintr-o versiune mai slabă a virusului răcelii simple (numit și adenovirus) de la cimpanzei, care a fost modificat astfel încât să nu se poată dezvolta la oameni. 

Folosind aceeași metodă, echipa din Oxford deja a dezvoltat un vaccin împotriva MERS, un alt tip de coronavirus, iar rezultatele testelor de laborator au fost promițătoare. 

Singurul mod în care echipa de la Oxford va înțelege dacă vaccinul funcționează este comparând numărul de oameni din cele două grupuri care se infectează cu coronavirus în următoarele luni. 

În același timp, dacă numărul infecțiilor cu Covid-19 din lume va scădea rapid, s-ar putea ca oamenii de știință să nu aibă suficiente informații. Cercetătorii încearcă să recruteze cât mai mulți lucrători medicali în testarea vaccinului, pentru că ei sunt cei mai expuși virusului.

Deși infectarea voluntară a subiecților cu coronavirus ar fi o metodă rapidă și sigură de a afla dacă vaccinul este eficient, aceasta ridică întrebări etice, pentru că încă nu există un tratament pentru Covid-19. 

Va fi prea târziu?

La nivel mondial există încă foarte multe aspecte necunoscute despre potențialul vaccin. De exemplu, pentru cât timp ar putea proteja corpul uman de virus? Pot oamenii care s-au tratat de coronavirus să se îmbolnăvească din nou? Deși există câteva cazuri posibile de re-infectare, fenomenul nu este înțeles până la capăt de oamenii de știință. 

Odată cu apariția unui vaccin sigur, vor mai exista și multe bariere politice înainte ca acesta să ajungă la oameni. Fiecare țară va trebui să decidă individual când este eliberat și cine primește vaccinul mai întâi. 

Peste 12 luni, când un vaccin ar putea fi aprobat, am putea fi în fazele finale ale acestei pandemii. Dar chiar și atunci, acesta va fi foarte util. În primul rând, Covid-19 ar putea fi un virus sezonier. În al doilea rând, acest vaccin ar putea fi extrem de folositor în cazul apariției unui alt tip de coronavirus. Chiar dacă un vaccin îndepărtat nu va oferi consolare victimelor acestei pandemii sau rudelor lor, umanitatea va ști cum să se protejeze mai bine în viitor.

Citește mai departe

Lifestyle

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Publicat

pe

De către

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija față de ei este un imperativ pentru orice părinte. Ce să facem atunci când avem nevoie de tot felul de produse alimentare sau de îngrijire pentru aceștia, dar timpul nu e favorabil sau efectiv nu avem cu cine să-i lăsăm? În acest sens, la îndemâna noastră se află magazinul pentru copii online Mamico.md, care oferă clienților cele mai necesare produse destinate copiilor, precum sunt scutecele, lapte praf sau hăinuțele, toate la un click distanță și cu livrare la domiciliu. 

Cum să devin parte din programul de loialitate Mamico?

Programul de loialitate Mamico.md presupune îndeplinirea a câteva condiții, destul de simple și potrivite. În primul rând, ai șansa de a acumula o serie de bonusuri, cu ocazia efectuării unei achiziții, bonusuri pe care le poți folosi pe viitor. Ca să devii parte din acest program trebuie să îți creezi un cont și să procuri produse cu valoarea totală de 1000 lei, într-o singură sau multiple comenzi. Este relevant să informezi reprezentantul magazinului online pentru copii despre faptul că ai adunat cecuri de această valoare și vrei să te încadrezi în sistemul de bonusuri. 

Care sunt avantajele sistemului de bonusuri?

Pentru ca să ai parte de un shopping calitativ, cu siguranță îți dorești și niște reduceri substanțiale, astfel încât să-ți poți bucura bebelușul cu tot felul de jucării sau surprize plăcute. Iată care sunt beneficiile evidente ale programului de loialitate inițiat de portalul online Mamico.md:

1) Câștigi bonusuri până la 5% din suma comenzilor efectuate;

2) Folosești bonusurile la rata 1 bonus = 1 leu;

3) Achiți până la 10% din suma comenzilor cu bonusurile acumulate;

4) Bonusurile se strâng în mod automat.

Totodată, pentru o comandă de 1000 de lei poți folosi până la 100 de bonusuri, iar de pe o achiziție în valoare, la fel, de 1000 de lei câștigi 50 de bonusuri. Bonusurile nu se transmit imediat și sunt procesate după plasarea comenzii. Magazinul online pentru copii Mamico.md a mers mai departe, creând posibilitatea de a deveni membru al clubului Silver și Golden: 

  • Pentru categoria Silver, trebuie să faci comenzi pe site cu o valoare totală ce trece de suma de 15.000 lei.
  • Pentru categoria Gold, trebuie să faci comenzi pe site cu o valoare totală ce trece de suma de 30.000 lei.

Toate aceste posibilități au fost concepute pentru o sesiune de shopping confortabilă, iată de ce tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Mamico.md și să alegi dintr-o diversitate mare de produse, de la producători europeni și mondiali, de cea mai înaltă calificare. Poți opta pentru scutece de la Huggies sau Pampers, poți alege hăinuțele renumitului brand Carter’s sau produse alimentare Heinz, toate potrivite pentru bebeluși și copii în creștere. 

Magazinul online pentru copii Mamico.md este aliatul tău în fiecare zi, oferindu-ți cele mai calitative produse la cele mai avantajoase prețuri de pe piață, toate la un click distanță. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930