Recomandări Moldova.org / Ce surse anti-discriminare urmărește Paula Cerescu

PE SCURT

Ca să nu te simți singur, în vreme de pandemie, Moldova.org îi va descoase pe artiști, scriitori, oameni ai culturii sau oameni din domenii interesante și-i vom aduce mai aproape de tine. Îți vom arăta ce consumă ei pe timp de corona-criză și ce gânduri îi frământă, în timp ce trebuie să stea mai mult timp departe de cei dragi.

De această dată am vorbit cu Paula Cerescu, coordonarea programului dezvoltarea comunităţii LGBT, și i-am propus să ne ofere mai multe surse anti-discriminare, care să ne răspundă la mai multe întrebări și să ne scape de anumite prejudecăți.

PE LUNG

Vrem să trăim mai bine, să fim mai buni și pașnici, să ne împăcăm cu vecinii, dar, în același timp, opunem foarte multă rezistență față de ceea ce este nou și suntem împotriva celor care nu sunt tocmai ca noi. Dacă dorești să fii mai deschis/ă spre diversitatea umană, îți propun să te detașezi de încercările de a fi mai „obiectiv/ă”, pentru că subiectivitatea, deseori, e mai aproape de realitate. Am răscolit prin lista video-urilor și platformelor mele preferate care te-ar putea ajuta să te lași mai puțin frustrat de cei care nu sunt ca tine:

Jubilee

Îmi place să privesc Jubilee când îmi iau prânzul într-o zi de lucru. Sloganul acestui canal de pe Youtube este „embrace empathy”, adică „îmbrățișează empatia”. Găsești videoclipuri scurte sociale, distractive și educaționale cu tot felul de subiecte – dezbateri între activiști pentru prevenirea schimbărilor climatice și cei sceptici; o discuție interactivă cu tema „Oare toate persoanele transgender gândesc la fel?” sau „Oare toate persoanele multirasiale gândesc la fel?”; un experiment „6 bărbați heterosexuali și un 1 bărbat gay secret” și multe altele.
Cu părere de rău, e accesibil doar în engleză (iubitori de Duolingo, sunteți cu mine? :).

Nanette, un stand-up show pe Netflix

Nanette este un stand-up show creat de comediana Hannah Gadsby, care o să-ți schimbe închipuirile despre un stand-up. Hannah povestește despre cum stereotipurile de gen afectează femeile, și, în special, lesbienele; de ce Van Gogh nu a fost faimos pe timpurile sale, îi compatimează, într-un fel, pe acei bărbații albi heterosexuali care deveniseră un meme, și ilustrează cum în spatele fiecarei glume se ascunde o istorie. Îl găsești pe Netflix cu subtitrări în română.

Just Between Us, podcast

E un podcast în engleză, în care Allison Raskin și Gaby Dunn discută totul de la sănătatea mintală până la sex. Mai oferă și niște sfaturi de viață (solicitate), care par rezonabile. E exact ceea ce îți trebuie pentru o plimbare în solitudine sau în timp ce speli vasele. Din nou, asemănător cu show-ul Nanette menționat mai sus, e o balanță perfectă a unei comedii și a unei analize sau a unui schimb de experiență despre subiecte mai puțin discutate. Adevărat e că eram fana canalului lor de pe Youtube înainte ca să înceapă podcastul. Așa că nu sunt deloc obiectivă :).

Un instrument pentru a feminiza denumirile profesiilor

O noutate pentru persoanele vorbitoare de rusă: dacă vreodată ți-ai pus întrebarea, din curiozitate, cum ar suna un cuvânt – denumirea unei meserii, de exemplu, la feminin, să știi că există un site unde poți să introduci acel cuvânt și să-l feminizezi. Aceasta e o metodă simplă de a-ți arăta solidaritatea și a încuraja femeile din diferite domenii. Limbajul pe care-l folosim este o reflecție a realității în care trăim și în așa mod putem schimba un pic realitatea spre una mai egală și echitabilă.

TED Talk – The urgency of intersectionality, Kimberlé Crenshaw

Când se produc unele întâmplări sociale majore în lume, mă simt un pic mai liniștită, știind cauzele acestora, contextul în care acestea au loc și preistoria lor, chiar dacă realitatea e una aspră. Presupun că nu sunt singură așa. Ceea ce se întâmplă acum în SUA este, de fapt, o reacție la rasismul instituționalizat, adică unul comun și înrădăcinat în sistemul social, cultural, legislativ, administrativ… și e în fiecare dintre noi – pentru că l-am învățat de mici copii. Prejudecățile rasiste funcționează și în contextul nostru moldovenesc: persoane de diferite etnii marginalizate pe parcursul istoriei au de suferit în urma stereotipurilor noastre.

În acest TED-Talk, Kimberlé Crenshaw explică realitatea prejudecăților rasiale și de gen – și cum acestea se pot combina pentru a crea și mai mult rău. Kimberlé Crenshaw folosește termenul „intersecționalitate” pentru a descrie acest fenomen. În această discuție emoționantă, ea ne invită să dăm mărturie despre această realitate și să vorbim despre victimele prejudecăților. Acest TED-Talk este disponibil în engleză cu subtitrări în rusă.

CUTRA, o revistă feministă intersecțională

Pentru prima dată am cumpărat revista lor în print, atunci când au fost aduse câteva bucăți la barul C51 din Chișinău. Aici găsești articole pe subiecte feministe, queer, LGBTQI+, culturale, artistice, poetice. Îmi lipsea un asemenea „spațiu sigur” în limba română – totuși, există prea puțină informație pe temele menționate în Moldova și România.

Centrul GDM – o serie de videoclipuri animate

Într-un format scurt, frumos și simplu, aceste videoclipuri oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre LGBTQI+:
De ce avem nevoie de marșurile LGBT?
Copii în familiile de același sex
De ce este nevoie de dreptul la căsătorie?
ș.a.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.