Recomandări Moldova.org / Ce ascultă Tania Cerga în autoizolare

PE SCURT

Ca să nu te simți singur, în vreme de pandemie, Moldova.org îi va descoase pe artiști, scriitori, oameni ai culturii sau oameni din domenii interesante și-i vom aduce mai aproape de tine. Îți vom arăta ce consumă ei pe timp de corona-criză și ce gânduri îi frământă, fiind în auto-izolare.

Prima care vine să-ți spună despre emoții, despre amintirile de când eram liberi să mergem unde vrem și să facem ce vrem, este Tania Cerga.

PE LUNG

#stauacasă m-a prins și nu mă lasă să-mi văd orașul și primăvara. Bine că am multe amintiri. E greu pentru inimile care iubesc să zboare, să stea inchise, să fiarbă în sucul lor, deși cine știe, poate va ieși ceva bun din asta. Vom fi mai intenși, mai concentrați și mai plini de culoare când vom ieși. Putem vorbi mult despre faptul că nu e atât de grav doar să stai acasă, să fii sănătos și să nu fii obligat de profesie să ieși în bătaia puștii. Suntem norocoși, foarte norocoși! Dar, asta nu înseamnă că moral nu suntem afectați, unii mai mult, alții mai puțin, fiecare cu inchisoarea lui.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni pe scenă, oameni cântând la instrumente muzicale, noapte şi interior

Și când trupul nu e liber să facă ce vrea, evadăm, căutăm refugiu înăuntru, iar cum „înăuntru” nu e o sursă inepuizabilă, începem să răscolim în poveștile altor oameni. Ce bine că există suflete frumoase pe lumea asta! Mereu, în clipe de dubiu, găsesc o ancoră în acest gând: dacă există oameni atât de frumoși pe dinăuntru, înseamnă că noi toți mai avem o șansă, lumea mai are o șansă.

În adolescență ancora mea era muzica lui Stevie Wonder, versurile lui, sufletul lui și vocea lui caldă. Planeta e o minune, dacă sunt oameni care croiesc artă atât de subtilă și atât de plină de iubire pentru alți oameni. Alt loc în care mi-am odihnit momentele de tristețe și mi-am legănat gândurile a fost arta pictată a lui Modigliani. Și ca să nu omit încă o latură importantă a frumosului, voi menționa romanele pline de mister, misticism și poveste, ale lui Mircea Eliade, care mi-au umplut momentele de gri cu multă aventură intelectuală.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Aceste iubiri mari ale mele sunt valabile până în prezent, nu mă lasă și foarte bine fac. Mi se pare că pentru a rămâne mereu tânăr și plin de viață și aventură – trebuie să iubești frumosul, dar și să-l împarți cu alții și nu mai puțin important, să îl emani cu toată ființa.

De când stau acasă, cânt mult. Ascult mult. Îmi ascult gândurile mai cu atenție și las strunele cele mai adânci să vibreze liber. Nu mă grăbesc, sau mai bine zis, învăț să nu mă grăbesc. Dar nu e ușor. Ani la rând am fost antrenați invers. Am fost antrenați să fugim mereu după el, după timp. Și, înțelegând că nu-l vom prinde niciodată, decât la final (și la final nu se prea grăbește nimeni), tot ce ne-a rămas e un sentiment de frustrare adâncă.

Muzica mă însoțește de când mă știu. Nu cred că am avut o perioadă fără ea. De la playerul cu casete, primul walkman adevărat iPoduri de tot felul și un telefon în care găsești absolut orice ai vrea să asculți. Ascult de toate. Dar nu mereu am chef de aceeși muzică. Carantina m-a prins îndrăgostită de 2 fete foarte foarte inspirate. Sabrina Claudio și Joy Crooks. Prima, ușoară ca un nor. A doua, iute tare. Sabrina Claudio are o stare de visare care mie îmi place tare mult. „Messages from her”, „Stand Still”, „Truth is” sunt pe repeat. La Joy Crooks îmi plac: „Don’t let me down” și „Since I left you”.

Mai ascult și „vechituri” : ))) multe. Cum ziceam mai sus, Stevie Wonder – „Overjoyed”, Nina Simone – „Four Women”, Kate Bush „This Woman’s Work”, Ella Fitzgerald „Love for Sale”, Ella e mereu o rază de soare.

Fado-ul portughez e pentru momentele mele latine. Mariza îmi place. Meu Fado, Primavera. M-am îndrăgostit de ea definitiv după ce am fost la un concert de al ei. Te vrăjește și te face să o crezi. Povestește așa, că stai 2 ore și ceva cu suletul la gură.

Și muzica clasică, Debussy, Rachmaninoff te lecuiesc, orice moment ai avea. Notele astea pur și simplu te poartă pe aripile lor și te duc unde vrei tu. Din dragostea latină am uitat 2 lucrări care îmi plac mult: Oblivion și Libertango, ale lui Piazzolla.

Cam asta ascult eu. Plus piesa nouă a lui GLAVAN -WE ARE THE ONE’S. Vă sfătuiesc și pe voi.

În rest, iubiți frumosul și o să vă iubească și el pe voi. Vă îmbrățișez virtual pe toți!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.