Recensamintul din Republica Moldova – acuzatii de falsificare

La Chisinau, ziarul „Flux", apropiat opozitiei crestin-democrate, face dezvaluiri senzationale. La mai putin de o luna de la desfasurarea recensamintului in Republica Moldova – sustine ziarul, invocind surse confidentiale, Directorul Departamentului Statistica si Sociologie Vitalie Valcov i-ar fi raportat presedintelui Voronin ca „circa 34 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova s-au declarat romini", fata de 30 de procente care se declara moldoveni.

Presedintele Voronin, mai sustine publicatia, ar fi interzis publicarea acestor date si ar fi ordonat falsificarea lor, pentru a le ajusta campaniei electorale a Partidului comunistilor.

„Rezultate surprinzatoare, dar absolut logice", sustine cu referire la cifrele prezentate editorialistul de la „Flux".

„Azi se poate constata, fara a exagera si fara a ne iluziona, ca in anii de dupa proclamarea independentei incoace, spiritul rominesc si demnitatea nationala, incet-incet, au cistigat teren in Republica Moldova. Cum acest fapt ii dezavantajeaza pe actualii guvernanti, ei vor incerca, probabil, sa masluiasca rezultatele finale ale recensamintului", se spune in editorialul publicatiei.

Seful Departamentului Statistica si Sociologie, Vitalie Valcov, s-a declarat socat.

intrebat daca a avut loc intr-adevar o intrevedere in acest sens cu presedintele Voronin si daca cifrele publicate de „Flux" sunt adevarate, el a negat cu tarie.

Noua femei – sugereaza, asadar, Vitalie Valcov – oricit s-ar stradui, oricum nu vor face un copil intr-o singura luna.

Procesul de prelucrare a datelor recensamintului necesita, obiectiv, timp indelungat, astfel incit rezultatele finale vor fi cunoscute si vor fi publicate abia la sfirsitul anului viitor.

Dar ce garantii pot exista totusi ca autoritatile de acum – care au declarat rominii drept minoritate nationala nesemnificativa in Republica Moldova, nu vor maslui datele recensamintului?.

Vitalie Valcov: „Eu cred ca un argument forte in acest sens ar fi monitorizarea acestui proces, de fapt, a tuturor proceselor de prelucrare a datelor, de efectuare a recensamintului de citre Consiliul Europei."

Pe de alta parte, un sondaj realizat recent de Centrul „Civis" arata ca peste jumatate din populatia Republicii Moldova considera justificata sintagma „cele doua state rominesti", sintagma care a otravit considerabil relatiile dintre Bucuresti si actuala putere de la Chisinau.

Dar inseamna oare acest lucru ca peste jumatate dintre cetatenii Republicii Moldova se considera romini, l-am intrebat pe analistul politic Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul", sub egida caruia a fost realizat sondajul.

Rezultatele definitive ale recensamintului vor fi cunoscute, spun statisticienii, la sfirsitul anului viitor, adica dupa urmatoarele alegeri parlamentare. Abia noua putere, aleasa in urma scrutinului parlamentar din februarie, va sti daca a fost votata de mai multi sau mai putini romini sau moldoveni. Pina atunci, presupunerile, suspiciunile vor condimenta din plin o lupta politica ce devine, pe zi ce trece, tot mai acerba. /Alexandru Cantir/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.