Ratingul mondial al guvernului electronic

Potrivit rezultatelor cercetarilor efectuate de "Global E-Government 2005" al Centrului american "Taubman", tarile CSI se afla in coada ratingului mondial al guvernului electronic. Republica Moldova este lider printre tarile CSI, ocupind locul 57 din 198 de tari. Ea este urmata de Ucraina si Rusia (locurile 93 si, respectiv, 109). Lideri mondiali in acest sens au devenit Taiwan, Singapore, SUA, precum si Hong Kong si China.

Astfel, patru tari asiatice au ocupat patru din primele cinci locuri. Al doilea an consecutiv, Taiwan si Singapore intrec SUA in ratingul mondial al guvernului electronic, conform datelor furnizate de Centrul "Taubman" pentru politici publice de la Universitatea "Brown". Conform rezultatelor cercetarii, 19% din organele puterii din intreaga lume ofera beneficiarilor servicii on-line, fata de 21% in anul 2004.

Cercetarile sint efectuate al cincilea an consecutiv de o echipa de cercetatori condusa de profesorul Darrell M. West. Site-urile guvernamentale au fost evaluate in baza unei duzine de criterii, printre care se numara publicatiile on-line, baza de date, accesul pentru persoane cu posibilitati fizice limitate, servicii on-line, procedurile clare ale proprietarilor de site-uri in sfera securitatii on-line si respectarea dreptului la activitate privata. Seria de cercetari a demarat in anul 2001.

Pe parcursul verii din anul acesta, cercetatorii au analizat 1797 de site-uri ale organelor puterii din 198 de tari. Au fost selectate site-uri care reprezinta organele supreme ale puterii (executive, legislative si judecatoresti), precum si ale ministerelor care exercita functii critice ale administratiei de stat (departamentele sanatatii, fiscale, de invatamint, de interne, economie, resurse naturale, de externe, transport, reglementare a businessului etc.).

Potrivit rezultatelor, 89% din site-urile web au publicatii on-line si 53% fac trimitere la baza de date on-line. in total, 18% de site-uri web (14% in anul 2004) ii informeaza pe vizitatori despre politica in sfera activitatii private si 10% – in sfera securitatii (8% in anul 2004).

Fiecare tara a fost evaluata pe o scara de la 0 pina la 100 de puncte. Primele zece locuri au revenit urmatoarelor tari: Taiwan (57,2 puncte), Singapore (54,5), SUA (50,5), Hong Kong (46,2), China (44,3), Canada (43,3), Germania (35,3), Australia (35,1), Irlanda (34,6), Vatican (34,5). Dintre republicile fostei Uniuni Sovietice, doar Estonia are un rating inalt si se apropie de primul grup de zece lideri (locul 14, cu 32 de puncte). Republica Moldova ocupa, printre tarile din CSI, o pozitie de frunte (locul 57, cu 28 de puncte). Ea este urmata de Ucraina (locul 93 si 25,8 puncte) si Rusia (locul 109 si 24,2 puncte). Armenia, Azerbaidjan, Belarus si Uzbekistan impart locul 115 cu 24 de puncte. in coada listei se afla Kazahstan si Kirghizia (locul 142 si 23 de puncte), Georgia (locul 150 si 21,3 puncte), Tadjikistan si Turkmenistan (locul 161 si 20 de puncte).

Este remarcabil nivelul de dezvoltare a site-urilor organelor puterii din China. Toate site-urile analizate au publicatii si baze de date (totodata, unele sint accesibile in limba engleza). Majoritatea site-urilor ofera servicii on-line (mai putin de jumatate din ele cer o anumita plata pentru utilizare). Cele mai multe site-uri contin expuneri clare ale politicii in sfera securitatii si activitatii private, stimulindu-i astfel pe cetateni sa se foloseasca de serviciile on-line. Aproape toate site-urile au forme web, cu ajutorul carora cetatenii pot interactiona cu organele puterii. Multe site-uri ofera vizitatorilor abonamente la stiri sau publicatii on-line ale organelor puterii care apar cu regularitate. Cercetarea efectuata de Centrul "Taubman" este una din putinele cercetari comparate ale guvernului electronic, care se desfasoara la scara mondiala. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.