Raportul Guvernului: Au sporit măsurile de luptă împotriva corupției

Rezultatele atinse pe parcursul anului 2016 constituie o garanție a faptului că Guvernul actual este angajat plenar în atingerea obiectivelor asumate și va pleda în continuare pentru implementarea reformelor care vor asigura calitatea actului de guvernare prin instituții corecte și drepte, acționând în baza principiului transparenței și eficienței, se arată în raportului anual de activitate al guvernului, prezentat vineri de Pavel Filip.

Una din principalele priorități la care se referă raportul este modificarea legislației în vederea combaterii corupției. În acest sens, s-a făcut referire la modificările Codului penal, Legea cu privire la procuratură, extinderea implementării Strategiei naționale anticorupție.

În anul 2016 a fost desfășurat și definitivat procesul de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul a 7 entități publice și s-a efectuat o evaluare de sistem, fiind totodată monitorizate planurile de integritate.

În rezultatul acțiunilor întreprinse numărul infracțiunilor de corupție contracarate de ofițerii CNA a crescut cu 18 %. Iar numărul de infracțiuni de corupere activă s-a majorat cu peste 80%. De asemenea, pe parcursul anului 2016, în gestiunea ofițerilor de urmărire penală ai CA s-au aflat 2184 de cauze penale, în creștere cu 20%.

În vederea edificării unui sector al justiției accesibil, eficient, independent, transparent, care  să corespundă standardelor europene, Guvernul pe parcursul anului 2016 a întreprins o serie de acțiuni pentru implementarea Strategiei e reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, se mai arată în raportul Guvernului. Progresul înregistrat constituie 84%. În acest sens a fost modificat cadrul legislativ în domeniul procuraturii, urmăririi penale. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a trecut printr-u proces intens de reforme.

Toate acțiunile întreprinse în această perioadă au vizat implementarea prevederilor Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 și ale Planului de acțiuni aferent acestuia, respectiv a prevederilor Acordului de asociere cu UE și altor angajamente naționale și internaționale, se mai arată în raportul Guvernului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.