Raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost desecretizat

Comisia de anchetă a Parlamentului care a investigata presupusa imixtiune a Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova a fost desecretizat.

Raportul Comisiei de anchetă a fost publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova și a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat și Congresului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Parlamentului României, Poloniei și Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizații internaționale și agenții naționale.

„Comisia a studiat riscurile pentru securitatea națională inerentă activității subiectului investigat, calificabilă drept activitate de inteligență diversionistă străină îndreptată împotriva Republicii Moldova. De asemenea, Comisia a dat în raportul său o calificare politico-juridică amenințărilor și a formulat, în limita principiului separării puterilor în stat, recomandări pentru instituții întru curmarea și contracararea acestora, conform competențelor legale”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Precizăm că partidele PAS și PPPDA, vizate în raport, au respins acuzațiile comisiei de anchetă, iar Ludmila Kozlowska a negat faptul că ar fi oferit bani acestor formațiuni.

Reamintim că, pentru a face un pic de lumină asupra acestui caz, Moldova. ORG a publicat o investigație cu mai multe precizări și concluzii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.