Railtechnique S.R.L. – în Republica Moldova

Interviu de Sorin Revenco, Chişinău

Olanda se plasează pe primul loc în lista investitorilor străini din Republica Moldova. Companiile cu capital olandez includ atît „jucători” mari, cît şi afaceri mai mici. Societatea comercială Railtechnique S.R.L. este una din ele. Vom afla mai multe dintr-un interviu cu directorul companiei, dl Gerard den Hartog (foto.).

– Stimate domnule director Gerard den Hartog, care au fost motivele pentru a porni afacerea în Republica Moldova?

– Am hotărît să deschidem o companie în Moldova din cauza că în Olanda este forte greu de găsit ingineri cu studii superioare în domeniul nostru. După înregistrarea întreprinderii, noi ne-am adresat la Universitatea Tehnică din Moldova. Dintr-un grup de absolvenţi proaspeţi am ales zece persoane pe care le-am angajat la departmanetul nostru de inginerie.

– Aveţi şi alte departamente? Cu ce se ocupă de fapt compania Dvs.?

– Compania noastră, Railtechnique S.R.L., face parte dintr-un grup de companii cu sediul principal în Olanda. Baza ei o constituie Railtechniek van Herwijnen B.V., care este acţionar principal al mai multor companii afiliate din Olanda, Germania, Franţa, Marea Britanie şi deja, după cum vedeţi, în Republica Moldova. Grupul nostru se specializează în producerea şi instalarea diferitelor sisteme de transportoare suspendate. Noi proiectăm, producem şi instalăm doar în conformitate cu standardele internaţionale în vigoare. Pentru utilajele complementare, precum ar fi întrerupătoarele electrice, pneumatice, PLC-uri şi altele, utilizăm numai produsele furnizorilor internaţionali ce pot face faţă standardelor corespunzătoare. După instalarea şi darea în exploatare a sistemului de transportatoare, cumpărătorului i se lasă un manual ce include instrucţiuni detaliate privind întreţinerea şi utilizarea. Iar după comercializare oferim contracte de deservire şi întreţinere. În cazul utilizării sistemelor de control PLC este inclus, de regulă, un serviciu de asistenţă de 24 de ore la distanţă.
– În prezent, în componenţa companiei, pe lîngă ingineri, mai avem un departament care elaborează construcţii metalice atît pentru sistemele de transportoare produse de grupul nostru, cît şi pentru alţi clienţi. Fiecare membru al grupului Railtechniek are partea lui de producere.

– După cum înţeleg, clientela companiei Dvs. se află în Uniunea Europeană. Care este situaţia pe piaţa Republicii Moldova şi pe cea regională?

– Aveţi dreptate. Facem parte dintr-un holding european cu clientelă preponderent din UE. Putem să ne mîndrim însă cu faptul că am reuşit să colaborăm şi cu cîţiva clienţi din Moldova, printre care poate fi menţionat Carmez Internaţional – un mare producător de mezeluri. Sîntem unica intreprindere de profil în România, Moldova şi Ucraina. În UE ne situăm printre primii trei producători de transportoare industriale. Odată ce ne-am stabilit şi în Republica Moldova, sperăm foarte mult că vom putea lărgi familia clienţilor noştri în spatiul postsovietic.

– Cum caracterizaţi rezultatele obţinute de Dvs.?

– Cel mai mare succes este nivelul excelent al inginerilor noştri. Pe umerii lor acum revin circa 80% din lucrul pe care înainte îl făceam în Olanda. Un asemenea avantaj nu are nici un competitor de-al nostru.

– Există şi alte avantaje faţă de competitori?

– După cum am menţionat, în spaţiul postsovietic nu avem concurenţă. În UE ne menţinem printre lideri datorită ingineriei flexibile şi perfecţionării permanente. Calitatea transportoarelor noastre este apreciată de clienţii noştri, printre care se numără şi producători giganţi de automobile ca Peaugeot, Citroen şi Mercedes. Noi nu realizăm un produs standardizat pentru toţi. Este foarte important să fim cît mai flexibili cu fiecare client în parte. În calcul se ia profilul afacerii, încăperea în care se planifică utilizarea produsului nostru, greutatea, alte particularităţi ale materialelor transportate, dar şi mulţi alţi parametri. Fiecare comandă este unică şi irepetabilă.

– În afară de sectorul automobilelor, cine mai are nevoie de transportoare?

– Spectrul de clienţi potenţiali este destul de larg. Transportoarele pe o singură şină cu dirijare manuală se folosesc în majoritatea domeniilor de producere atît în industria grea, cît şi în cea alimentară. Ele se folosesc de spălătoriile industriale, în industria de prelucrare a lemnului, a metalului, la diferite linii de asamblare, photo- şi telestudiouri, la prelucrarea şi congelarea cărnii, la pregătirea preparatelor în farmaceutică şi în multe alte domenii. Transportoarele mai complicate (pe două şine şi/sau cu dirijare automată) se utilizează în special cînd este vorba de mediul schimbător, adică de un diapazon mare de temperatură, umiditate, greutate a materialelor etc.

– Continuaţi colaborarea cu Universtitatea Tehnică din Moldova?

– Desigur. Sîntem foarte mulţumiţi de nivelul de pregătire al inginerilor de către Universitatea Tehnică. Ne gîndim chiar la o eventuală lărgire a grupului nostru de ingineri , caz în care vom apela din nou la absolvenţii de la UTM. În mai-iunie 2007, am sponsorizat ediţia a XI-a a conferinţei internaţionale Tehnologii Moderne – Calitate – Restructurare (TMCR), organizată de UTM împreună cu Unversitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi-România, unde, în cadrul deschiderii, am prezentat compania noastră.

– În afară de evenimentele de tipul acesta, cum vă promovaţi produsul companiei?

– Participăm activ la expoziţii. Sîntem prezenţi cu regularitate la Chişinău (Expoziţia Specializată pentru Industria Constructoare de Maşini şi Prelucrarea Metalului, octombrie 2007), Bucureşti (Tîrgul Tehnic Internaţional, octombrie 2007 şi 2008), la Kiev (Expoziţia Tehnică, iunie 2008)…

– Ce aţi dori să adăugaţi?

– Nu pot să nu menţionez rolul pe care l-a avut guvernul olandez în afacerea noastră. Atît înfiinţarea acestei companii în Moldova, cît şi dezvoltarea ei la început a fost realizată cu sprijinul guvernului nostru în cadrul programului de cooperare cu ţările în dezvoltare, program implementat de agenţia guvernamentală EVD. Acest program este elaborat pentru a acorda asistenţă financiară proiectelor olandeze în ţările eligibile. El a trecut prin nişte transformări anul trecut şi a fost relansat la finele lui 2008 sub denumirea nouă de Program de Investiţii în Sectorul Privat.

– Care vă sînt planurile pentru viitor?

– Dezvoltarea în continuare a companiei noastre şi perfecţionarea produsului ei.

– Vă mulţumesc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare