Radiouri solare și „internet la cutie”. 7 soluții pentru educația în pandemie

La nivel global, doi din trei copii de vârstă școlară nu au acces la internet acasă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, iar asigurarea accesului egal la educație a devenit o provocare majoră pe fundalul pandemiei. Guvernele, ONG-urile și companiile luptă să aducă mai mulți oameni online sau să ofere resurse alternative pentru procesul de învățământ. Iată șapte soluții de învățare la distanță care sunt în desfășurare în întreaga lume:

Radiouri solare – Burkina Faso

Burkina Faso a început să transmită lecții la radio, televiziune și internet după închiderea școlilor în martie. Școlile s-au redeschis pentru noul an în octombrie, dar lecțiile radio pentru copiii din zonele afectate de conflicte continuă.

Programul de învățare la distanță a fost susținut de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), care a distribuit radiouri, pixuri și laptopuri care se încarcă cu energie solară în toată țara, precum și în Mali și Niger.

Profesori la televiziune – Georgia

Începând din martie, lecțiile au fost difuzate zilnic la televiziunea națională din Georgia. Programul durează cea mai mare parte a zilei, cu lecții predate de profesori, și acoperă toate clasele și subiectele, de la matematică și geografie la sport și șah.

Planșete în deșert – Columbia

În Columbia, Fundația caritabilă pentru tineret El Origen Foundation a distribuit tablete sutelor de copii Vayu din provincia aridă La Guajira, care se învecinează cu Venezuela.

O aplicație pentru tabletă numită O-Lab permite copiilor să aleagă subiecte de la știință la muzică, precum și să primească informații despre prevenirea COVID-19 și să învețe în spaniolă și în limba lor maternă Vayuunaiki fără a fi nevoie de o conexiune la internet.

Voturi online – SUA

În noiembrie, alegătorii din două mari orașe americane au susținut propuneri pentru proiecte municipale care urmăresc să garanteze accesul la internet pentru toți locuitorii. În Chicago, aproape 90% dintre alegători au susținut o propunere de referendum pentru ca orașul să ofere acces la Internet în toate spațiile publice, în timp ce locuitorii din Denver au votat pentru a-și crea propria rețea, locală, de internet.

Internet la cutie – Kârgâzstan

În Kârgâzstan, filiala locală a Internet Society, un ONG american, a adus un instrument de învățare numit IlimBox în școlile din satele care nu au acces la internet.

Dispozitivul permite elevilor să descarce materiale de învățare, cum ar fi manuale și videoclipuri educaționale în limba kârgâză pe smartphone-urile lor, fără a fi nevoie să se conecteze online, a declarat Talant Sultanov, președintele Internet Society Kyrgyzstan.

Ghiduri de învățare prin SMS – Kenya

În Kenya, organizația caritabilă Metis a distribuit personal ghiduri de predare la domiciliu, precum și prin SMS și mesaje pe WhatsApp, către aproximativ 30.000 de studenți.

Astfel, dacă trimiteai literele EDU prin sms sau WhatsApp la un anumit număr, primești înapoi o serie de întrebări care te vor ajuta să determini de ce conținut ai nevoie. Apoi, în funcție de rezultate, vei primi lecții pe subiecte diferite, cum ar fi matematică, grădinărit sau teatru.

Educație la radio și TV – Marea Britanie

BBC a declarat săptămâna aceasta că va oferi cea mai mare ofertă educațională din istoria sa de aproape 100 de ani pentru a ajuta copiii să învețe de acasă, chiar dacă au internet. BBC va pune pe post ore întregi cu conținut educațional pentru elevi.

Operatorii de telefonie mobilă și internet din Marea Britanie oferă acces nelimitat pentru a ajuta copiii defavorizați din țară să urmărească lecțiile online.

Educația pandemică în Moldova

În Republica Moldova în luna august Ministerul Educației a propus șapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021, iar cele 1240 de instituții au ales modelul, în funcție de numărul elevilor, spațiul disponibil și alte criterii.

Citește și: O lună de școală în pandemie. „Analfabetismul bate la ușă”

Termometria și dezinfectantele au devenit obligatorii, iar clasele au fost împărțite, distanțele între elevi – mărite,  lecțiile și pauzele  au fost scurtate. Conform datelor Ministerului Educației, la 15 ianuarie, nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, iar 7 clase se află în autoizolare.

Sursa: World Economic Forum

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.