Connect with us
"
"

Social

În R. Moldova vor fi efectuate intervenții de tratament prin neurotrombextracție în cazul accidentelor vasculare cerebrale

Publicat

pe

La Institutul de Medicină Urgentă (IMU), pe 29 septembrie, a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare.

La fel, pe parcursul a 2 ani, echipa de neurologi, chirurgi endovasculari și anesteziști ai clinicii de neurologie a IMU au beneficiat de instruiri și perfecționări în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franța și Italia.

„Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi, ne putem mândri de această performanță și în Republica Moldova”, a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

La fel, Boris Gîlca a accentuat că în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitalicești, această metodă revoluționară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă și în alte spitale, în special în partea de nord și de sud a țării, pentru a oferi șanse egale pentru întreaga populație.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependență de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din 3 pacienți.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Sănătate

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

Publicat

pe

PE SCURT

17:30 

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, premierul a anunțat că în total sunt 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv.

17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul prin care se amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

16:15

Primarul satului Condrița, mun. Chișinău a anunțat că primăria va achita compensații tuturor locuitorilor pentru utilitățile din luna martie și aprilie.

14:30

Un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este infectat cu COVID-19. Una dintre secțiile Institutului a fost astăzi închisă.

12:10

Reprezentanții PDM solicită că examenele de la sfârșitul clasei a IX-a și bacalaureatul să fie anulate. Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020. În online-ul moldovenesc, deja există o petiție prin care i se cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea examenelor de bacalaureat.

11:30

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

11:25

Unul dintre medicii infectați cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, povestește ce s-a întâmplat în ultimele zile în cadrul spitalului.

10:45

Patru lucrători medicali de la Spitalul Raional Ialoveni, în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu COVID-19.

10:20

Oficiul Avocatului Poporului va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus de tip nou.

9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat astăzi în Republica Moldova. Victima lucra de mulți ani în asistența medicală urgentă prespitalicească.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Opt lucrători medicali din cadrul
Spitalului Clinic Republican, infectați

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali și toți sunt de la Spitalul Clinic Republican. Ministra Muncii, Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că în celelalte trei instituții-cheie în care sunt tratați oamenii cu coronavirus, nu există niciun lucrător medical infectat.

De asemenea, premierul a anunțat că suntîn total 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv. Este vorba de preotul care a organizat excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina și un preot al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău.

Enlarge

pcoceaev
Infografic realizat cu datele de până la 25 martie 2019

Autoritățile au anunțat că 9 persoane au făcut testul repetat și ambele au fost negative. În următoarea săptămână, aceștia vor fi încă o dată testați. Dacă testele vor ieși negative și a treia oară, vom putea vorbi de încă 9 cazuri tratate.

UPDATE. 17:00

Sunt amânate examenele pentru cei mici

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suspendă desfășurarea Olimpiadelor Republicane la disciplinele de studiu până la data de 18 mai 2020 și amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

Prin urmare, examenele de absolvire a claselor primare vor fi amânate. De asemenea, vor fi amânate pretestările pentru clasele a IX-a și a XII-a.

AICI puteți vedea ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

UPDATE. 16:15

Compensații pentru tot satul

După ce a anunțat că cei care vor denunța vecinii care nu respectă carantina, vor primi remunerări oficiale, primarul satului Condrița a mai anunțat despre o măsură pe placul sătenilor. Andrei Donică spune că Primăria s. Condrița va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix (în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020. Potrivit primarului, compensații vor primi toți locuitorii s. Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.

Bugetul Primăriei Condrița, de exemplu, pentru anul 2019 a ajuns la 1 171 400 lei. Satul numără 595 de oameni, potrivit BNS.

Primăria s.Condrița, va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix ( în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020.Compensații vor primi toți locuitorii s.Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.STAȚI ACASĂ!Примэрия с. Кондрица объявляет о полном (100%) копенсировании коммунальных услуг, включая телефонную стационарную связь (исключая оплату услуг интернета и телевидения), за месяцы март, апрель 2020 года.Компенсация предназначается всем жителям с. Кондрица, из средств местного бюджета Примэрии с. Кондрица, независимо от социального положения : пенсионерам, инвалидам, рабочим, безработным, студентам, и т.д.

Geplaatst door Andrei Donică op Vrijdag 27 maart 2020

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei. Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE. 14:30

O secție din cadrul Institutului
de Medicină Urgentă a fost închisă

Secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină. Decizia a fost luată după ce un pacient internat cu ictus a fost confirmat cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Vasile Șovgur, șeful Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, anunță publika.md.

Site-ul de știri Sănătatea.info scrie ieri, 26 martie, că un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost testat pozitiv cu COVID-19. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu. Potrivit managerului, după infectarea medicului, personalul medical și pacienții au fost izolați acasă.

„Pacientul cu AVC a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Cu toate că pacientul a fost izolat în salon aparte, în secția de boli cerebro-vasculare. După transferul pacientului, secția a fost supusă decontaminării totale, cu izolarea personalului și pacienților. Aceștia sunt izolați la domiciliu. În prezent secția lucrează în regim normal pentru pacienții STROKE și cei cu boli cerebro-vasculare”, a precizat Mihai Ciocanu, ieri înainte de a se închide una dintre secții.

UPDATE. 12:10

Anularea examenelor?
Ce spune Ombudsmanul Copilului

Într-o conferință de presă, deputatul PDM, Pavel Filip, a declarat că bacalaureatul și examenele de la sfârșitul treptei gimnaziale trebuie anulate, dacă elevii nu vor reveni în școli până la sfârșitul perioadei stării de urgență (15 mai).

De asemenea, s-a elaborat o petiție către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care se cere anularea examenelor de bacalaureat. „Din cauza situației în țară, dorim adoptarea tehnicii din Olanda:  validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în petiție.

Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Ombudsmanul Copilului consideră inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020. Maia Bănărescu de asemenea propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Într-un demers adresat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru renunțarea la mecanismul de pretestare în situația în care procesul de învățământ are loc la distanță. Acest exercițiu, în opinia Ombudsmanului Copilului, nu-și va atinge scopul și va provoca un stres suplimentar pentru copii. Scopul organizării pretestărilor este de a observa nivelul de pregătire a elevului pentru examenele naționale și pentru a-i arăta acestuia un model de test similar celui care va fi în cadrul evaluării finale. În condițiile instruirii la distanță nimeni nu poate garanta că elevul va rezolva testul respectiv de sine stătător sau nu va folosi surse din internet, astfel, rezultatul testării fiind din start compromis. Maia Bănărescu recomandă MECC plasarea pe site-ul ministerului și ale instituțiilor subordinate a modelelor de teste fără a efectua procedura de pretestare, cu stabilirea obligației pentru elevi de a soluționa sarcinile din teste.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului consideră oportună elaborarea testelor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Maia Bănărescu își argumentează poziția prin faptul că procedura de studiere la distanță este una pilot pentru sistemul național de educație din Republica Moldova, eficiența acesteia urmează a fi evaluată din punct de vedere al corespunderii cerințelor educaționale și din domeniul protecției drepturilor copilului. Astfel, pentru a asigura o echitate socio-juridică pe segmentul evaluărilor naționale de absolvire pentru anul 2020, acestea urmează a fi elaborate doar în baza materialului care a reușit să fie predat până la intrarea în vigoare a măsurilor speciale instituite prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020.

UPDATE. 11:30

Credit de la FMI pentru diminuarea
impactului provocat de coronavirus

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

„În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanţare RCF şi RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursaţi integral şi cât mai curând posibil”, transmite FMI, printr-un comunicat oficial.

Deputatul Igor Munteanu a comentat momentul.

Bun. FMI poate oferi prima contribuție pentru atenuarea impactului pandemiei în RM, prin RCF (Mecanismul de creditare…

Geplaatst door Igor Munteanu op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 11:25

Un medic infectat cu COVID-19 povestește ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Într-o petiție online, medicul reanimatolog, Iulian Namolovan, cere autorităților ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin 3 medici epidemiologi cu renume în țară și șefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog!

Ministerul Sănătății este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul sănătății, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital”, scrie medicul în petiție.

În dimineața zilei de 23 martie, la sfârșitul gărzii de noapte, în secția cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus șefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testați toți de urgență, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soția mea așteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naștere… Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi.

Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie ministrul sănătății, NEMEDIC, a prezentat acțiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunțată de Prim-ministru, NEMEDIC și el.

Noul director numit a anunțat astăzi dimineața că spitalul nu va plăti testele medicilor și că fiecare din noi trebuie să-și plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testați. Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără, eu vreau ca soția mea să fie sănătoasă și să avem un copil sănătos, eu vreau toți din această țară să fie sănătoși și ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omenești. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiștii, iar cei mai buni specialiști, așa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sunt dați afara pentru profesionalismul lor.

VĂ ÎNDEMN SĂ SEMNAȚI ACEASTĂ PETIȚIE pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe cît mai mulți.

Petiția poate fi văzută AICI.

UPDATE. 10:45

4 lucrători medicali din Spitalul
Raional Ialoveni, în carantină

După ce ieri s-a depistat un caz nou de coronavirus la Dânceni, Ialoveni, astăzi, administrația Spitalului Raional Ialoveni a decis să pună în carantină mai mulți lucrători medicali.

Pe 25 martie, persoana infectată a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Raional Ialoveni. A contactat cu mai mulți medici, asistente medicale, infirmiere, fără protecție. Asta se întâmplă pentru că personalul medical din instituțiile medicale raionale nu dispune de echipamente speciale, care au fost repartizate doar instituțiilor strategice. A fost trimis la Chișinău să facă testul, iar testul a ieșit pozitiv”, a anunțat avocata Olga Diaconu.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a confirmat informația. „Un medic, o asistentă medicală, un felcer și o infermieră sunt izolați la domiciliu. Pacientul a fost identificat la secția de internare cu febră și tuse. A fost examinat și ulterior a fost expediat cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a explicat specialistul.

Primara satului Dănceni, Ialoveni, Victoria Butuc-Guranda, a confirmat cazul și a îndemnat ca oamenii să rămână acasă, iar în caz contrar, polițistul de sector va pune amenzi.

⛔⛔⛔Din păcate cazul suspect din localitate a fost confirmat!Persoana dar și membrii familiei au fost în contact cu mai…

Geplaatst door Victoria Butuc – Guranda op Donderdag 26 maart 2020

În raionul Ialoveni sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19.

Stimați cetățeni, după cum ați aflat și de la Știri, astăzi avem deja confirmate 10 cazuri de infectare cu Covid-19 in…

Geplaatst door Consiliul raional Ialoveni op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 10:20

Avocatul Poporului va reduce cheltuielile
cu aprox. 1 mln. lei pentru lupta cu COVID-19

Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

Avocații Poporului și echipa Oficiului Avocatului Poporului dau curs apelului Președintelui Republicii Moldova și cheamă instituțiile publice să-și revadă bugetele pentru anul curent în scopul de a identifica resurse care să fie îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19 sau a urmărilor crizei cauzate de aceasta.

UPDATE. 9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19
și 33 persoane în stare gravă

A decedat încă o pacientă. Potrivit minstrei Viorica Dumbrăceanu, femeia este din domeniul asistență medicală urgentă prespitalicească. Avea 79 de ani și suferea de insuficiență cardiacă și diabet. A fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe 19 martie, însă pe 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pentru că i se agravase starea de sănătate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

25 – în stare gravă

60 – stare medie

44 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internate 10 persoane: doi maturi și opt copii.

4 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 10 persoane.

2 – gravitate medie

8 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane.

4 – stare medie

10 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare medie.

În total, astăzi avem 177 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Ieri seara (26 martie), după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020, premierul Chicu a declarat că începând de astăzi (27 martie), moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea.

De asemenea, și ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Foto simbol: Washingtonpost.com

Citește mai departe

Social

OAMENI de afaceri pe timp de criză. Lecții online, donații spitalelor și o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare

Publicat

pe

PE SCURT

Moldovenii continuă să-i ajute pe cei care luptă acum cu coronavirusul. De data aceasta, vorbim despre oamenii de afaceri, care au donat bani pentru spitalele din țară, au susținut un proiect educațional sau oferă consultații psihologice gratuite pentru medici.

PE LUNG

În pofida pierderilor pe care le suferă în această perioadă, mai multe restaurante și fast-food-uri oferă mâncare gratuită medicilor. Profesorii oferă cursuri gratuite pentru elevii care ar trebui acum să se pregătească de bacalaureat, iar alții – cursuri gratuite de sport. Taximetriștii se oferă să aducă la lucru gratuit medicii. Iar muzicieni tineri organizează concerte live online pentru cei izolați acasă. Grupuri de voluntari se arată dispuși să îngrijească de vecinii în vârstă mergând în locul lor la magazin sau farmacie. Iar pentru suplimentarea necesităților de bază ale doctorilor care îngrijesc de cei infectați și suspectați de COVID-19 au fost donați peste 9000 de Euro. Despre toate acestea poți citi: OAMENI pe timp de criză. Moldovenii sar în ajutorul medicilor și bătrânilor, oferă cursuri gratuite, fac donații și concerte online.

Perete despărțitor în taxi

Compania itaxi a conceput și începe de astăzi, 18 martie, să instaleze, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Compania menționează că în cazul în care nu vrei să achiți cu cardul așa cum este recomandat, poți să plătești cash, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.

De asemenea, compania anunță că mașinile sunt dezinfectate zilnic și au dezinfectante pentru pasageri.

#siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri

Ne gândim în permanent la #siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri și luăm măsuri pentru călătorii liniștite, mai ales în această perioadă.În acest sens, am conceput și începem de azi să instalăm, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Ce trebuie să știți:✅ Puteți comunica, în continuare, cu șoferul. Peretele oprește orice potențiale bacterii, dar nu izolează fonic cabina✅ Puteți achita cursa prin card, cum este și recomandat, pentru un plus de #igienă, dar și cu numerar, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.✅ Pentru a beneficia de siguranța noului perete despărțitor, vă recomandăm să călătoriți doar pe locurile din spate, în grupuri de cel mult trei persoane✅ În continuare, mașinile sunt igienizate zilnic și includ și #dezinfectant pentru pasageriPentru drumuri liniștite și pentru un plus de sănătate!

Geplaatst door itaxi.md op Dinsdag 17 maart 2020

100 mii lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Compania de microfinanțare Iute Credit donează 100 de mii de lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. „Republica Moldova, ca și alte țări ale lumii, trece printr-o perioadă dificilă, și anume lupta contra virusul COVID-19. Este poate testul solidarității, a responsabilității și a consolidării pentru fiecare din noi. Totodată, în numele echipei Iute Credit ne exprimăm în mod special recunoștința față de cadrele medicale, care acum sunt cei care țin piept, zi și noapte, pandemiei care a afectat și țara noastră”, a declarat Lilian Guzun, CEO Iute Credit Moldova.

Imagini pentru iute credit

Ședințe psihologice pentru medici

Psihoterapeuta Irina Novac vine în întâmpinarea cadrelor medicale care lucrează în condiții de stres în aceste clipe și le oferă suport psihologic. Specialista este dispusă să facă ședințe individuale online gratuite. O puteți contacta la nr. de viber: +373 68433875 / Skype: psiholog_novac.

Ajutor pentru dezvoltarea proiectului Studii.md

Platforma 999.md își exprimă susținerea pentru studii.md, proiect în cadrul căruia profesorii și elevii au posibilitatea de a continua lecțiile în format digital.

Săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele pentru acasă.

Acest lucru va permite ca modalitatea de învățământ să devină una mai „vie”, comentează dezvoltatorii proiectului.

După vizionarea lecției video și citirea materialelor suplimentare, elevii vor putea pune întrebări la temă în comentariile de mai jos. Modulul cu comentarii este foarte simplu și intuitiv. Prin urmare, nu va crea dificultăți pentru elevii moderni, care obișnuiesc să posteze propriile comentarii pe YouTube și pe alte site-uri web similare.

În viitorul apropiat, elevii vor putea adăuga temele îndeplinite în comentarii, prin atașarea documentelor în diferite formaturi (PDF, PNG, JPEG, DOC, EXCEL, PPT). După verificarea temelor de acasă, profesorul va putea nota elevii în registrul electronic al clasei, disponibil pe platforma Studii.md.

Starea de urgență în țară nu ar trebui să împiedice elevii să obțină cunoștințele necesare. Iar învățământul la distanță, cu posibilitatea de a desfășura lecții video, este unul dintre instrumentele care ne vor permite să facem față acestei sarcini, comentează dezvoltatorii proiectului.

Proiectul Studii.md este o platformă exclusivă online pentru școli, dezvoltată de către Compania Simpals cu suportul și contribuția PNUD și ATIC, având drept scop digitalizarea și îmbunătățirea calității educației în R.Moldova.

Cum să adăugați teme pentru acasă și materiale de studiu pe platforma studii.md

În condițiile de carantină tot mai multe școli decid să continue predarea lecțiilor și însușirea materialelor la distanță. Elevii sunt gata pentru lucrul de sinestătător, iar profesorii sunt încântați de entuziasmul acestora.Astfel, vă prezentăm cum puteți utiliza platforma Studii.md pentru comunicarea eficientă dintre profesori și elevi la distanță. Iar săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele realizate de către elevi. Fiți cu noi și urmăriți-ne pe rețelele de socializare, pentru a afla și alte posibilități a platformei care vor fi disponibile în scurt timp.

Geplaatst door Studii.md op Donderdag 12 maart 2020

Exemplul Școlii Internaționale Heritage, preluat și de alte instituții de învățământ din țară

Procesul educațional la Heritage continuă și în carantină, fără a pune în pericol siguranța și sănătatea elevilor.  

La fel ca în timpul programului obișnuit de școală, la ora 8:30 elevii Școlii Internaționale Heritage, aflați la distanță, accesează platforma de educație online. În funcție de vârsta și materia care urmează să fie predată, discipolii „intră” în clasa virtuală, unde au acces la toate materialele text, audio și video pregătite. La rândul lor, profesorii le dau diferite sarcini și teme pentru acasă, le urmăresc progresele și pot să le dea feedback.

Lecțiile se desfășoară la distanță, prin intermediul programelor adaptate învățământului online, precum este Google Classroom, care permite accesarea tuturor informațiilor pregătite de profesori. Totodată, în funcție de specificul obiectului de studiu, profesorii utilizează Class Dojo, Raz Kids, dar și alte aplicații digitale destinate educației. Și în timpul lecțiilor la distanță elevii pot comunica între ei, iar Google Hangouts este folosit cu precădere atunci când copii doresc să-și împărtășească gândurile. 

100 mii lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă

Linella se alătură efortului de a susține eroii acestor timpuri, care gestionează la moment criza, astfel contribuind cu o donație de 100 000 lei către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă.

Banii vor ajuta la consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților.

Cu această ocazie Linella invită comunitatea de afaceri să dea mai multe șanse de supraviețuire bolnavilor de virusul COVID-19 prin donații de acest fel.

Imagini pentru linella

Donație de hipoclorit pentru dezinfectare

Compania producătoare de clor SRL ADEN – TransExim a donat o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare Institutului de Medicină Urgentă.

Citește mai departe

Social

Chișinău: Un bărbat a căzut de pe o clădire// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bărbat a căzut de la o înălțime de patru metri, pe acoperișul unei clădiri de pe bd. Dacia din mun. Chișinău. Acesta efectua lucrări de reparație pe acoperișul unei instituții și, într-un moment de neatenție, și-a pierdut echilibru și a căzut.

La fața locului a fost îndreptat un echipaj de pompieri, care a stabilit că persoana se afla pe acoperișul unei clădiri fără ca să se poată mișca.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani se afla în stare de șoc, primind mai multe leziuni în urma accidentului.

Salvatorii i-au acordat primul ajutor calificat și l-au coborât de pe acoperișul clădirii.

Mai târziu acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru îngrijiri medicale.

Conform informației oferite de medicii aflați la fața locului viața acestuia nu este în pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndemnă oamenii să apeleze Serviciul 112 într-o situație de risc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle14 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate16 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle20 de ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031