Connect with us

Social

În R. Moldova vor fi efectuate intervenții de tratament prin neurotrombextracție în cazul accidentelor vasculare cerebrale

Publicat

pe

La Institutul de Medicină Urgentă (IMU), pe 29 septembrie, a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare.

La fel, pe parcursul a 2 ani, echipa de neurologi, chirurgi endovasculari și anesteziști ai clinicii de neurologie a IMU au beneficiat de instruiri și perfecționări în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franța și Italia.

„Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi, ne putem mândri de această performanță și în Republica Moldova”, a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

La fel, Boris Gîlca a accentuat că în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitalicești, această metodă revoluționară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă și în alte spitale, în special în partea de nord și de sud a țării, pentru a oferi șanse egale pentru întreaga populație.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependență de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din 3 pacienți.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Chișinău: Un bărbat a căzut de pe o clădire// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bărbat a căzut de la o înălțime de patru metri, pe acoperișul unei clădiri de pe bd. Dacia din mun. Chișinău. Acesta efectua lucrări de reparație pe acoperișul unei instituții și, într-un moment de neatenție, și-a pierdut echilibru și a căzut.

La fața locului a fost îndreptat un echipaj de pompieri, care a stabilit că persoana se afla pe acoperișul unei clădiri fără ca să se poată mișca.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani se afla în stare de șoc, primind mai multe leziuni în urma accidentului.

Salvatorii i-au acordat primul ajutor calificat și l-au coborât de pe acoperișul clădirii.

Mai târziu acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru îngrijiri medicale.

Conform informației oferite de medicii aflați la fața locului viața acestuia nu este în pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndemnă oamenii să apeleze Serviciul 112 într-o situație de risc.

loading...

Citește mai departe

Sănătate

Istoria din spatele „imaginilor revoltătoare cu un bătrân ignorat de personalul de la Urgență”

Publicat

pe

De către

Un tânăr din Chișinău a postat ieri un video pe contul său de Facebook, în care arăta un bătrân cu cârjă căzut la pământ, sângerând. Tânărul acuza personalul de la Institutul de Medicină Urgentă de inacțiune și ignorarea stării grave în care se afla bătrânul.

Mai mult, unul dintre martori declară că o doctoră care se afla în una din ambulanțe a refuzat să-i acorde ajutor pe motiv că pleacă la alt pacient. „Lumea trecea fără să-i pese. Domnul a ieșit de la Urgență, i s-a făcut rău și a căzut cu fața în jos. Singurul om care i-a sărit în ajutor este băiatul care a filmat”, spune martora oculară la cele întâmplate.

În același timp, Cristina Gorea, comunicatoarea Institutului de Medicină Urgentă,  informează că, de fapt, domnul în cauză a beneficiase deja de ajutor medical. Inițial, bărbatul s-a adresat pentru ajutor la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, invocând o fractură nazală, unde a fost redirecționat și transportat cu ambulanța la Institutul de Medicină Urgentă. Aici, medicii l-au consultat, i-au făcut tomografie și au infirmat fractura nazală. Bărbatul a fost diagnosticat cu contuzie a țesuturilor moi ale feței, ceea ce înseamnă, de fapt, niște zgârieturi. Medicii au prelucrat aceste excoriații, după care bărbatul a fost îndreptat spre Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din strada Haltei, întrucât nu s-au găsit motive de internare, iar acesta este o persoană fără adăpost. „Bărbatul a părăsit de sine stătător departamentul de medicină urgentă. Dar, dat fiind faptul că pacientul se afla în stare de ebrietate, acesta și-a pierdut echilibrul, căzând”, explică ofițera de presă. Respectiv, imaginile video au fost surprinse ulterior.

Atenție! Limbaj licențios și imagini explicite și nerecomandate persoanelor sensibile:

IMAGINI ŞOCANTE.. Disttibuiți vă rog să vada lumea condițile de acasa

Geplaatst door Radu Maxim op Vrijdag 7 december 2018

„Sunt imagini pur subiective. Persoana care a filmat nu cunoștea situația inițială a pacientului, respectiv s-a iscat ceea ce s-a iscat”, afirmă Cristina Gorea. Întrebată dacă bărbatul a fost ulterior internat din cauza sângerărilor, aceasta a declarat că bărbatul nu avea nevoie de internare întrucât tot ce avea el „erau doar niște zgârieturi, care au fost prelucrate corespunzător și urmau să se cicatrizeze”. Totuși, el mai beneficiat o dată de asistență medicală și a fost transportat cu autospeciala sanitară la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.

loading...

Citește mai departe

Social

Un bărbat și o femeie au fost scoși de pompieri din fântâni. Ambii, transportați la spital // VIDEO

Publicat

pe

De către

Salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitați, în zilele de odihnă, să intervină pentru a extrage două persoane care au căzut în fântâni publice.

Potrivit datelor IGSU, primul caz a a avut loc la data de 20 octombrie în satul Grătiesți, mun. Chișinău. Pompierii au intervenit pentru a extrage un bărbat de 63 de ani, care se afla într-o fântână publică cu apă la o adâncime de aproximativ 9 metri.

Pompierii au reușit în mai puțin de 20 de minute să recupereze bărbatul în stare conștientă, ulterior fiind transportat la Institutul de medicină urgentă din Chișinău.

În aceeași zi o femeie în vârstă de 75 de ani a căzut într-o fântâna din satul Răzeni a raionului Ialoveni. Ajunși la fața locului angajații IGSU au stabilit că femeia se afla la o adâncime de 10 metri, iar fântâna avea apă.

În mod de urgență persoana a fost salvată, ulterior fiind transportată de un echipaj medical la spitalul raional fiind în stare de gravitate medie.

Toate circumstanțele în ambele cazuri vor fi cercetate de organele de drept.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2018, 14 persoane au fost salvate din fântâni, iar în ultimile 24 de ore pompierii au intervenit în 43 situații de risc.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie12 minute în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO oră în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură2 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură23 de ore în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

PoliticăO zi în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

CulturăO zi în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031