R.Moldova va beneficia de asistenta pentru eliminarea traficului de fiinte umane

Moldova.ORG — Comisia Europeana si Guvernul Irlandei vor acorda R.Moldova si Ucrainei peste 935 mii de euro pentru realizarea unui proiect de eliminare a traficului de fiinte umane in cele doua tari. Proiectul este finantat prin Programul Comisiei Europene de acordare a asistentei financiare si tehnice statelor terte in domeniul migratiei si azilului (AENEAS).

Proiectul "Eliminarea traficului de fiinte umane din R. Moldova si Ucraina prin masuri ale pietei muncii" a fost lansat astazi la Chisinau, sub egida Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Programului cu privire la Migratia Internationala (ILO/MIGRANT), Centrului International pentru Dezvoltarea Politicilor Migrationale (ICPMD), in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului, alte institutii de stat si neguvernamentale din tara.

Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei si Comertului, prezent la lansare, a mentionat ca proiectul va fi implementat timp de 2 ani si prevede realizarea unor masuri specifice ce tin de consolidarea sistemului informational al pietei muncii, instruirea inspectorilor muncii si a altor autoritati guvernamentale pentru o mai buna monitorizare a agentiilor private de angajare. De asemenea, proiectul va contribui la imbunatatirea curriculumului de instruire profesionala si la promovarea antreprenoriatului printre victimele traficului, precum si va oferi un suport pentru colectarea datelor privind migratiunea nereglementata si traficul din cele doua state.

La randul sau, Paolo Berizzi, seful Sectiei Politice si Economice din cadrul delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova, a specificat ca problema migratiei este pe agenda UE, in special, dupa extinderea Uniunii Europene in contextul aderarii noilor state si ca in acest sens CE negociaza cu Guvernul Moldovei un Acord privind facilitarea regimului de vize si readmisia migrantilor ilegali. El a reafirmat disponibilitatea Comisiei Europene de acordare a asistentei catre R. Moldova in solutionarea problemelor ce tin de prevenirea migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane, in contextul Politicii Europene de Vecinatate.

Potrivit datelor OIM, numarul lucratorilor emigranti din Moldova variaza intre 370 mii si 600 de mii, iar din Ucraina este de circa 2 milioane.

Conform unui raport efectuat in anul 2005 de catre OIM, cel putin 12,3 milioane de persoane din intreaga lume (fiecare a 500-a persoana de pe glob) sint supuse muncii fortate. Veniturile ilicite obtinute de catre traficanti in urma exploatarii muncii se cifreaza la circa 32 miliarde de dolari SUA anual.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.