În R.Moldova a fost lansată prima aplicație mobilă care va ghida tinerii în viitoarea carieră

În Republica Moldova a fost lansată astăzi o aplicație mobilă, care într-o manieră atractivă le va furniza tinerilor informaţii care să-i sprijine în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă conform aspirațiilor.

Aplicația este disponibilă gratis în Apps Store – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ilo.slm&hl=en.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Anastasia Oceretnîi a declarat că aplicația mobilă este una pe cât de utilă, pe atât de impresionantă, din două motive: această aplicație îmbină perfect aspectul interactiv și cel de instruire/ghidare.

Astfel tinerii, care petrec mult timp navigând online de pe telefonul mobil, vor putea să-și verifice, ghidaţi de curiozitate, abilitățile pe care le posedă și ce ocupație li se potrivește cel mai bine și totodată, tinerii vor putea să-și vizualizeze viitorul și să depună eforturi pentru a-şi atinge scopul/

Aplicația mobilă a fost lansată cu susținerea proiectului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor”.

De notat că, în prezent, la ANOFM sunt înregistrați cu statut de șomer, circa 4029 de tineri, cu vârstele între 16-29 de ani. De la începutul anului, au fost încadrați în cîmpul muncii circa 3938 de tineri.

Pe parcursul a 9 luni ale anului 2018 au absolvit cursuri de formare profesională 1045 tineri cu vîrsta cuprinsă 16-29 ani (64,1% din nr. total de absolvenți).

Cei mai mulți tineri – 881 (84,3%) au urmat cursuri de calificare, obținând o profesie solicitată pe piața muncii. Cele mai solicitate locuri de muncă sunt în domeniul agriculturii,  bucătar, vânzător produse alimentare și nealimentare, cusător, frizer, tencuitor, operator în sectorul de producție, operator la calculatoare, tehnician, manager oficiu, consultant, contabil, economist, jurisconsult etc.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.