R.Moldova ar putea crea o echipă ce va participa la misiuni internaționale de căutare și salvare

În Republica Moldova ar putea fi creată în viitorul apropiat o echipă de salvatori care va participa la misiuni internaționale de căutare și salvare.

Un proiect de lege în acest sens, elaborat la iniţiativa Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, a fost aprobat miercuri, 8 octombrie, de Cabinetul de Miniștri.

În cazul adoptării acestui proiect de lege, R.Moldova se va alătura celor 34 de echipe de salvatori acreditate de Grupul Consultativ Internaţional de Căutare şi Salvare (INSARAG), creat pe lângă ONU. Altele 54 de echipe sunt în curs de acreditare.

Statele care au format, pregătit şi dotat echipe de căutare şi salvare pot desfăşura, cu funcţionare autonomă, intervenţii în ţările care solicită ajutor.

Proiectul de lege prevede ca echipa din R.Moldova va acționa în misiuni de căutare cu dispozitive tehnice salvare în situații excepționale, gata de intervenție în decurs de 36 de ore de la anunțarea solicitării pentru asistență internațională de la statul afectat.

În cazul când R.Moldova va iniţia pregătirea şi dotarea acestei echipe vor fi necesare 16 milioane lei. Din suma menţionată circa 90 la sută vor fi bani necesari pentru dotarea cu utilaj şi bunuri a echipei, restul cheltuieli de transport şi atestarea cadrelor.

În nota informativă a proiectului se menţionează că formarea unei astfel de echipe va îmbunătăţi imaginea ţării pe plan internaţional, dar şi va majora şansa R.Moldova de a beneficia de asistenţă internaţională în cazul unor stări excepţionale de proporţii.

Moldova.ORG precizează că R.Moldova a beneficiat de ajutorul echipelor cu misiuni internaţionale în timpul inundaţiilor din anul 2010, când la remedierea consecinţelor a participat echipa BaltFloodCombat, formată de salvatori din Estonia, Lituania şi Letonia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.