R. Moldova a semnat conventia ONU privind drepturile invalizilor

Moldova.ORG — La 30 martie, la Cartierul General ONU din New York, a avut loc ceremonia oficiala de deschidere spre semnare a Conventiei cu privire la drepturile pesoanelor cu disabilitati. Din partea R. Moldova, Conventia a fost semnata de catre Reprezentantul Permanent al R. Moldova la ONU, Alexei Tulbure.

Initiativa semnarii Conventiei fusese lansata, pe 28 martie, de catre presedintele Vladimir Voronin, care a mentionat ca astfel Moldova va accepta principiile internationale de promovare si aparare a drepturilor persoanelor cu handicap.

Tratatul international respectiv nu stabileste drepturi noi pentru persoanele cu disabilitati, ci determina un mecanism mai eficient de aparare a drepturilor deja existente. Documentul reprezinta un cadru legal prin care statele semnatare isi iau angajamentul de a le respecta, eliminand totodata obstacolele de participare a persoanelor fizic dezavantajate la viata sociala.

Textul Conventiei a fost negociat de catre reprezentantii Guvernelor statelor-membre si ai societatii civile, cu participarea persoanelor cu disabilitati, intr-un timp destul de scurt comparativ cu practica existenta de negociere a conventiilor.

Documentul a fost semnat la ceremonia oficiala de deschidere de un numar-record de state – 81. Conventia a fost semnata si de Comunitatea Europeana, ceea ce inseamna ca documentul va deveni parte componenta a dreptului comunitar. Conventia va intra in vigoare din data ratificarii acesteia de catre douazeci de state.

MOLDOVA.ORG informeaza: In R. Moldova sunt inregistrate circa 158 mii persoane cu disabilitati, dintre care peste 24 de mii cu gradul I de invaliditate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.