Protestatari din fața sediului Judecătoriei Orhei, stropiți cu gaze lacrimogene: Ce declară Poliția

PE SCURT

Mai mulți protestatari au fost stropiți astăzi cu gaze lacrimogene, în fața sediului Judecătoriei Orhei, unde s-a pronunțat sentința în cazul activistului Platformei DA Gheorghe Petic.

Poliția Națională a emis un comunicat în care precizează că măsura a fost aplicată de un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare după ce acela a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari.

Pe de altă parte Asociația Promo-LEX a declarat că aplicarea gazelor lacrimogene a fost „o măsură disproporționată” și că manifestanții nu prezentau niciun fel de pericol pentru forțele de ordine.

PE LUNG

Un grup de susținători ai activistului Platformei DA Gheorghe Petic a fost stropit cu gaze lacrimogene, în apropierea Judecătoriei Orhei, care l-a condamnat astăzi pe Gheorghe Petic la trei ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea de viol.

Potrivit protestatarilor, în momentul incidentului în fața sediului judecătoriei se aflau circa 20 de manifestanți. Reporterul Newsmaker , aflat la fața locului, a declarat cu referire la un martor ocular că Poliția nu a anunțat că va utiliza gaze lacrimogene, iar la un moment dat mai multe persoane au început să se șteargă pe față.

În imaginile video difuzate de TV8 de la fața locului se poate de observat cum câteva persoane se spală pe față cu apă îmbuteliată pentru a reduce efectele gazelor.

Unimedia precizează că în total șase protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale. Elena Pananciuc, vicedirectoarea medicală din Orhei a declarat pentru Unimedia că „a fost stabilită diagnoza – combustie chimică a ochilor. Au fost consultați de medicii oculiști, li s-au administrat picături speciale, ulterior au fost externați”.

În același timp, Poliția Națională a menționat că, după pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță.

Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod blocajul. Atunci s-a format un cordon pentru a permite deplasarea în sigurantă a autovehiculului.

În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul  a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță”, au declarat oamenii legii.

Legalitatea acțiunilor polițistului  urmează a fi examinată de  procuratura din  Orhei. De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident.

Pe de altă parte, Asociația Promo-LEX a declarat că aplicarea gazelor lacrimogene a fost o măsură disproporționată îndreptată împotriva manifestanților, care nu prezentau nici un fel de pericol pentru autospecială sau pentru forțele de ordine.

„Menționăm că la protest participau circa 40 de persoane, iar cei circa 20 de polițiști prezenți erau suficienți pentru a asigura manevrele necesare fără a aplica mijloace speciale.

Reiterăm, de asemenea, îngrijorarea privind lipsa însemnelor de identificare individuală pe uniformele forțelor de ordine, lucru care face aproape imposibil tragerea la răspundere a ofițerilor care încalcă legea”, a arătat Promo-LEX.

Precizăm că fostul polițist de frontieră, activist DA și candidat la parlamentare pe lista națională a blocului ACUM, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol, astăzi, la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de timp semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu. Acuzatul nu-și recunoaște vina și susține că dosarul i-a fost fabricat politic

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.