Connect with us

Social

Protest al diasporei: Un colet pentru corupți!

Publicat

pe

Comunitatea Occupy Guguță și Adoptă un Vot invită cetățenii la acțiunea „Un colet pentru corupți!” ce va avea loc duminică, 5 august, de la 12:00 la ora 14:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunea va avea mesajul: „Vă pregătim coletele. Pruncul vă așteaptă”

Organizatorii acțiunii îndeamnă cetățenii să aducă un colet și o foaie pe care să scrie un mesaj pentru guvernanți.

Un simbol al migrației masive a devenit coletul cu renumitul imprimeu albastru și roșu. În orice colț al Europei, trece vreun microbuz care tot duce și aduce colete cu bunătăți, gust și dor de casă. Credem că este timpul deja să transmitem și alt tip de colete, către închisori, pentru guvernanții corupți, care sunt direct responsabili de plecarea masivă a cetățenilor noștri. Ei trebuie să plece, pentru ca diaspora să revină. Îndemnăm cetățenii care s-au întors acasă în perioada vacanței sau cei care locuiesc aici, dar au rude, colegi și prieteni peste hotare să aducă câte un colet și să scrie un mesaj pentru guvernanți. Haideți să ne cerem împreună dreptul la democrație și la o viață bună în Moldova”, a spus Vlada Ciobanu, reprezentantă Occupy Guguță.

Elena Dragalin, organizatoare din partea comunității Adoptă un Vot, la fel a venit cu un îndemn pentru cetățeni:

Sunt multe lucruri care lipsesc în Moldova: parlamentari independenți, justiție independentă și echitabilă, educație calitativă, servicii medicale de încredere, infrastructură, locuri de muncă, oportunități de dezvoltare și multe altele… Să nu pierdem însă și puținul care a mai rămas. Dreptul la protest este unul dintre acele lucruri pe care trebuie să le păstrăm cu orice preț. De ce? Pentru că ne dorim o țară și o viață normală. Cum? Protestând! Veniți duminică cu niște torbe pentru guvernanți. Torbe cu care am venit din sate în capitală sperând la o educație mai buna și la mai multe oportunități; torbe cu merinde pe care ni le-au trimis părinții noștri în speranța că vom avea o viață mai bună decât ei; torbe pe care le-am târâit după noi de-a lungul căilor ferate când treceam ilegal frontierele; torbe pe care le-am bucșit prin autocare și rutiere care mergeau câte 30 de ore nonstop; pe care le-am tărâit prin aeropoarte cănd zburam cu cate trei transferuri ca sa fie mai ieftin trecând oceane. Torbe  care ne-au dus prin țări străine în căutare de oportunități și pentru a câștiga un ban ca să ne susținem familiile rămase în Moldova… Torbele – mărturie a sărăciei noastre lucii. Acum să le mai preia și guvernanții, să le folosească ca să fie în rând cu lumea țării de care își bat joc. Noi ne-am săturat să le mai folosim și protestam!”

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Peste 15 mii de persoane au solicitat compensații la plata agentului termic din partea municipalității

Publicat

pe

De către

Peste 15 mii de persoane au depus deja cereri de solicitare a compensațiilor la plata agentului termic din partea municipalității, pentru sezonul rece 2018-2019. Beneficiari ai compensaţiilor sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni nu depășesc suma de 3000 lei / lună de persoană.

Familiile cu venituri mici au depus dosarele începând cu data de 1 septembrie 2018, iar compensarea cheltuielilor se efectuează până la data de 1 septembrie 2019. Cererile pot fi depuse până la încheierea sezonului de încălzire.

Potrivit deciziei Consiliului Municipal Chişinău, persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuințe pe teritoriul municipiului Chișinău nu pot beneficia de suport financiar la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resurse energetice.

Actele pentru compensații se depun la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, la gestionarii fondului de locuințe asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate, cooperativelor de construcții a locuințelor și blocurile locative departamentale, la preturile de sector, la primăriile orașelor, satelor (comunelor), din componența municipiului Chișinău, pentru cetățenii din teritoriile administrative respective.

Cetățenii care au beneficiat de compensații din partea Primăriei Chișinău în sezonul termic anterior vor depune cereri de reconfirmare prin care declară că veniturile lunare ale familiei nu au crescut și, respectiv, componența familiei a rămas aceeași.

Solicitări pentru ajutoare pot face şi alte familii din Chișinău și din suburbii, cu venituri mici, care n-au beneficiat anterior de compensaţii, dar care au un venit global de până la 3000 lei lunar.

Valoarea ajutorului la plata agentului termic este de 40 la sută din costul facturii pentru încălzire, pentru familiile care locuiesc la bloc.

De rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic, persoanele pot beneficia, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

În bugetul municipal Chişinău pentru anul 2018 pentru acordarea compensațiilor la încălzire sunt prevăzute 97,3 milioane lei, sau cu 5,4 milioane lei mai mult față de anul 2017.

Citește mai departe

Social

14 imagini emoționante cu copii născuți prematur, într-o expoziție la Parlament. Cel mai mic erou – o fetița de 550 grame

Publicat

pe

De către

14 imagini emoționante, ce redau poveștile de viață ale copiilor care au învins în lupta lor pentru viață, susținuți de medici și părinți, sunt expuse pe holurile Legislativului, în cadrul unei expoziții caritabile dedicată Zilei mondiale a prematurității.

Expoziția, deschisă în perioada 12-16 noiembrie, are drept scop colectarea de fonduri pentru susținerea copiilor născuți prematur.

Cel mai mic erou al campaniei este o fetiță, născută la 26 de săptămâni de sarcină, care cântărea 550 de grame la naștere.

„Un copil prematur este foarte vulnerabil dar, în același timp, puternic în dorința lui de a trai. Pentru ca mai multe istorii de acest gen să se soldeze cu un final fericit, este nevoie de suportul societății. Vă îndemnăm să vă alăturați campaniei de colectare a fondurilor care vor fi folosite în susținerea copiilor născuți prematur”, a menționat președinta Asociației Obștești „VITAE”, Aza Onica.

Primii vizitatori ai expoziției au fost un grup de copii din clasele primare de la Liceul teoretic român-francez ”Gheorghe Asachi”.

Ziua mondială a prematurității este marcată anual, în întreaga lume, pe data de 17 noiembrie. Marcată din 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură, care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.

Anual, în Republica Moldova, se nasc prematur aproximativ 2 000 de copii. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an în lume, număr în continuă creştere.

Republica Moldova s-a aliniat standardelor recomandate de Organizația Mondiala a Sănătății în anul 2008, aplicând definiția internațională a nou-născutului viu. Datorită acestei modificări în legislație, sunt înregistrați oficial toți copiii care depășesc la naștere greutatea de 500 de grame și termenul de gestație de 22 de săptămâni.

Expoziția este organizată de Asociația Obștească „VITAE” din Republica Moldova.

Citește mai departe

Social

Un tren marfar a luat foc în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru autospeciale

Publicat

pe

De către

Un tren marfar a luat foc în prima jumătate a zilei de astăzi în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru echipaje de salvatori și pompieri pentru stingerea arderii.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10.45. Potrivit primelor informații focul a distrus parțial două locomotive, iar alte 75 de vagoane au fost salvate de pompieri.

Vagoanele trenului nu aveau încărcătură marfare, acestea fiind izolate de foc. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 12.42.

În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite ulterior.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com