Proiectul de lege privind statutul juridic al adoptiei a fost aprobat de Guvern

Proiectul de lege privind statutul juridic al adopţiei, care reglementează procedura acesteia şi executarea prevederilor Convenţiilor internaţionale în materie de adopţie naţională şi internaţională, a fost aprobat de Guvern.

Documentul reglementează raporturile juridice privind protecţia drepturilor copilului prin adopţie, statutul juridic al adopţiei şi cooperarea internaţională în domeniul protecţiei copilului prin adopţie. Acesta stabileşte formulări clare vizând competenţele autorităţilor cu împuterniciri în procesul de adopţii, un monitoring mai strict al copilului şi familiei în perioada post-adopţie.

Potrivit proiectului de lege, în timpul procedurii de adopţie, autoritatea tutelară este obligată să ofere copilului informaţii clare şi complete privind adoptorul sau familia adoptatoare şi rudele acesteia. În procesul adopţiei se va ţine cont de dorinţele şi sentimentele copilului, precum şi de originea etnică, apartenenţa la o anumită cultură şi de religie.

În document se stipulează că poate fi adoptată doar persoana în vârstă de până la 18 ani, cu excepţia celei care a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu până la această vârstă. Această persoană poate fi adoptată numai în cazul în care adoptatorul este persoana sau familia care a crescut-o. Pot adopta persoane care au capacitate deplină de exerciţiu, au atins vârsta de 25 de ani şi care sânt cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopteze.

În cadrul procedurilor de adopţie se iau măsuri necesare ca fraţii să fie adoptaţi împreună, dacă este posibil.

De asemenea, adopţia între fraţi este interzisă, precum şi adopţia de către mai multe persoane, în afară de cazurile în care aceasta se face de către soţ şi soţie simultan sau succesiv. Conform proiectului de lege, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova în străinătate trebuie să difuzeze celor interesaţi informaţii privind drepturile copiilor în Moldova şi să ţină evidenţa copiilor din Moldova adoptaţi de cetăţenii statului de reşedinţă sau de cetăţenii moldoveni cu domiciliul în statul de reşedinţă.

Acest proiect de lege a fost prezentat Parlamentului spre examinare. La finele lunii februarie, preşedintele Vladimir Voronin a solicitat Guvernului urgentarea procedurii de adoptare a acestui proiect de lege.

Două cele mai relevante tratate privind adopţia pentru statele europene sânt Convenţia de la Haga din 1993, care tratează adopţia interstatală şi Convenţia CoE privind adopţia din 1967, care tratează problema adopţiei naţionale. Convenţia CoE a fost revizuită recent în scopul racordării prevederilor acesteea la evoluţiile realizate în domeniul social şi juridic.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.