Proiect inedit în r. Ungheni. Persoanele cu dizabilități fac duș și se tund pe gratis

În timp ce-și așteaptă rândul pentru a intra în duș, Domnica mărturisește că nu prea mai ține minte când a făcut ultima dată baie, pentru că nu are condițiile necesare. Femeia cu dizabilități intelectuale locuiește singură, într-o casă bătrânească modestă din satul Buzduganii de Jos, r. Ungheni, așa cum locuiesc alte sute de persoane în R. Moldova.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în mediul rural, doar 26% dintre gospodării dispun de o baie amenajată în interiorul casei și 38% – de sisteme de canalizare. Ceilalți oameni se spală în lighene și coveți.

Enlarge

C0159.00_36_42_03.Still013
Câțiva locuitori din r. Ungheni își așteaptă rândul pentru a face baie și a se schimba în haine curate

Pe lângă Domnica, își așteaptă rândul la baie alte câteva persoane. Printre ele îl găsim și pe Costică, un bătrânel jovial și simpatic. Este pentru a doua oară când vine la Serviciul de îngrijiri sociale. „Am venit pentru că îmi era dor”, spune bărbatul voios. Acesta de dizabilitate intelectuală, iar lucrătoarele sociale spun că se numără și printre cei mai entuziasmați vizitatori. „Fac baie aici și mă tund, și îmi spăl hainele. Acasă nu am duș. Am covată!”, exclamă Costică.

Enlarge

C0062.00_07_02_01.Still003-1
Serviciul de îngrijiri sociale este dotat cu mașini de spălat

De altfel, anume la sediul Serviciului de îngrijiri sociale mulți săteni văd pentru prima dată în viață un duș și o baie amenajată așa cum se cuvine. În situația Domnicăi și a lui Costică se află mii de alte persoane care trăiesc în condiții ce, pur și simplu, le privează de demnitate umană. De confort nici nu poate fi vorba, iar majoritatea nu au sprijinul familiei.

Enlarge

C0159.00_36_56_11.Still016
Costică (stânga) spune că i-a fost dor de angajații Serviciului de îngrijiri sociale

În prezent, la evidența Centrului comunitar de sănătate mintală din r. Ungheni se află 3405 persoane, dintre care 1270 au dizabilități intelectuale. Pentru ei o baie fierbinte și niște haine curate reprezintă o mare bucurie și o mare schimbare, atât în aspectul exterior, cât și în modul în care se văd pe ei înșiși.

Le place mult apa

„Să vedeți cât de tare se schimbă după ce sunt spălați, tunși și schimbați în haine curate. Sunt alți oameni! Și ei tot timpul exclamă cât de bine se simt”, spune Valentina Pascaliuc, frizerița Serviciului de îngrijiri sociale.

Enlarge

C0159.00_36_51_04.Still015
Valentina Pascaliuc (frizeriță) și Viorica Hariuc (lucrătoare socială)

Viorica Hariuc și Natalia Ceban sunt lucrătoarele sociale care îi ajută și îi supraveghează pe oamenii aduși la centru. Ele povestesc că mulți săteni se tem să intre în duș, la început. „Pe urmă, însă, nu poți să-i scoți! Multora le place să stea așa, sub apa curgătoare. Chiar ne roagă să-i mai lăsăm 5-10 minute. Noi avem grijă de ei, să nu li se facă rău, dar din experiența noastră de până acum, le place mult apa. Câteodată se și rușinează. După ce îi spăl pe cap și spate, îmi spun să ies afară, că se descurcă singuri”, spun cele două femei.

Enlarge

C0159.00_37_26_07.Still022
Doamna Valentina îl tunde pe Vadim

Pe lângă faptul că pot face baie aici, persoanele venite din satele raionului își mai pot spăla lucrurile personale, întrucât spațiul este dotat cu mașini de spălat. În plus, aceștia primesc uneori haine mai noi, dar și un prânz cald. Pe lângă aceste servicii de care beneficiază, oamenii au oportunitatea să socializeze, să se bucure de compania semenilor lor și să aibă parte de mai multă activitate.

Enlarge

C0159.00_38_11_19.Still031
Angela Șaramet, asistenta socială vorbește cu persoanele sosite la centrul Serviciului

Acest lucru este foarte important, în contextul în care peste 70% dintre moldovenii trecuți de 55 de ani nu au șansa de a îmbătrâni activ și sănătos, arată rezultatele unui studiu elaborat în 2016 de Centrul de Cercetări Demografice. Astfel, Indicele de Îmbătrânire Activă din țara noastră este de două ori mai mic decât obiectivul-țintă pentru Uniunea Europeană.

Cum funcționează Serviciul de îngrijiri sociale

Serviciul de îngrijiri sociale este un proiect elaborat de către Asociația Obștească „Alternative Sociale” în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni și dezvoltat cu sprijinul Uniunii Europene și Fundației Soros – Moldova. „În cadrul acestui parteneriat, Consiliul ne-a oferit un spațiu în incinta Centrului de reabilitare și integrare socială a bătrânilor din municipiul Ungheni, în baza unui contract de arendă gratuit. Spațiul a fost renovat și dotat cu echipamente și mobilier: o cameră de baie (duș, toaletă), frizerie, spălătorie de rufe și o cameră de așteptare. Tot Consiliul a venit cu o contribuție de 115 mii de lei, iar grantul oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Fundației Soros-Moldova este în valoare de 48 295 de Euro. Din acești bani a fost procurat un autovehicul cu care transportăm oamenii din localități aici, la centrul unde ei beneficiază de îngrijiri”, explică Andrei Chiorescu, directorul proiectului.

Enlarge

20191218_102256
Autovehiculul cu care sunt transportați locuitorii r. Ungheni la Serviciul de îngrijiri sociale

„Ne documentăm, adunăm informații din fiecare localitate, câte persoane cu dizabilități sunt, câți bătrâni singuratici, pentru ca să putem face o hartă a numărului lor, care este destul de impunător. Capacitatea noastră este de aproximativ 44 de persoane în fiecare lună, însă noi îl depășim”, adaugă Andrei Chiorescu. De exemplu, în luna octombrie 2019, la Serviciului de îngrijiri sociale au fost aduse 77 de persoane din 15 localități ale r. Ungheni.

Din luna august până în noiembrie, în cadrul Serviciului de îngrijiri sociale din orașul Ungheni au primit ajutor 243 de persoane. Este vorba despre:

  • 115 bărbați 

  • 109 femei 

  • 19 copii  

Cum va fi asigurată durabilitatea proiectului

„În localitate este asistentul social comunitar și el ne prezintă lista locuitorilor care necesită îngrijiri sociale. Respectiv, noi stabilim ziua, ora, mergem în localitate și-i luăm. Deci luni, marți și miercuri lucrăm cu cei din localitățile raionului, iar joi și vineri lucrăm cu persoanele din orașul Ungheni”, menționează Angela Șaramet, asistentă socială.

Enlarge

C0159.00_38_22_00.Still033
Curtea Serviciului de îngrijiri sociale din or. Ungheni

Începând cu februarie 2020, Serviciul de îngrijiri sociale va fi integrat în serviciile de zi ale Centrului de reabilitare și integrare socială a bătrânilor din municipiul Ungheni care aparține Direcției Asistență Socială din cadrul Consiliului Raional, întrucât așa a fost planificat în proiect.

Tudor Rădeanu, șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din cadrul Consiliului Raional Ungheni spune că, adesea, nu conștientizăm că printre noi trăiesc oameni care pur și simplu nu au cum și unde să se spele sau nu pot să-și taie unghiile. „În prezent, testăm modelul de funcționare a acestui Serviciu de îngrijiri sociale. Există detalii la care încă lucrăm și anume rotația localităților și cum se vor respecta niște standarde de lucru. Începând cu anul viitor, acest serviciu va funcționa din bugetul raionului Ungheni”, menționează Rădeanu.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.