Programul matinal al școlilor distruge educația elevilor

Pentru mulți copii și adolescenți, trezitul dimineața devreme este un adevărat calvar, care îi face pe aceștia să urască pe deplin școala și liceul. În statul Seattle din Statele Unite ale Americii, lucrurile stau altfel. Statul a început să implementeze un orar diferit pentru copii, aceștia pot să meargă mai târziu la școală. Astfel, lecțiile nu mai încep la 07:30, ci la 08:45, iar durata cursurilor a rămas aceeași, scrie platech.ro.

Beneficiile sunt evidente pentru copiii din Seattle – ei au o prezență mai bună la școală și iau note mai mari, după cum arată un studiu publicat în Science. Autorii studiului sunt de părere că schimbarea orelor de mers la școală reduce șansele ca elevii să obosească și le îmbunătățește sănătatea.

„Toate studiile cu privire la obiceiurile de somn ale adolescenților din Statele Unite ale Americii arată că momentul în care adolescenții se culcă de obicei este determinat în mod biologic – dar momentul în care se trezesc este determinat de societate”, a explicat Gideon Dunster de la University of Washington, unul din cercetătorii studiului. „Acest lucru are consecințe severe asupra sănătății și stării de bine, pentru că ritmurile circadiene întrerupte pot afecta în mod advers digestia, ritmul inimii, temperatura corpului, funcția sistemului imunitar, capacitatea de atenție și sănătatea psihică”.

Studiul a analizat 180 de copii și a descoperit că timpul de somn a crescut, în medie, cu 34 de minute pentru aceștia. Dacă înainte durata medie de somn pentru aceștia era de 6 ore și 50 de minute, acum are 7 ore și 24 de minute. „Să ceri unui adolescent să fie treaz și alert la 07:30 este ca și cum ai cere unui adult să fie activ și alert la 05:30”, a explicat biologul Horacio de la Iglesia, de la University of Washington, care a făcut parte din echipa de cercetare.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.