De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Elevii de la profilul umanist vor susţine în mod obligatoriu, la disciplina Istoria, examen la absolvirea gimnaziului, precum şi a liceului.
De asemenea, absolvenţii şcolilor aparţinând minorităţilor vor susţine limba şi literatura română, în calitate de primă disciplină în sesiunea de examene, şi nu ultima, ca în anii trecuţi, a anunţat Ministerul Educaţiei de la Chişinău.
Mihail Şleahtiţchi, ministru al Educaţiei, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, că, astfel, se urmăreşte reabilitarea statutului disciplinei şcolare Istoria, care a fost exclusă din grila examenelor de absolvire a studiilor gimnaziale şi liceale, cu începere din anul şcolar 2004-2005, de către guvernarea comunistă.
“Atunci când nu îţi cunoşti trecutul, nu poţi răspunde la întrebări elementare de identitate, iar când ştii cine eşti şi de unde vii, devii mai puternic.
Fără soluţionarea problemei identitare niciodată nu vom avea progres cultural, spiritual şi economic”, a accentuat ministrul Educaţiei, citat de Moldpres.
Pentru o mai bună pregătire a absolvenţilor, Ministerul Educaţiei va elabora o culegere unică de documente istorice, precum şi va oferi o listă de subiecte unice, care va conţine esenţa cursului de Istorie pentru clasa IX, la treapta gimnazială, şi pentru clasele X, XI şi XII, la treapta liceală.
Examenul va fi susţinut în formă scrisă.
Totodată, Ministerul Educaţiei a mai anunţat că, din anul curent de studii, disciplina Limba şi literatura română va fi examenul numărul unu în grila de examene pentru elevii aparţinând minorităţilor, la absolvirea treptei primare, gimnaziale şi liceale.
Potrivit lui Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul ministerului de resort, până în prezent, această disciplină se regăsea în calitate de ultim examen, ceea ce nu stimula evaluarea competenţelor reale de vorbire a absolvenţilor aparţinând minorităţilor.
Solicitat de agenţie, ministrul Educaţiei a precizat că acest fapt nu presupune un examen mai complex pentru elevii minoritari la această disciplină, dar că toţi trebuie să fie egali în studierea limbii de stat.