Produsele moldoveneşti, tot mai prezente pe piaţa UE

Peste 5 mln. litri de vin moldovenesc au fost exportate în Uniunea Europeană în primele trei luni ale anului curent, anunţă un comunicat al Ministerului Economiei.

În primele trei luni ale anului curent, Camera de Licențiere, organizație subordonată Ministerului Economiei, a eliberat 354 autorizaţii pentru exportul 5,6 mln litri de vinuri moldovenești în țările Uniunii Europene. Cantitatea în cauză constituie 22,4% din cota totală de 24 mln. litri oferită de către Uniunea Europeană în cadrul regimului preferențial unilateral ATP. Destinaţiile de export cu cea mai mare pondere au fost în Republica Cehă, Polonia, România și Slovacia.

Pentru exportul de zahăr în UE au fost eliberate 11 autorizaţii, contingentele tarifare fiind utilizate în proporţie de 24,7% din cele de 34 mii tone autorizate. Astfel, au fost exportate 8 mii 386 tone de zahăr produs în Republica Moldova, preponderent în România și Polonia.

Cele mai puține autorizații au fost solicitate pentru cereale, fiind eliberate 5 autorizații pentru exportul a 2 411 tone grâu, ceea ce constituie 4,4 % din cota totală de 55 mii tone. Principalele destinaţii de export pentru grâu au fost România şi Marea Britanie. Pentru orz şi porumb nu au fost înregistrate solicitări de oferire a autorizațiilor de export în regim preferinţial.

Menţionăm că începând cu anul 2008, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova un regim comercial preferențial numit Preferințele Comerciale Autonome (ATP), care permite agenților economici din Republica Moldova să exporte în țările UE peste 10 mii de poziții tarifare fără achitarea taxelor vamale, iar pentru unele poziții tarifare au fost stabilite contingente tarifare. Acum doi ani Uniunea Europeană a majorat cotele pentru fiecare categorie de mărfuri, mărind cota pentru vin cu 15 mln. litri, iar cota pentru zahăr de la 30 mii tone la 34 mii tone. Pentru grâu, porumb și orz pentru următorii trei ani este prevăzută o creștere graduală a cotelor cu 5 mii tone anual. În 2015 acestea vor constitui 50 mii tone pentru orz, 45 mii tone pentru porumb și 55 mii tone pentru grâu.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare