În luna ianuarie a acestui an, producția industrială s-a micșorat cu 4,2 puncte procentuale, potrivit Biroului Național de Statistică.
Diminuarea volumului producţiei industriale, comparativ cu ianuarie 2011, a fost cauzată de reducerea volumului în industria prelucrătoare cu 2,5% şi în sectorul energetic – cu 8,9%. Totodată, în luna de raport a fost înregistrată o creştere cu 41,7% în industria extractivă.
Industria alimentară şi a băuturilor în ansamblu a înregistrat o descreştere a volumului de producţie cu 3,9% şi anume la următoarele activităţi: fabricarea produselor de morărit – cu 43,8%, fabricarea de cacao, ciocolată şi produse zaharoase de cofetărie – cu 33,0%, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 23,3%, fabricarea vinului – cu 6,7%, fabricarea băuturilor alcoolice distilate – cu 5,8%.
Această perioadă este caracterizată și de descreșteri în mai multe domenii, cum ar fi: fabricarea produselor de tutun – cu 77,0%; producţia altor produse din minerale nemetalifere – cu 35,5%; industria metalurgică – cu 33,1%; industria chimică – cu 15,5%; fabricarea hîrtiei şi cartonului – cu 10,1%; aprovizionarea cu aburi şi apă caldă – cu 10,1%; edituri, poligrafie şi reproducerea materialelor informative – cu 9,5%; producţia şi distribuţia energiei electrice – cu 7,3%; producţia de articole din cauciuc şi din material plastic – cu 6,5%; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 4,6%; prelucrarea lemnului şi fabricarea articolelor din lemn – cu 4,5%; producţia de mobilier – cu 3,9%.
Descreșterile înregistrate în multitudinea de ramuri ale industriei au determinat o micșorare per totalul producției industriale.