Producerea şi comercializarea mierii de albine va fi reglementată juridic

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a făcut public proiectul Reglementărilor Tehnice „Miere de albine”. Acesta stabileşte cerinţe minime de siguranţă alimentară, calitate, prezentare şi etichetare, care trebuie respectate la producerea şi comercializarea, pentru consumul uman, a mierii de albine provenite atât din producţia internă cât şi de import.

Cerinţele în cauză nu se vor aplica la mierea de albine produsă în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici la cea de tranzit sau depozitată temporar, ca bun care tranzitează ţara, dacă aceasta nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană şi mediul înconjurător.

Potrivit prevederilor proiectului, producătorii de miere de albine trebuie să asigure menţinerea înregistrărilor în registrul stupinei cu privire la efectuarea lucrărilor de întreţinere şi combatere a bolilor şi dăunătorilor, preparatelor utilizate care permit trasarea pentru identificarea produsului timp de 3 ani şi, după caz, să ofere dovezi documentare ale respectării cerinţelor de calitate şi siguranţă alimentară stipulate.

Amplasarea clădirilor destinate pentru iernarea şi fazelor de repaus ale albinelor, extracţiei sau condiţionării mierii trebuie să fie efectuate în zone distanţate de mirosuri nocive, ferme de creştere a animalelor şi alte locuri poluate, capabile să afecteze albinele şi produsele rezultate ale activităţii acestora.

Stupinele trebuie să fie distanţate de orice producţie care poate provoca contaminarea albinelor, de centre urbane, de drumuri auto, de zone industriale, ferme de creştere a animalelor, gunoişti, cimitire de animale etc. Produsul provenit din coloniile depistate ca bolnave, în perioada de cel puţin 2 ani de la data înregistrării bolii, nu poate fi comercializat pentru consum uman.

Mierea de albine, atât din producţia autohtonă cât şi din import va fi acceptată spre comercializare doar dacă este însoţită de certificatul de conformitate care confirmă corespunderea ei cu cerinţele conţinute în Reglementările tehnice. Conformitatea mierii de albine se certifică de către un organism de evaluare a conformităţii acreditat şi desemnat în domeniul respectiv, de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor.

Proiectul prevede că autorităţile competente responsabile de activitatea de supraveghere şi control, privind respectarea cerinţelor esenţiale de inofensivitate şi calitate pentru mierea de albine, sunt Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat, Inspectoratul Principal de Stat în Standardizare, Metrologie şi Protecţia Consumatorului, şi, respectiv, Inspectoratul Veterinar de Stat.

Mierea de albine şi materialele în contact cu acestea, neconforme cu cerinţele stabilite, urmează a fi retrase de pe piaţă din propria iniţiativă a deţinătorului acestora sau în temeiul dispoziţiei scrise de organul abilitat în controlul şi supravegherea de stat.

Mierea de albine, care nu corespunde cerinţelor, dar nu prezintă pericol pentru sănătatea umană şi nu este falsificată, va putea fi recondiţionată şi pusă spre comercializare numai cu condiţia că deţinătorul acesteia va asigura evidenţa strictă şi depozitarea ei în condiţii tehnice ce vor exclude accesul liber la produs pe toată perioada de recondiţionare. Proiectul reglementărilor tehnice menţionate urmează a fi adoptat prin hotărâre de Guvern. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare