Producatorii agricoli pot beneficia de facilitati fiscale

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) a initiat campania de informare a contribuabililor din agricultura despre impozitele care trebuiesc achitate in anul curent si despre facilitatile fiscale de care ar putea beneficia. Adjunctul sefului IFPS, Ion Sturzu, a comunicat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca inspectoratul a organizat editarea ghidului de informare „Cunosc contribuabilii din agricultura ce impozite trebuie sa achite in anul curent si care sunt facilitatile prevazute pentru ei in acest an?”, care poate fi obtinut gratis, la primarii, de catre agentii economici din agricultura. Ghidul informeaza despre modul de achitare a impozitului pe venit, impozitului funciar, taxelor locale, TVA, contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii, precum si despre facilitatile posibile la unele capitole de impozitare. in fiecare structura teritoriala a serviciului fiscal de stat functioneaza biroul de consultanta care informeaza producatorii agricoli despre facilitatile fiscale existente.

Potrivit reprezentantilor IFPS, prin facilitatile oferite in cadrul sistemului de impozitare, „agentii economici din agricultura vor putea sa-si revitalizeze activitatea si sa obtina venituri mai mari”. Totodata, IFPS considera ca doar prin acordarea facilitatilor nu este posibila obtinerea unor rezultate dorite, impunindu-se si alte masuri care ar contribui la dezvoltarea sectorului agrar si care vor fi propuse in timpul apropiat.

Potrivit lui Sturzu, in cadrul vizitelor efectuate in teritoriu si discutiilor purtate cu agentii economici producatori agricoli, s-a observat ca acestia nu cunosc suficient de bine sistemul actual de impozitare si facilitatile de care ar putea beneficia, desi pe acest subiect au fost organizate mai multe seminare.

Conform legislatiei in vigoare, agentii economici din sectorul agrar pot beneficia de patru facilitati fiscale, dintre care una prevede scutirea, pe parcursul a cinci ani de zile consecutiv, de plata impozitului pe veniturile obtinute exclusiv din activitatea de baza. De asemenea, legislatia actuala prevede scutirea agentilor economici producatori agricoli de plata taxei in fondul rutier. Totodata, autoritatilor publice locale li se recomanda, dupa caz, sa ofere facilitati fiscale la plata impozitelor si taxelor locale.

Sturzu a precizat ca agentii economici producatori agricoli sunt in drept sa beneficieze de facilitatile fiscale stabilite, cu conditia achitarii integrale, la momentul acordarii facilitatilor, a obligatiilor fiscale si altor plati la bugetul public national.

in prezent sunt inregistrati aproximativ 536,8 mii contribuabili din agricultura, dintre care aproximativ 1,58 mii sunt platitori de TVA. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare