Procuratura nu mai este obligată să prezinte raportul anual în plenul Parlamentului. Mai multe ONG-uri trag un semnal de alarmă

Mai multe organizații neguvernamentale își exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale.

Aceasta după ce la 4 ianuarie, în Monitorul Oficial au fost publicate modificări ale unor acte legislative, care au exclus prevederea potrivit căreia raportul Procuraturii se audiază în plenul Parlamentului, este făcut public și se plasează pe pagina web oficială a Procuraturii Generale.

ONG-urile precizează că urmare a modificării propuse de către deputatul Anatolie Zagorodnîi, Procurorul General va fi obligat doar să prezinte Parlamentului, anual, până în data de 31 martie, un raport despre activitatea Procuraturii în anul precedent.

Astfel, deputații nu vor mai putea audia Procurorul General și examina raportul acestuia în mod public și în plenul legislativului.

În același timp, a fost anulată condiția prin care rapoartele Procuraturii trebuiau să conțină date privind impactul activității instituției asupra drepturilor persoanelor.

ONG-urile susțin că societatea riscă să nu poată analiza rapoartele Procuraturii, fiindcă acestea nu mai sunt publicate obligatoriu pe pagina web a instituției, fapt ce contravine principiului transparenței și accesului la informație.

„Regretăm profund că prin modificarea operată, Parlamentul Republicii Moldova a redus din exigențele de asigurare a transparenței și responsabilității organelor Procuraturii față de public, fapt care poate duce la scăderea încrederii cetățenilor în independența și profesionalismul Procuraturii și subminarea imaginii acestei instituții”, au declarat reprezentanții societății civile.

Organizațiile semnatare condamnă cu fermitate excluderea prevederii legale enunțate mai sus și solicită viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură.

Declarația a fost semnată de: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Transparency International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Amnesty International Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Centrul „Acces-info”, Centrul de Jurnalism Independent (CJI), Asociația pentru Politică Externă (APE), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Promo-LEX, Comunitatea WatchDog.md, Centrul de Analiza si Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Centrul de Drept al Femeilor (CDF)

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.