Procuratura Generala a solicitat retragerea imunitatii parlamentare a liderului fractiunii parlamentare AMN Serafim Urecheanu si a altor 3 deputati

Procuratura Generala (PG) a adresat un sir de sesizari Parlamentului R. Moldova prin care solicita retragerea imunitatii parlamentare a 4 deputati, trei dintre care din fractiunea Alianta „Moldova Noastra”, inclusiv liderul acesteia, Serafim Urecheanu. In adresarile sale, date citirii in sedinta in plen de astazi (joi) a Parlamentului de spicherul Marian Lupu, Legislativului i se mai solicita si consimtamantul prealabil pentru transmiterea dosarelor penale intentate acestor deputati in instanta de judecata. Fractiunea AMN a calificat solicitarea PG drept o continuare a represiunilor politice impotriva principalei formatiuni de opozitie, incepute in campania electorala, cand „au fost fabricate dosarele la comanda”, – transmite Info-Prim.

In dosarul penal intentat in luna septembrie 2004, ex-primarul capitalei Serafim Urecheanu, este invinuit de „depasire a atributiilor de serviciu” in cazul procurarii de catre municipalitate, acum doi ani, a 40 de ambulante pentru necesitatile Serviciului de Urgenta din Chisinau. Urecheanu este invinuit ca ar fi semnat contractul de cumparare, fara sa fie imputernicit de Consiliul municipal (CMC) in acest sens. Totodata, ex-primarul capitalei este invinuit ca prin actiunile sale a cauzat „pagube bugetului municipal in valoare de 239 mii USD” (peste 3 milioane de lei).

La doar 4 luni de la intentarea dosarului pe numele lui Serafim Urecheanu, ex-ofiterul de urmarire penala de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Grigore Gorea, care a instrumentat acest dosar a facut un sir de dezvaluiri de senzatie, declarand ca „dosarul Urecheanu” a fost fabricat la comanda conducerii tarii. Grigore Gorea, care a evidentiat ca nu exista nici un motiv pentru intocmirea unui dosar pe problema data, a fost arestat circa doua luni in urma, in baza unui dosar penal clasat acum cativa ani.

Imunitatea de deputat poate fi pierduta si de catre deputatul AMN, Vasile Colta, ex-primar de Hancesti, care are intentate pe numele sau 5 dosare penale. Vasile Colta a mai fost arestat in baza acestor dosare cativa ani in urma, ultima data fiind arestat in plina campanie electorala pentru alegerile locale generale din 2003, el fiind candidat din partea AMN la functia de primar de Hancesti.

In baza a trei dosare penale, PG a solicitat retragerea imunitatii parlamentare si pentru deputatul AMN, Ion Ciontoloi.

In declaratia AMN data citirii in Parlament de catre vicepresedintele acestei fractiuni, Veaceslav Untila, cererea de ridicare a imunitatii deputatilor acestei fractiuni este calificata drept o continuare a represiunilor politice. Potrivit AMN, regimul comunist din R. Moldova ramane fidel metodelor sale represive si totalitare, care sfideaza spiritul democratiei.

O solicitare privind retragerea imunitatii parlamentare a fost adresata si pe numele deputatului comunist Ivan Gutu, care este invinuit in baza unui dosar penal.

Solicitarile PG urmeaza a fi examinate, in cel mult 15 zile, de Comisia parlamentara pentru numiri si imunitati, care va decide daca exista temei pentru satisfacerea acestora.

Ca reactie la cererea Procuraturii Generale (PG) de retragere a imunitatii parlamentare a trei deputati din fractiunea Alianta „Moldova Noastra”, inclusiv a liderului acesteia, Serafim Urecheanu, fractiunea AMN a declarat intentia ferma de a intreprinde „toate masurile legale de contestare si de protest impotriva implicarii organelor de drept in lupta contra principalei forte de opozitie”. AMN considera cererea de ridicare a imunitatii drept „o continuare a represiunilor politice” si o continuare a eforturilor puterii „de a marginaliza AMN din viata politica”, se spune in declaratia acestei fractiuni, prezentata in sedinta de astazi (joi) a Parlamentului de vicepresedintele fractiunii, Veaceslav Untila, – transmite Info-Prim.

In declaratie se spune ca cererea PG de a ridica imunitatea parlamentara a reprezentantilor AMN, „pe baza unor dosare fabricate in scopuri politice si electorale”, reprezinta o implicare in atacul politic asupra formatiunii si a liderului acesteia, Serafim Urecheanu.

Sursa citata mentioneaza ca PG a ignorat obligatia sa de a examina minutios aspectele, facute publice de catre ex-ofiterul de urmarire penala care a instrumentat „dosarul Urecheanu”. „El (Grigore Gorea) a recunoscut atat lipsa componentelor de infractiune, cat si presiunile ilegale asupra anchetei din partea factorilor sai superiori, ai Procuraturii si ai puterii de varf a statului. Nici un raport asupra acestor circumstante nu a fost prezentat, ba mai mult – anchetatorul a fost arestat. Ceea ce pastreaza convingerea ca urmarirea are motiv politic”, se spune in declaratie.

Potrivit declaratiei, acuzatiile aduse deputatilor AMN „provin exclusiv din specularile facute de puterea comunista anume in perioadele campaniilor electorale si folosite in manipularea opiniei publice”.

AMN atentioneaza cetatenii tarii si comunitatea internationala, ca „simuland aderarea la valorile europene, regimul comunist din R. Moldova ramane fidel metodelor sale represive si totalitare, care sfideaza spiritul democratiei”.

In declaratie se spune ca, in pofida angajamentelor luate dupa alegerile parlamentare, autoritatile moldovenesti continua reprimarea opozitiei si a principiului de pluralism politic. Untila a subliniat ca sustinatorii partidelor democratice din tara sunt concediati din serviciu, supusi controalelor excesive, arestati fara temeiuri suficiente si presati psihologic.

Veaceslav Untila a informat ca „actiunile organizate” contra functionarilor Primariei municipiului Chisinau sunt deja in atentia Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

„Noi nu vom admite distrugerea pluralismului politic in Moldova si obstructionarea liderului nostru politic, Serafim Urecheanu. Vom merge pana la capat, aparand drepturile si onoarea tuturor cetatenilor Moldovei si a sustinatorilor nostri – pana la Inalta Curte de la Strasbourg”, se spune in declaratia fractiunii AMN.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a dat citire in sedinta de astazi a Legislativului, a unor sesizari din partea PG care solicita ridicare imunitatii parlamentare a deputatilor AMN – Serafim Urecheanu, Vasile Colta si Ion Ciontoloi, precum si a deputatului comunist Ivan Gutu. Dosarele penale intentate pe numele acestor persoane urmeaza a fi trimise in judecata doar dupa ce PG primeste consimtamantul Parlamentului. Legislativul va lua o decizie in acest sens in cel mult doua saptamani, // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.