Primarul Ruslan Codreanu cere inventarierea bunurilor de la instituțiile municipale din sfera educației. De ce?

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat ca până la data de 1 mai,toate instituțiile din sfera educației: grădinițe, școli, licee, școli sportive etc. să asigure inventarierea bunurilor materiale din fiecare entitate în parte și trecerea lor în evidență contabilă.

Potrivit primarului, măsura are drept scop asigurarea transparenței în sistemul educațional municipal și prevenirea fenomenului de colectări nejustificate de bani de la părinți.

Edilul – șef a solicitat Direcției generale educație, cultură, tineret și sport să perfecteze un ordin vizavi de obligarea managerilor de instituții de a asigura evidența contabilă a bunurilor din fiecare grădiniță, școală, gimnaziu sau liceu, documentele respective urmând a fi plasate pe panoul informativ.

Totodată, în ordin va fi stipulat despre interzicerea colectărilor de bani și instigarea la aceste fenomene.

„Orice fel de colectare de bani de către cadrele didactice va fi sancționată conform Codului Muncii, până la măsura de eliberare din serviciu”, a menționat Ruslan Codreanu.

Astfel, fiecare părinte va fi informat referitor la bunurile de care dispune grădinița sau școala, dar și despre achizițiile lunare, licitațiile pentru tipuri de lucrări, cu termene de execuție și denumirea companiei care execută lucrările.

Tot aici, până la 1 aprilie, urmează să fie plasată informația despre sursele bugetare alocate fiecărei instituții în parte, pe tipuri de lucrări și necesitățile care au rămas fără acoperire financiară, precum și raportul privind cheltuielile lunare per instituție, inclusiv pentru produse de igienă.

Municipalitatea precizează că în anul 2019, pentru sfera educației, în bugetul municipal au fost prevăzuți peste 100 milioane lei, sumă record pentru acest domeniu, comparativ cu anii precedenți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.