Connect with us

Partidul Democrat din Moldova

Primăria Ștefănești despre „Drumuri bune pentru Moldova”: „Au venit, au turnat asfalt, dar nu ne-au întrebat”

Publicat

pe

Drumul din satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, a fost „reparat” din banii contribuabililor, în cadrul faimosului proiect al Partidului Democrat din Moldova „Drumuri bune pentru Moldova”. Totuși, înainte de a fi „reparat”, carosabilul era practicabil, în timp ce alte drumuri din localitate au nevoie, într-adevăr, de reparație capitală.

Drumul local care leagă orașul Ștefan Vodă de satele Ștefănești și Volintiri a fost acoperit cu un strat de asfalt. Porțiunea de 1,08 km a costat puțin mai mult de un milion și jumătate de lei.

Potrivit primarei satului Ștefănești, Ersilia Qatrawi, primăria avea un proiect tehnic care prevede scurgeri, trotuare și altele pentru întreg drumul de la Ștefan Vodă până la Volintiri. „Pe mine nici nu m-a întrebat nimeni. Absolut. Au venit și au turnat. De fapt, s-a spus din start că înainte ca drumurile să fie reparate, trebuie să fie consultate administrațiile publice locale. Așa spune la TV, nu? Ne-au chemat direct la lansare”, explică primara.

Volintiri: „Ne-au mânjit ochii cu niște щебёнка, de parcă nu suntem oameni”

Primara și-ar fi dorit măcar un drum din sat, distrus total, să fie reparat până la varianta albă. Totuși, administrația publică raională a luat altă decizie. „Aceștia sunt, de fapt, banii din bugetul de stat, din impozite. Nu sunt banii unui partid sau a unui donator. Sunt banii noștri”, a menționat funcționara.

Primară la activ: „Nu pot fi taxată, dacă sunt corectă”

Conform deciziei Consiliului Raional Ștefan Vodă din 14 aprilie 2017, s-a dispus reparația selectivă cu piatră spartă a 850 de metri ai drumului Ștefan Vodă – Ștefănești – Volintiri – Alava. Conform următoarei decizii din martie 2018, Consiliul a dispus, la fel, reparația selectivă cu piatră spartă a 660 de metri ai aceluiași drum.

Totuși, nu există o decizie a Consiliului Raional Ștefan Vodă prin care să fie dispusă asfaltarea porțiunii respective de drum. 

Iar drumul a fost reparat la dorința președintelui raionului Ștefan Vodă Nicolae Molozea și a cetățenilor, așa cum a declarat funcționarul. „Noi am decis să facem, am consultat câțiva cetățeni din sat și am decis să facem drumul cela care cu adevărat era problematic în localitate”, a argumentat funcționarul, menționând că proiectul „Drumuri pentru Moldova” prevede reparația drumurilor doar cu asfalt.

„Noi am făcut și oamenii mulțumesc, numai primara din Ștefănești nu mulțumește. […] Nu am tras de mânecă nici un primar și nu i-am tras în partid. Doar i-am ajutat, i-am susținut și am conlucrat și dumnealor au decis să se alăture echipei noastre. […] Lucrurile din Ștefan Vodă nu le politizez. Pentru mine este important să ajut cetățenii și să fiu alături de ei și de primari. […] De ce cei 20 de primari din 23 sunt în echipă și alături de mine… și din alte partide?! Avem o conlucrare strânsă. Nu trebuie să mă învinuiască…”, a declarat președintele raionului Ștefan Vodă, Nicolae Molozea, membru PDM.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, din banii contribuabililor, s-au cheltuit 39,7 milioane de lei pentru 26 km de drum din raionul Ștefan Vodă.

Alegeri

Un primar din Basarabeasca „îndeamnă” să voteze candidatul PDM și partidul

Publicat

pe

Primarul satului Carabetovca (Basarabeasca), Sergiu Răcilă, membru PDM, face agitație electorală pentru partidul din care face parte. Acesta a publicat pe Facebook, din numele primăriei Carabetovca, un mesaj de „îndemn” pentru cine să voteze oamenii.

Cel promovat este Dumitru Diacov care candidează pe circumscripția nr. 40 Cimișlia. Circumscripția 40 include localitățile din r-nul Cimișlia: orașul Cimișlia, Batâr, Cenac, Ciugur-Mingir, Codreni, Ecaterinovca, Ialpujeni, Javgur, Mihailovca, Sagaidac, Satul Nou, Selemet, Suric, Topala, Troițcoe, Valea Perjei. Din r-nul Basarabeasca: orașul Basarabeasca, Abaclia, Bașcalia, Carabetovca, Iordanovca, Iserlia, Sadaclia.

Cine este Dumitru Diacov și cine sunt alți candidați pe circumscripția 40, Cimișlia, citiți Portretele candidaților

Potrivit Constituției Republicii Moldova, art. 38, voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat PDM, neînregistrat pentru a doua oară de CEC

Publicat

pe

Mihai Stratulat nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală pentru a doua oară, după ce a fost depusă o contestație. Din cele 711 de semnături prezentate în susținerea acestuia, 239 au fost declarate nule. Potrivit Codului Electoral, un candidat este înregistrat dacă prezintă cel puțin 500 de semnături valabile.

Erorile comise în lista de semnături se referă la lipsa numelor oamenilor, seria actelor de identitate, semnături repetate, peste o sută de persoane nu fac parte din circumscripția nr. 26, dar și alte nereguli.

Potrivit CEC, cazul va fi transmis altui raportor din cadrul Comisiei Electorale Centrale și se va examina la ședința următoare, întrucât și Consiliul electoral de Circumscripție nr. 26 ar fi admis erori.

Citiți și: Un candidat la funcția de deputat, respins. Este de la PDM

Mihai Stratulat este medic pediatru și candidează din partea Partidului Democrat pe circumscripția nr. 26 din capitală.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

Lista electorală PDM: Ce zice Andrian Candu despre includerea Otiliei Drăguțanu și lipsa lui Marian Lupu

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat astăzi la o conferință de presă că la formarea listei electorale a Partidului Democrat pentru scrutinul parlamentar s-au luat în considerare mai multe criterii, primul fiind devotamentul față de partid.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că această listă „ca și componență și ordine” poate fi modificată până în 24 ianuarie.

„Când s-a format lista electorală s-au luat în considerare câteva criterii. În primul rând este vorba de devotamentul față de partid prin activitatea desfășurată de acei candidați, activitate la nivel național, dar și regional. Meritocrația, cu alte cuvinte. Doi – experiența profesională și profilul profesional, persoane din diverse domenii care să ne ajute în viitorul Parlament să muncim… Trei – cota de 40 la sută sau echilibrul de gen. Alte criterii ce ține de viitoarele inițiative legislative nu au stat la bază”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului a declarat presei că el personal nu va candida în nicio circumscripție uninominală, figurând doar pe lista de partid.

„Eu personal particip în alegeri pe lista de partid, pe circumscripția națională, și voi susține partidul și colegii care candidează pe circumscripții uninominale, a spus Candu.

Fiind întrebat despre includerea în listă a Otiliei Drăguțanu, care ocupă a 11-a poziție, Andrian Candu a declarat că aceasta este cunoscută „ca și nefiind soția ex-guvernatorului BNM, are propriile sale afaceri și promovează antreprenoriatul între femei”.

Pe lângă faptul că este soția fostului guvernator BNM, doamna Drăguțanu este un om de afaceri, un exponent foarte bun al oamenilor de afaceri – femei, cu un rol deosebit în tot ceea ce înseamnă societatea civilă și promovarea mediului de afaceri. Este un bun profesionist în domeniul în care activează și este foarte activă în societate. Considerăm că aceste calități profesionale merită a fi luate în considerație și eu mă bucur că a acceptat să facă parte din echipa PDM, nefiind afiliată politic”, a relatat Andrian Candu.

Potrivit lui, „calitatea de candidat pe lista PD se bazează pe alte criterii decât soție, soț, afiliere, afinități, etc”.

În același timp, fiind întrebat de ce lipsește Marian Lupu pe lista PDM și dacă „i se pregătește vreo nouă funcție”, Andrian Candu a răspuns laconic: „Nu cunosc să se pregătească vreo funcție pentru Marian Lupu. Știu că sunt discuții mai multe privind implicarea lui și activitățile pe care le va desfășura dlui în continuare”.

În acest context, fruntașul democrat a declarat sugestiv că lista poate fi modificată până în 24 ianuarie. „Listele pot fi modificate ca și componență și ordine până în 24 ianuarie”, a adăugat Candu.

La 26 decembrie, Partidul Democrat a făcut publică lista candidaților pe circumscripția națională în cadrul alegerilor din 24 februarie. Astfel, cap de listă este liderul formațiunii Vlad Plahotniuc, urmat de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Lista completă a candidaților AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe14 ore în urmă

O clădire a Universității din St. Petersburg s-a prăbușit

O clădire a Universităţii din oraşul rus St. Petersburg s-a prăbuşit parţial în această seară, 16 februarie. Autoritățile susțin că...

Social15 ore în urmă

SMURD: Doi copii, născuți prematur la Kiev, au fost transportați la Chișinău

Angajații Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare (SMURD) în comun cu neonatologii AVIASAN au efectuat transportarea la Chișinău  a doi...

Social16 ore în urmă

Programul matinal al școlilor distruge educația elevilor

Pentru mulți copii și adolescenți, trezitul dimineața devreme este un adevărat calvar, care îi face pe aceștia să urască pe...

Social17 ore în urmă

100 de tineri ambasadori sărbătoresc realizările Parteneriatului Estic din ultimul deceniu

100 de tineri ambasadori europeni din Uniunea Europeană și cele șase țări partenere din Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica...

Justiție18 ore în urmă

Cifra Săptămânii: peste 16 mii de inculpați trimiși în judecată

Peste 16 mii de inculpați au fost trimiși în judecată timp de un an, calculează Procuratura Generală. Cei 647 de procurori din...

Social19 ore în urmă

Stresul, factorul care lovește direct în imunitate

Studiile arată că multe maladii își au originea în factorii psihici, demonstrându-se că ele sunt provocate de dezechilibrele produse de...

Social20 de ore în urmă

Ministerul Afacerilor Externe vine cu detalii, privind situația celor doi piloți moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu noi detalii, privind situația celor doi piloți moldoveni Lionel Buruiană...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri24 de ore în urmă

(Foto) Campanie electorală, marca Sergiu Sârbu. Ce (nu) face democratul pentru a câștia simpatia alegătorilor

La 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorii deputați. Până atunci, atât...

Alegeri2 zile în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri2 zile în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri3 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri3 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri4 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com