Primăria Chișinău construiește un ascensor. Acesta va fi destinat persoanelor care se deplasează în scaun rulant

PE SCURT

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că construiește un ascensor pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. Costul proiectului este de 1, 8 milioane de lei, iar lucrările urmează a fi finalizate la toamnă.

Liftul va avea dimensiuni mai mari față de unul obișnuit, pentru a facilita accesul oamenilor în scaun rulant, împreună cu însoțitorii lor. Accesul la ascensor va fi din 2 părți: una din curtea Primăriei, iar cea de-a doua – dinspre Ghișeul Unic, str. Vlaicu Pârcălab.

PE LUNG

Specialiștii au decis ca obiectivul să fie unul zidit și nu din sticlă, pentru ca birourile din preajmă: cel de la parter și respectiv, de la etaj, să poată fi exploatate.

„Astfel avem o pierdere minimală de suprafață”, a menționat viceprimarul de ramură, Nistor Grozavu. Motorul ascensorului va fi în partea dinspre subsol, pentru a evita zgomotul pentru personalul care activează în preajmă, sau în spațiile învecinate.

Amplasarea ascensorului a fost selectată astfel pentru a avea o distanță aproximativ egală față de coridoarele dinspre str. V. Pârcălab și cel paralel cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, deși inițial au fost discutate mai multe variante, inclusiv cea cu un lift anexat.

Pe interior, clădirea Primăriei nu va suferi modificări din cauza construcției ascensorului. (Va fi doar un gol de ușă, cu indicatorul de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii).

În faza următoare construcției liftului vor fi făcute unele modificări vizavi de lățimea ușilor la anumite birouri, precum și grupuri sanitare pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. Lucrările au început acum o lună, iar până în toamnă, instalația de transportare a oamenilor în cărucioare va fi deja funcțională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.