Prietenii nu vor să păstreze distanța socială. Ce faci?

PE SCURT

„Stai acasă și păstrează distanța socială” – acest mesaj era mult mai simplu de respectat până în momentul în care statele au anulat restricțiile impuse de pandemie și au deschis hotarele.

Acum, când, aparent te simți liber să te întâlnești cu prietenii, să faci o mică petrecere și să începi să călătorești, oricum nu știi ce să faci cu gândul care te alertează că poți să te infectezi. Dar ce faci atunci când simți că îți este frică că te-ai putea infecta, iar prietenii tăi nu?

PE LUNG

Restricțiile au fost anulate și oamenii au ieșit pe afară, s-au întors în oficii și treptat revin la noua „normalitate”, care nu anulează, însă, păstrarea distanței sociale, spălarea frecventă pe mâini, precum și evitarea spațiilor închise și aglomerate. Cu toate acestea, mulți par să nu se mai gândească la prezența virusului, care continuă să se răspândească. Au ieșit la o halbă de bere cu prietenii, au mers la frigărui și organizat petreceri. Asta în timp ce tu și mulți alții continuă să urmărească îngrijorați bilanțul celor infectați și să se întrebe de ce restricțiile sunt deja anulate?

Kate Hamilton-West, psihologă de la Universitatea Kent din Anglia, susține că, în această perioadă oamenii se vor comporta diferit, vor lua diferite decizii legate de COVID-19. Unii vor continua să stea izolați acasă și să păstreze distanța socială, iar alții vor uita de orice măsură și vor căuta să se distreze, după ce au fost mai multe luni restricționați. Influențați vom fi și de locul unde am petrecut cele două luni de stare de urgență, scrie BBC. „Cei care au stat în apartamente, izolați și au ieșit cu foarte rare ocazii, vor fi mult mai precauți decât cei care și-au petrecut aceste luni de izolare în case pe pământ, înconjurate de natură, unde puteau ieși de câte ori voiau”, menționează psihologa. De asemenea, ea susține că starea de îngrijorare poate să persiste mai mult dacă cineva din anturajul nostru a fost infectat.

Psihologii indică, de asemenea, importanța emoțiilor în conturarea comportamentelor noastre. Poate că nu este surprinzător că celor cu o tendință preexistentă de îngrijorare le poate fi mult mai greu să înceapă să socializeze în viața reală. Dar Hamilton-West subliniază că, dacă cineva pare să încalce voit distanța socială, s-ar putea ca acea persoană să se confrunte cu un nivel ridicat de anxietate legată de COVID-19 și prin aceste încălcări încearcă să ignore existența acestei boli și să-și sugrume gândurile sumbre.

În același timp, psiholoaga ne recomandă că în cazul în care avem prieteni care nu vor să păstreze distanța socială, chiar dacă observă că acest lucru ne face să fim îngrijorați, nu este nevoie să ne certăm cu ei, ci să le vorbim despre temerile noastre, „fără a-i numi iresponsabili și nechibzuiți”. „Cred că este păcat să pierzi prietenii din cauza situației, când cu toții ne confruntăm cu o perioadă mai dificilă și cu multe temeri”, spune Hamilton-WestDacă prietenii tău nu se arată dispuși să-și schimbe comportamentul, atunci următorul pas este să te întâlnești cu ei doar în mediul online sau să vorbești la telefon.

Psiholoaga subliniază că în această perioadă este important să avem grijă de confortul nostru moral, iar în cazul în care nu ne simțim undeva bine și în siguranță, să vorbim despre asta și să plecăm de acolo. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.