De Mariana Nicolaev/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Modificarea nivelului preţurilor, având, respectiv, dinamică pozitivă, este fenomenul economic abătut peste Republica Moldova şi în luna mai a anului curent.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), indicele preţurilor de consum în luna mai faţă de luna aprilie 2011 a constituit 100.6%, iar comparativ cu luna mai 2010, acesta s-a modificat progresiv cu circa 7%. De la începutul anului preţurile s-au majorat cu 4,9 la sută.
De data aceasta, cauza primordială de creştere a preţurilor în ansamblu a fost majorarea tarifelor pentru produsele nealimentare cu 0.5% şi cele de prestare a serviciilor cu 1.2%.
Astfel, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat pentru prestarea serviciilor: la distribuţia energiei electrice către consumatorii casnici şi pentru serviciile restaurantelor – cu câte 6,4%, la transportul feroviar interstatal – cu 5,3%, pentru serviciile de turism şi odihnă peste hotare – cu 3,8%.
La produsele alimentare, o majorare semnificativă a preţurilor a fost atestată la cartofi, de aproximativ 5,6%, şi la fructe proaspete – cu 2,4% (inclusiv la citrice cu 3,5%).
În pofida tuturor majorărilor, ce în adevăratul sens al cuvântului au cam început din ce în ce mai mult să ne strângă de spate, BNS încearcă să ne consoleze cu o reducere a preţurilor în luna mai la ouăle dietetice – cu 24%, legumele proaspete – cu 0,7 % (inclusiv: castraveţii de seră – cu 6,7%, roşiile – 3,6%, varza – cu 1,7%) şi lapte integral – cu 0,5%.
O situaţie mai alarmantă şi cifre mai puţin plăcute au fost prezentate de BNM recent, în urma unor modificări care prevăd prognozarea inflaţiei pentru anul 2011- de la 7.9% la 8.45%, iar pentru 2012 – de la 4,5% până la 5,7%.
Andrei Rotaru, Directorul Departamentului Politici Monetare şi Cercetare de la Banca Naţională, a menţionat că de cele mai multe ori o influenţă majoră asupra nivelului preţurilor îl au factorii externi, ca de exemplu: majorarea preţurilor la gaz, produs pe care nu îl putem produce şi nici înlocui, preţul căruia se stabileşte la nivel mondial. De aici derivă un alt factor: includerea preţului la gaz în preţul altor bunuri şi servicii,cum ar fi activitatea spaţiilor productive (fabrici, magazine, companii).
Din studierea coşului de consum se observă că o bună parte din produsele incluse sunt importate, iar cursul valutar este cel care inflenţează direct preţurile finale cu care ajung aceste produse pe vitrinele magazinelor.