Pretul de 160 de dolari pentru gazele din Rusia nu este unul de piata, Moldova va continua negocierile cu "Gazprom"

Pretul de 160 dolari SUA pentru gazele naturale din Federatia Rusa nu este unul de piata, Moldova va continua negocierile cu compania "Gazprom", s-a subliniat in cadrul unei sedinte convocate in dimineata zilei de astazi de catre Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu participarea reprezentantilor Guvernului, administratiei prezidentiale si conducerii SA "Moldova-gaz", a relatat pentru MOLDPRES serviciul de presa al Presedintiei.

Seful statului a audiat raportul detaliat al prim-ministrului Vasile Tarlev in legatura cu situatia creata. Republica Moldova nu a semnat cu "Gazprom" un contract privind noile preturi de livrare a gazelor naturale din Federatia Rusa. De doua zile, Republica Moldova este de fapt deconectata de la livrarea gazelor din Federatia Rusa, s-a mentionat in raport.

Vladimir Voronin a remarcat cu regret lipsa din partea "Gazprom" a oricarei argumentari economice si transparente a pretului la gaze, precum si faptul ca reprezentantii Guvernului rus se eschiveaza de la un dialog direct cu autoritatile moldovenesti in problema data.

"Moldova si-a prezentat pozitia "Gazprom"-ului, aceasta pozitie fiind argumentata suficient de serios, prin toate calculele economice necesare. insa nu am auzit nici un fel de contraargumente din partea functionarilor "Gazprom"-ului, in afara de oftat si de aratat cu degetul in sus. Sintem in stare sa efectuam platile catre "Gazprom" la tarife de piata, insa aceste tarife trebuie sa fie argumentate, si nu luate din pod", a mentionat Presedintele.

Vladimir Voronin a declarat ca pentru Moldova, unde functioneaza intreprinderea mixta moldo-rusa "Moldova-gaz" si unde sint create preferinte speciale pentru businessul comun in sfera gazelor, pretul de 160 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi nu este unul de piata.

Seful statului a subliniat ca Guvernul trebuie sa continue negocierile cu partea rusa. Totodata, Presedintele a subliniat ca atitudinea partii ruse denota o motivare in exclusivitate extraeconomica a pasilor intreprinsi de "Gazprom". "Cu parere de rau, economie in deciziile "Gazprom"-ului asa si nu am vazut".

Autoritatile vor face tot ce este necesar pentru ca populatia si economia tarii sa depaseasca cu pierderi minime situatia creata, a mentionat Presedintele.

in cadrul sedintei a fost luata decizia de a crea pe linga Guvernul Republicii Moldova un Staff operativ pentru problemele securitatii energetice, in frunte cu ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii.

Din 1996, Republica Moldova achizitioneaza gaze naturale din Federatia Rusa la cel mai inalt pret din CSI – de 80 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Republica Moldova efectueaza plata pentru gaze la timp si in volum de suta la suta, in bani. in Moldova functioneaza intreprinderea mixta moldo-rusa "Moldova-gaz" SA, in conditii cu mult mai avantajoase pentru partea rusa, decit cele existente in Belarus. Cea mai mare parte a datoriilor istorice ale Moldovei fata de "Gazprom" o alcatuiesc cele ale partii transnistrene. Moldova nu este de acord cu majorarea pretului pina la 160 de dolari inclusiv din cauza ca acest lucru ar insemna scoaterea venitului din intreprinderea comuna doar in favoarea actionarului rus, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al economiei de piata. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare