"Orasul Vinului" trebuie sa devina o carte de vizita, sa reflecte istoria, traditiile, originalitatea si performantele vinificatiei moldovenesti. Succesul acestui proiect ambitios este pentru Moldova la fel de important, ca si extinderea plantatiilor viticole de calitate sau implementarea standardelor tehnologice moderne in vinificatie, a declarat, luni, Presedintele Vladimir Voronin, intr-o sedinta dedicata proiectului de constructie a "Orasului Vinului" la periferia Chisinaului.
Agentia INFOTAG transmite cu referire la serviciul de presa al sefului statului ca Vladimir Voronin a mentionat ca "Orasul Vinului" nu este doar un viitor centru de expozitii, afaceri si agrement, ci trebuie sa devina o atractie turistica strategica, intrucit a fost inclus in Programul National de Dezvoltare a Turismului. Participantii la sedinta l-au informat pe presedinte asupra proiectului general, selectat prin concurs de catre un grup de lucru special; viitoarei infrastructuri a complexului, conditiilor de activitate ale rezidentilor.
Conform conceptului, rezidentii "Orasului Vinului" – intreprinderi vinicoole din tara – vor fi selectate intr-un concurs-licitatie, organizata de administratia "Orasului Vinului", dupa care vor construi, pe cont propriu, cite un edificiu polifunctional si care va reprezenta o anumita intreprindere. Totodata, o parte din fondurile rezidentilor vor fi investite in infrastructura "Orasului Vinului" care urmeaza sa reprezinte un organism integru, functional cu retele ingineresti si de comunicatie moderne.
Agentia INFOTAG a mai relatat anterior ca complexul viti-vinicol "Orasul Vinului" va fi construit dupa proiectul arhitectului Victor Vieru, iar consul total al constructiei va fi de cel putin $30 mln. Fondurile necesare urmeaza sa fie obtinute din vinzarea terenurilor din teritoriul orasului catre intreprinderile vinicole care vor construi acolo reprezentantele lor. Pe cei 14,83 ha de teren, rezervat orasului in zona Institutului National al Viei si Vinului, vor fi inaltate circa 30 de conace vinicole, precum si restaurante, magazine de suvenire, hoteluri, unitati de alimentatie.
Se asteapta ca "Orasul Vinului" sa ofere un venit de $9-12 mln., anual. Anterior, se anuntase ca Orasul va fi inaugurat in ajunul Sarbatorii Vinului (octombrie 2006). // Infotag