Presedintele Vladimir Voronin a cerut intreprinderea unor masuri de urgenta pentru sporirea securitatii economice a statului

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat sedinta Consiliului Suprem de Securitate, consacrata asigurarii securitatii economice a statului.

Potrivit serviciului de presa al sefului statului, citat de Agentia INFOTAG, reiesind din informatiile si analizele prezentate, Presedintele a calificat drept nesatisfacatoare indeplinirea de catre Serviciul Informatii si Securitate (SIS) a functiei de asigurare a securitatii economice a statului. Vladimir Voronin a cerut eliberarea imediata din functie a vicedirectorului SIS, Anatol Gozun, revizuirea structurii si conceptului de functionare a directiei securitate economica a SIS. in opinia sefului statului, in formula actuala aceasta nu este in masura sa asigure depistarea, studierea si contracararea factorilor care ameninta interesele economice ale tarii.

Discutiile din cadrul sedintei au vizat si situatia din actualul sistem al achizitiilor publice, care, potrivit analizelor, "creeaza conditii favorabile pentru aparitia schemelor de delapidare a banilor publici". A fost studiat un caz concret de functionare a unei asemenea scheme, depistate in cadrul Departamentului trupelor de carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne. Seful directiei alimente si echipament din cadrul Departamentului, locotenent-colonelul Daniel Gurau, a incheiat, prin tendere desfasurate in mod fraudulos, contracte de livrare a unor cantitati importante de alimente si incaltaminte, toate de provenienta dubioasa, care urmau sa fie puse la dispozitia efectivului trupelor de carabinieri si studentilor Academiei de Politie.

Astfel, DTC a procurat, pe parcursul anului curent, 30 mii kg de conserve de carne de pasare alterate, in suma de cca 715 mii lei, 22 800 kg de unt de proasta calitate in suma de 729 mii lei, precum si citeva sute de perechi de incaltaminte, o parte din care era inutilizabila din start (cu talpa si pielea crapate), iar cealalta parte s-a deteriorat pe parcursul citorva zile de exploatare. Astfel, prin schemele in cauza, in care au fost implicate firmele "Corsor", "Sohco" si "Agropiese", bugetul MAI a fost prejudiciat cu sute de mii de lei, fiind, totodata, pusa in pericol sanatatea efectivului.

Presedintele tarii a solicitat ministrului Gheorghe Papuc eliberarea imediata din functie a locotenent-colonelului Daniel Gurau, sanctionarea disciplinara adecvata a comandantului Trupelor de carabinieri, locotenent-colonelului Iurie Cozma si a sefului interimar al sectiei securitate interna a MAI, locotenent-colonelului de politie Ion Brebinschi. Voronin a atentionat asistenta ca asa urmeaza sa se procedeze in fiecare caz similar depistat.

Potrivit deciziei CSS, Procuratura Generala si Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCEC) vor verifica respectarea legalitatii in activitatea firmelor "Corsor", "Sohco" si "Agropiese", care au livrat marfurile suspecte. Totodata, CCEC urmeaza sa verifice legalitatea contractelor de achizitie si, in general, a procedurilor de achizitie a produselor pentru necesitatile trupelor de carabinieri.

Presedintele a subliniat necesitatea revizuirii in regim de urgenta a actelor legislative si normative in domeniul gestionarii si controlului achizitiilor publice, astfel ca sa fie exclusa categoric cea mai mica posibilitate de delapidare a fondurilor publice prin mecanismele de procurare a bunurilor si serviciilor pentru beneficiarii de stat (institutiile bugetare). Seful statului a criticat in termeni duri legea in vigoare care reglementeaza achizitiile publice (adoptata in 1997), apreciind ca documentul a continut, din start, mecanisme de sustragere a banilor publici prin scheme corupte, si ca aceste mecanisme functioneaza si pina in prezent.

"Banii, pe care cu atitea eforturi ii adunam la buget pentru a suplimenta finantarea institutiilor de stat si sociale, sedimenteaza, cvasi legal, in buzunarele unor functionari si pe conturile anumitor firme, in timp ce institutiile respective – ministerele, spitalele, gradinitele, institutiile de invatamint etc. – continua sa solicite majorarea alocatiilor bugetare, a spus Vladimir Voronin.

Seful statului a cerut conducatorilor de ministere si departamente, prezenti la sedinta, sa avizeze personal proiectul legii privind achizitiile publice, care urmeaza sa fie remis Legislativului. Presedintele a solicitat ca in textul proiectului nominalizat sa fie stipulate in mod expres criteriile de calitate a bunurilor si serviciilor achizitionate din contul mijloacelor de stat. De asemenea, Presedintele a solicitat modificarea legislatiei in vederea sporirii responsabilitatii pentru eliberarea certificatelor de origine si de calitate. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare