""
Connect with us
"
"

Social

Precizare: Cine sunt persoanele care pot ridica ajutorul unic de 600 lei de Paști

Publicat

pe

PE SCURT

Casa Naţională de Asigurări Sociale a precizat astăzi că de ajutorul unic de 600 lei de sărbătorile de Paşti pot beneficia cei care primesc alocaţii sociale de stat: persoanele cu dizabilităţi, inclusiv persoanele cu dizabilităţi din copilărie, persoanele cu vârstă de pensionare fără stagiu de muncă, familiile care şi-au pierdut întreţinătorul.

Totodată, de aceeaşi sumă de 600 lei au parte beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 aprilie 2019, al căror cuantum lunar nu depăşeşte 2000 lei.

PE LUNG

Totodată, CNAS a precizat că excepţie constituie alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere, stabilite până la intrarea în vigoare a Legii nr. 20 din 11.03.2019 cu privire la acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat.

La momentul actual mai mult de jumătate din cei 612,8 mii de persoane, care au dreptul să beneficieze de suportul unic în valoare de 600 lei, au ridicat deja banii: 174 mii – prin oficiile “Poşta Moldovei”, iar 148 mii – prin carduri bancare.

Sumele suportului unic nesolicitate de către beneficiari sunt restituite de către prestatorii de servicii de plată pe contul corespunzător al Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi incluse în plată în luna imediat următoare lunii de gestiune.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Certificatul de concediu medical ar putea fi eliberat electronic

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Certificatele de concediu medical vor fi întocmite în mod electronic și vor fi transmise pentru stabilirea și plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, prin intermediul platformei guvernamentale MConnect, Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) și angajatorului, scrie bizlaw.md.

PE LUNG

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre privind modificarea Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, propus spre consultări publice, și ar urma să fie implementat din 1 iulie.

Certificatul de concediu medical electronic îl va înlocui pe cel pe suport hârtie, iar CNAS va avea acces la datele din acesta, în timp real, pentru validarea concediului, stabilirea și plata indemnizației.

Odată cu implementarea certificatului electronic, angajații nu vor mai trebui să prezinte certificatul de concediu medical angajatorului, acesta fiind accesat prin intermediul platformei guvernamentale MConnect. Certificatele vor fi semnate de medicii care le eliberează cu semnături electronice.

loading...

Citește mai departe

Social

Moldovenii care lucrează legal în Germania pot solicita pensie

Publicat

pe

De către

Moldovenii care lucrează legal în Germania pot solicita pensie. Acordul în domeniul securităţii sociale dintre R. Moldova şi Germania a intrat în vigoare astăzi, 1 martie.

Potrivit  acordului, persoanelor, care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova.

Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

Aacordul stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Pentru a beneficia de pensia acordată conform legislaţiei Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituţia competentă a Germaniei, anexând un set de documente.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care a beneficiat de pensie în Republica Moldova şi a plecat cu traiul permanent în Germania, pentru a avea dreptul la pensia calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la o instituţie competentă a Germaniei o cerere cu anexarea contului bancar la o instituţie bancară germană.

În luna decembrie a anului de gestiune, beneficiarul pensiei trebuie să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale un certificat ce confirmă faptul aflării în viaţă.

loading...

Citește mai departe

Social

Cetățenii moldoveni angajați legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii

Publicat

pe

De către

Cetățenii moldoveni care sunt angajați legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii și alte prestații sociale, anunță CNAS.

Pe 7 februarie, la Madrid, la Institutul Naţional de Securitate Socială (INSS) a avut loc reuniunea tehnică formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precum şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) în perspectiva încheierii unui acord bilateral privind securitatea socială.

Discuțiile au fost constructive, au demonstrat deschiderea ambelor părți de a continua colaborarea. S-a constatat că sistemele de securitate socială ale ambelor state sunt foarte asemănătoare, prevăd prestații și garanții sociale similare.

În cadrul ședinței, părţile au convenit de comun acord asupra necesității elaborării şi lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securităţii sociale în vederea protejării intereselor cetăţenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019.

A fost semnat acordul cu Turcia, dar care va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Educație58 de minute în urmă

Crizele de plâns la copii. Cum le prevenim și le gestionăm

PE SCURT Au fost situații când copilul tău a țipat și plâns excesiv sau a avut gesturi agresive? Sau poate...

Social5 ore în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

LifestyleO zi în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930